Reis naar het land van 1001 nachten

11 juli 2022

Je kent ze wel; bucketlist-bestemmingen. Bestemmingen die je eens in je leven gezien en ervaren wil hebben. Voor Patricia Dobbelsteen en Corine Ravestein was dat Iran. Een land dat wellicht gebukt gaat onder talloze vooroordelen…


Patricia is onze Reisconsultant en Corine is altijd opzoek naar vakantieparels. De twee zijn al jaren bevriend en een studiereis naar Iran stond bovenaan hun wensenlijstje. “Het is een vrij onbekende bestemming, mensen denken bij Iran al snel aan oorlog, onderdrukking en niet meteen aan een interessante vakantiebestemming. Ik merk dat andere reisprofessionals het ook een lastig land vinden om te verkopen. Corine houdt net als ik wel van een uitdaging en door deze reis wilden we laten zien dat het juist een prachtig land is en goed te bereizen is, ook door twee vrouwen.”

Patrica-Corine-Iran

Iran

Reizen door Iran met de auto

De dames legden hun wensen voor aan de agent waarmee Patricia samenwerkt en in een tijdsbestek van enkele maanden was de reis van twee weken een feit. Corine: “We wilden graag alle highlights zien tijdens onze reis. Deze ging nu van noord naar zuid maar de route kan ook andersom; van Teheran naar Kashan, Isfahan, Yazd en Shiraz. Iran is geen land dat je vandaag boekt en morgen naartoe gaat. Je moet als reiziger goed zijn voorbereid, zoals het regelen van een visum via de ambassade in Den Haag , VPN aanvragen, je kleding.” Patricia: “We reisden samen met een Engelssprekende gids, dat is wel een must voor dit soort landen. Door samen met een gids op pad te gaan, kregen we veel meer uitleg over het land en konden we al onze vragen stellen. Ook hebben we diverse stops extra kunnen maken omdat er dan net bijvoorbeeld het Rozenfestival was. Maar ook praktisch, samen reisden we heel gemakkelijk van A naar B en de gids kent de leukste en betere restaurants”  Helaas gebeurde het ook dat op last van de Overheid op een dag alle musea en paleizen dicht waren (luchtverontreiniging werd er verteld maar ze waren bang voor onlusten vanwege de torenhoge inflatie) dan is het je flexibel opstellen en kijken naar dat wat er wel mogelijk is, aldus Corine.

Wat zijn de normen en waarden in Iran?

In Iran hebben mannen en vrouwen niet dezelfde rechten en plichten, maar door gesprekken met inwoners kwamen Patricia en Corine er al snel achter dat Iraniërs het zelf ook graag anders zouden willen zien. Patricia: “Natuurlijk hadden wij voorafgaand aan deze reis ook een bepaald idee over de verhouding tussen mannen en vrouwen in Iran, maar we hebben hier totaal geen last van ondervonden. We zijn juist heel respectvol behandeld. Onderling behandelen ze elkaar vaak wel gelijk, maar de overheid denkt daar helaas nog steeds anders over. De mensen die wij hebben ontmoet waren juist heel toegankelijk en wilden ons continu helpen. Ik ben klein en heb donker haar, maar Corine is een stuk langer dan ik en heeft prachtig blond haar. Ze viel nogal op en daardoor wilde iedereen met ons een praatje maken, helpen en op de foto.” Corine: “We zijn heel warm en gastvrij ontvangen, als twee vrouwen alleen konden we er heel vrij en gemakkelijk rondreizen. Natuurlijk namen we ook onze voorzorgsmaatregelen door onze kleding aan te passen aan de cultuur. We droegen sjaals over ons haar en jurken/ broeken tot aan onze enkels, daarnaast waren onze schouders en ellenbogen bedekt.” Patricia: “Ik vind dat niet erg, het is een bijzondere bestemming en dan vind ik het vrij normaal dat we ons aanpassen aan de cultuur en geldende regels. Hiermee tonen we ons respect aan de inwoners van Iran.”

Inwoner Iran

Inwoner Iran

Welk reisadvies geven wij mee aan toeristen?

Iran is geen bestemming voor iedereen zeggen de dames. “Maar voor mensen die wat bereisder zijn dan de gemiddelde vakantieganger, die zich willen verdiepen in andere culturen en historische achtergronden en echt iets bijzonders willen, is Iran een absolute aanrader”, zegt Patricia. Corine vult aan: “Verwacht er zeker geen massatoerisme, maar ook nu waren er toch overal wel toeristen. Tijdens onze reis zagen we regelmatig individuele maar ook groepen toeristen.” Patricia: “Dat waren o.a. Fransen en Spanjaarden maar ook Amerikanen. Dat is bijzonder omdat je geen ESTA krijgt als je in Iran bent geweest. Je moet dan een iets moeilijker pad afleggen met een visa. Maar het hield de Amerikanen en ons niet tegen om dit land te ontdekken. Iraniërs denken zelf dat het de komende tijd wel drukker gaat worden wat betreft het toerisme, daarvoor doen ze ook alles.” Tijdens de reis overnachtten Patricia en Corine voornamelijk in boetiekhotels. “Dat was een bewuste keuze, omdat we dit allebei erg leuk vinden. De hotelletjes hebben zeven tot vijftien kamers en het ontbijt werd zelfs op ons eigen terras geserveerd. Zo leuk. Met de prijsverhouding zit het ook goed, Iran is ook niet zo’n hele dure bestemming maakt het wat anders wanneer je daar gaat shoppen in de bazaar, we hebben zoveel moois gekocht .”

De grenzeloze gastvrijheid in Iran

Corine: “Iran is ook een groen, schoon land met een indrukwekkende geschiedenis en heel veel bezienswaardigheden ; musea met spijkerschriften,  Persepolis, paleizen ( je weet niet wat je ziet wat een rijkdom), oude koopmanshuizen, windvangers, prachtige beroemde tuinen (UNESCO), moskeeën kennismaking met het Zoroastrisme, poëzie van dichter Hafez enz. maar vooral zo ongelooflijk kleurrijk. Overal zie je prachtige mozaïeken in de kleuren roze-geel-blauw maar vooral turquoise. Het is er werkelijk zo indrukwekkend. Ondanks dat vrouwen bedekt gekleed moeten zijn, wisten ze ons te betoveren met hun vaak prachtige kleding en schoonheid. Zo mooi en stijlvol. Toen we op een avond op het terras zaten, hoorden we poëzie (zijn wij dus echt niet gewend maar in Iran heeft ieder gezin een gedichtenbundel thuis) en via google translate konden we gesprekje met de een aangaan en van twee Iraanse dames aan de andere kant hoorden we hoe ver ze waren met emigreren naar Engeland. Tussendoor kregen we nog sjaaltips en uitleg van het menu Dat is toch bijzonder?” Patricia: “We hebben onze ogen echt uitgekeken, het was werkelijk prachtig. Het viel ons echt op dat we zo snel contact kregen; we werden continu uitgenodigd om bij iemand thuis thee te komen drinken. Dat hebben we ook een keer gedaan, dat was ontzettend leuk en interessant. Je komt daardoor toch meer te weten over het dagelijkse leven van een Iraniër. Dit gezin had geen geld voor meubels met zijn allen zaten we op een Perzisch tapijt uiteraard. Ze waren zo gastvrij het kon niet op en de hele familie werd gebeld dat we er waren. Dat vind ik echt heel bijzonder.”

Op de vraag wat hen het meest is bijgebleven van deze reis, antwoorden Patricia en Corine: “Iran is de bakermat van de beschaving maar we zijn vooral zo geraakt door de mensen en hun persoonlijke verhalen. Ze zijn zo enorm gastvrij, blij dat we er waren en heel erg geïnteresseerd. Of we nog eens terug zouden willen gaan? Zeker! Dan kiezen we voor een route door het noorden of het zuiden van Iran. Dit smaakt naar meer”


Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier onze rondreizen door Iran!

 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Iran