Onontdekt Iraans Azerbeidzjan & Koerdistan

 • destination Iran
 • traveltime17 dagen
 • moneyVanaf € 1895,- p.p.

  o.b.v. minimaal twee personen

Tijdens deze individuele rondreis in Iran ontdekt u het weinig bezochte noordwesten van Iran. Vanuit de hoofdstad Teheran, dat het hedendaagse Iran vertegenwoordigt, reist u in westelijke richting naar het ruige gebergte in Iraans Koerdistan. In dit gedeelte van Iran ontmoet u verschillende etnische stammen met hun verschillende culturen en zult u  ontdekken dat Iran veel meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en moellahs. In Tabriz, een belangrijke universiteitsstad, kunt u uren ronddwalen in de bazaar met karavanserais. Via het groene noorden van Iraans Azerbeidzjan naar de vruchtbare kuststrook langs de Kaspische Zee.

Wij als Middenoostenreizen.com zijn na vele eigen ervaringen dé Iran specialist van Nederland. We hebben een uitgebreid netwerk op locatie en kunnen u precies vertellen, wat wel en niet te bezoeken. Daarin raden we onze reizigers dingen aan, maar soms ook af – om zo voor u een zo passend mogelijke reis samen te stellen. Wellicht is dit voor u een ideale reis als u voor een tweede keer naar dit mooie land reist?

 • Deze rondreis door Iran is ook andersom te maken.

 Neem ook eens een kijkje bij onze andere individuele reizen naar Iran met privéchauffeur »

Dagprogramma

Vlucht naar Teheran (Iran) inclusief meet & assist en luchthaven transfer

Op de eerste dag van deze individuele rondreis door Iran reist u vanaf Amsterdam, Schiphol Airport richting Teheran, de hoofdstad van Iran. Bij aankomst staat een van de lokale medewerkers van Middenoostenreizen.com u op te wachten. U wordt ontvangen en vervolgens hebt u een transfer naar uw hotel in het centrum van Teheran.

Teheran inclusief gids & metrokaart

Na het eerste Iraanse ontbijt vertrekt u samen met de gids, richting de souq van Teheran. Hier ziet u het moderne Teheran in de perfecte combinatie met het Arabische leven. De souq is enorm en veelzijdig. Vanuit de souq gaat u lopend verder naar het Golestan Palace, het oudste gebouw in Teheran, letterlijk: Paleis van de bloemen. Vervolgens neemt de gids u mee in dit centrum deel van Teheran voor een tour langs de belangrijke gebouwen hier. Zoals de Amerikaanse Ambassade en het museum van de Martelaren.

 

Teheran - Ali Sadr Cave  350 kilometer, circa 4½ uur

U vertrekt vandaag richting het westen van Iran. Onderweg bezoekt u het immense mausoleum van Imam Khomeini, de man die van Iran in 1979 een islamitische republiek maakte. De torens van dit mausoleum zijn 91 meter hoog, een verwijzing naar zijn leeftijd in maanjaren, volgens de islamitische kalender. Na de middag arriveert u bij de Ali Sadr grotten,  deze werden 40 jaar geleden bij toeval ontdekt door een herder die op zoek was naar zijn weggelopen geit. Met een bootje voortgetrokken door een waterfiets bezoekt u de Ali Sadr grotten. Deze fabuleuze watergrot is de langste ter wereld en heeft o.a. meren en hoogtes tot wel 40 meter, niet voor niets is deze grot vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met name op vrijdag kan het hier behoorlijk druk zijn.

Ali Sadr Cave - Hamadan - Sanandaj 250 kilometer, circa 4 uur

In Hamadan, het oude Ecbatana, aan de voet van de Alvand berg, bezoekt u het Joodse mausoleum van Esther en Mordechai. Ook is Hamadan een belangrijk centrum voor de handel in tapijten, die worden vervaardigd in de vele dorpjes in de groene en bergachtige omgeving rondom de stad. Via uitgestrekte vlaktes vervolgt u de reis naar Sanandaj, de kleurrijke hoofdstad van Koerdistan, juist hier maakt u kennis met de gastvrije Koerdische bevolking die deze stad zo bijzonder maken.

Sanandaj

Voor meer info over de Koerdische cultuur, kunt u een kijkje nemen in het Asef Mansion. Dit traditionele huis is nu een museum met o.a. diverse ruimtes waar ze met poppen in traditionele kleding laten zien hoe het leven er uitzag. Als u aan het eind van de middag door de overdekte bazaar dwaalt ziet u veel Koerdische mannen met hun traditionele pofbroeken en, naast groente, fruit, kruiden, ook veel ingelegd hout, een belangrijke lokale ambacht in Sanandaj. Ten westen van Sanandaj ligt Abidar, dit is een populair wandelgebied voor de lokale bevolking met diverse parken. Geniet ’s avonds van een Kalaneh, een Koerdische pizza!

Sanandaj - Palangan - Kermanshah

Door de bergen rijdt u naar Palangan, één van de meest karakteristieke dorpjes van Iran. Het lijkt alsof de stenen huizen tegen de bergwand aan zijn geplakt. In deze omgeving veel bronnen en watervallen, die uitkomen in de Tangivar rivier die midden door het dorpje loopt. Mocht u hier tegen lunchtijd zijn, dan kunt u hier heerlijk verse vis eten in één van de restaurantjes hier.

Vanuit Palangan reist u weer terug in zuidelijke richting om vervolgens in de loop van de middag te arriveren in  Kermansah. Deze grote Iraanse stad is in het verleden bezocht door Alexander de Grote en was een belangrijke karavaanstad tussen Bagdad en Teheran. Ga in de overdekte bazaar op zoek naar  goed verborgen karavanserais en verwonder u over de duizenden spiegeltjes van het Biglar Beigi Tekyeh.

Mocht u tijd over hebben, aan de rand van Kermanshah liggen de Sassanidische rotsreliëfs van Takh-e Bustan. Nog iets verder van Kermanshah ligt Bisotun, hier zijn reliëfs te bewonderen die zijn gemaakt in opdracht van de Perzische koning Darius. Bisotun staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bijzonder is dat het spijkerschrift bij deze reliëfs heeft geleid tot het begrijpen van de Oud Perzische taal.

Kermanshah - Paveh - Uraman Takht - Marivan 260 kilometer, circa 6½ uur

Vanaf Kermanshah rijdt u al snel de bergen in, eerste stop is Paveh, een heel gastvrij stadje met veel fruitgaarden en de Quri Qaleh grotten in de omgeving. De rit wordt steeds spectaculairder met veel hoge passen en haarspeldbochten. Onderweg kunt u genieten van schitterende uitzichten, waar de Howraman Vallei bekend om staat. Uraman Takht is het grootste dorp van de vallei, tegen de bergwand gebouwd, de platte daken vormen de hoger gelegen straatjes. Op maar 10 km van de Iraakse grens ligt het Koerdische stadje Marivan, hier komen met name in het weekend veel Koerdische families picknicken bij het  Zarivar meer.

Marivan - Saqqez - Takab 250 kilometer, circa 5 uur

Dwars door het schitterende ruige berglandschap van Iraans Koerdistan rijdt u naar Saqqez, onderweg ziet u authentieke dorpjes met lemen hutten, Koerdische vrouwen met hun kleurrijke kleding en schaapherders. Eind van de dag verruilt u Koerdistan voor Azerbeidzjan, overnachting in Takab, een klein Azari stadje.

Takab - Takht e Soleyman - Tabriz 360 kilometer, circa 6 uur

Na een vroeg Iraans ontbijt reist u dwars door de Iraanse provincies West- en Oost Azerbeidjan naar Tabriz. Onderweg bezoekt u Takht e Soleyman, ook bekend onder de naam “de Troon van Saloman”, deze archeologische site, gelegen in een vulkanisch berggebied, is staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Eind van middag arriveert u in Tabriz waar u de komende 2 nachten overnacht. Tabriz is de  grootste stad van west Iran en een belangrijke universiteitsstad. Tabriz is ook beroemd om de geknoopte tapijten, die u in de levendige 13e eeuwse bazaar overal aantreft.

Tabriz

Gehele dag in Tabriz. U kunt in de bazaar urenlang ronddwalen tussen de stapels tapijten, kleding, kruiden, schoenen en potten. De bazaar van Tabriz is de grootste van Iran en heeft met alle recht een plekje op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vergeet ook zeker niet de Blauwe Moskee te bezoeken, die een bezoek meer dan waard is. In de middag is het leuk om een rondje te lopen door het Elgoli Park, Ongetwijfeld ziet u hier picknickende Iraanse families, grote kans dat u wordt uitgenodigd voor een kopje thee met veel suiker!

Tabriz - Kandovan - Sarein 310 kilometer, circa 5 uur

Het is niet zo ver rijden naar het bijzondere dorpje Kandovan. Gelegen op bijna 2500 meter hoogte en bekend vanwege de grotwoningen, sommigen al meer dan 700 jaar oud. In de winter zijn de grotwoningen snel warm te stoken en in de lange hete zomer bieden de grotten verkoeling.

Kandovan wordt weleens vergeleken met het Turkse Cappadocië, verschil is dat de grotwoningen van Kandovan nog steeds bewoond worden. Overnachting in Sarein, bekend om de warmwaterbronnen. Er zijn hier verschillende zwavelbaden, uiteraard met verschillende ingangen en tijden voor mannen en vrouwen. Vrouwen moeten hier een badpak en een badmuts dragen, de badmuts kunt u ter plaatse kopen. Contact met de lokale bevolking is verzekerd!

Sarein - Ardebil - Astara  120 kilometer, circa 3 uur

De heilige stad Ardabil ligt schitterend aan de voet van de dode vulkaan Kuh-e-Sabalan (4.811 m). Grote kans dat u hier rondtrekkende Shahsavan nomaden tegenkomt. Door de groene heuvels rijdt u naar Astara, aan de Kaspische Zee en pal aan de grens met Azerbeidzjan.

Astara - Bandar-e Anzali - Masuleh 245 kilometer, circa 5 uur

Dankzij het vochtige klimaat aan de Kaspische Zee is het landschap prachtig groen en vruchtbaar! In deze regio aan de kust wordt dan o.a. ook thee en rijst verbouwd. Langs de Kaspische Zee rijdt u naar Bandar-e Anzali, eventueel kunt u onderweg het achterland inrijden om enkele dorpjes te bezoeken.

Een aanrader is Lavandevil met de hoogste waterval van Gilan. Mocht het zo uitkomen, dan kunt u in Bandar-e Anzali verse vis eten voor de lunch en een boottochtje maken in de lagune.

U vervolgt de reis naar het authentiek bergdorpje Masuleh, gebouwd tegen een steile berghelling. De beige en gele huizen beschikken over mooi houtsnijwerk en de platte daken vormen de hoger gelegen straatjes. Masuleh is een geliefd weekendje uit voor veel Iraniërs, die hier de voor hun magische combinatie van bergen, groen en water komen aanschouwen.

Masuleh  - Qaleh Rudhkan - Qazvin 255 kilometer, circa 4½ uur

Onderweg naar Qazvin een zijsprong naar het middeleeuwse Rudkhan kasteel. Het is even een klim, maar dan heeft u een prachtig uitzicht over de groene bossen. Qazvin, ooit de hoofdstad van het oude Perzië, is bekend vanwege de kalligrafie, tapijten en Baklava, een zoete delicatesse. In de middag kunt u deze kleine stad verkennen; het gracieuze Chehel Sotun Palace met het kalligrafiemuseum, de Vrijdagmoskee en het traditionele huis Aminiha Hosseiniyeh. Bovendien heeft Qazvin een levendige bazaar, karavanserais en enkele kerken, waaronder de kleinste kerk van Iran.

Qazvin - Alamut Kasteel - Qazvin - Teheran 350 kilometer, circa 7½ uur

De ochtend kunt u nog in Qazvin besteden, maar ook een excursie naar het Alamut Kasteel is mogelijk. In dat geval raden we u aan om echt op tijd te vertrekken! U rijdt, via de nodige haarspeldbochten en stukken onverharde weg, door de betoverende Alamut vallei naar de vroegere hoofdzetel van de beruchte Assasijnen, het Engelse woord “assassin” schijnt hier zelfs van af te zijn geleid. U moet even klimmen naar de ruïne, maar deze inspanning wordt beloond met een schitterend uitzicht.

Via Qazin rijdt u verder naar Teheran, het begin- en eindpunt van deze reis.

Teheran

In de ochtend reist u af naar het noorden van de stad Teheran, het moderne Iran. Hier gaat u met de gids naar het Sa’adabad Paleizencomplex, dit is het paleis van de laatste Sjah. Tegenwoordig een museum dat u een inkijkje biedt in het moderne Iran van de jaren 70. U kunt hier gemakkelijk een halve dag ronddwalen.

Vervolgens gaat u naar Darband, tegen de voet van het gebergte aan vindt u hier talloze restaurantjes en thee huizen. Het is dan ook de plek voor veel lokale Iraniërs om uit te gaan. Met name in het weekend (donderdag en vrijdag) is het er erg druk en gezellig. Trek uw schoenen uit en ga zitten op een van de dikke rode tapijten. Geniet van lokale gerechten zoals dizi, bademjan en chelo kebab.

Teheran - vlucht naar huis

Dit is dan helaas het einde van uw rondreis in Iran. Transfer naar het vliegveld voor uw retourvlucht naar huis.

Accommodaties

Deze accommodaties zijn door onze reisspecialisten bezocht en geven een indruk waar u tijdens deze reis zult verblijven. Omdat wij 100% maatwerk kunnen leveren, is het altijd mogelijk om deze aan te passen aan uw wensen!

Abbasi Hotel

IsfahanHet meest beroemde hotel van Iran en misschien wel het Midden-Oosten. Het Abbasi hotel is al meer dan 400 jaar een begrip in Iran en een absolute must-see tijdens een rondreis door Iran. Het is een luxe hotel met alle faciliteiten die u nodig hebt voor een aangenaam verblijf.

Ferdowsi Grand Teheran

Teheran Het Ferdowsi Hotel is centraal gelegen in Teheran en is de perfecte uitvalsbasis om zowel noord- als downtown Teheran te bezoeken.

Uitbreidingen

Onze service

Icon Route
100% maatwerk
Icon Smartphone
Persoonlijke reisapp
Icon Leaf
CO2-compensatie
Icon Phone
24/7 bereikbaar op noodnummer

Details & Prijzen

Onontdekt Iraans Azerbeidzjan & Koerdistan

 • destination Iran
 • traveltime17 dagen
 • moneyVanaf € 1895,- p.p.

  o.b.v. minimaal twee personen

Inclusief
 • Retourvlucht | Economy Class
 • Ruim- & handbagage
 • Meet & Assist bij aankomst en vertrek
 • Visa invitation code
 • Airport transfers
 • Alle overnachtingen in geselecteerde hotels
 • Dagelijks ontbijtbuffet
 • Gidsen op genoemde dagen
 • Transport zoals vernoemd
 • Engelstalige chauffeur gedurende reis
 • Alle belastingen en toeslagen
 • Gepersonaliseerde app met alle ins en outs van uw reis
 • Een onvergetelijke ervaring!
Exclusief
 • Persoonlijke uitgaven & fooien
 • Overige maaltijden en dranken
 • Uitstapjes en excursies
Optioneel
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
Toon meer +

Bekijk meer reizen naar Iran