Pesach, het Joodse Pasen

1 april 2021

Komend weekend is het Pasen. In ons land is het een traditie om eieren te zoeken en zijn er landelijk veel activiteiten in het teken van dit feest. Officieel is de christelijke betekenis van Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood, nadat hij voor de zonden van de mens is gekruisigd. De Joden vieren dit weekend ook het paasfeest, oftewel Pesach. Dit is één van de belangrijkste feesten binnen het geloof. Dit jaar valt Pesach van 28 maart t/m 4 april. Ben je benieuwd naar wat de Joden nou eigenlijk vieren tijdens Pesach? Lees dan snel verder.

De oorsprong van Pesach

Tijdens Pesach staat een historische gebeurtenis centraal: het einde van de joodse slavernij in Egypte. In het Bijbelboek Exodus is te lezen hoe het Joodse volk leefde als slaven van de farao in Egypte. Omdat de farao hen niet wilde vrijlaten werd Egypte gestraft met tien plagen. Tijdens de tiende plaag doodde een Engel in elk huis de eerstgeborene. De huizen waar het bloed van een lam aan de deurposten was gestreken werden overgeslagen en de eerstgeborene bleef leven. De betekenis van Pesach luidt dan ook ‘sloeg over’.

Op diezelfde avond aten de joden het vlees van het lam met ongedesemd brood en bittere kruiden. Er was geen tijd om het deeg van het brood te laten rijzen. De Joodse slaven konden namelijk Egypte verlaten en reizen naar het beloofde land. Dit moment wordt ook wel gezien als het begin van het bestaan als volk in Israël.

Hoe wordt Pesach gevierd?

Pesach wordt elk jaar op een andere datum gevierd, tijdens de eerste volle maan in de lente. Dit is afgeleid uit de Joodse Bijbel de Thora. Pesach duurt ongeveer zeven dagen en begint met de Cederavond. Tijdens de Cederavond komen Joodse families samen en eten ze met elkaar de seidermaaltijd ofwel sédermaaltijd. De seidermaaltijd bestaat uit zes speciale gerechtjes die in een bepaalde volgorde gegeten worden. Séder betekent dan ook ‘orde’. De volgorde van de gerechten herinnert de Joden aan de uittocht in Egypte. De week voorafgaand aan Pesach wordt gebruikt voor een grote schoonmaak in huis om zo elk spoortje gist te wissen. Tijdens de Pesachweek mag er namelijk geen gist meer worden gegeten.

Het Christelijke Pasen

Pesach staat in het teken van samenkomen met familie en de gebeurtenissen van vroeger te herdenken. Ook in het christendom komen families samen en herdenken zij gebeurtenissen uit de Bijbel. De Christenen herdenken tijdens Pasen net iets anders dan de Joden. De volgorde van het Christelijke Pasen is van donderdag tot en met maandag. Op Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal herdacht van Jezus en zijn discipelen. Op Goede Vrijdag herdenken de Christenen dat Jezus voor onze zonden aan het kruis is gestorven. Op Stille Zaterdag staan Christenen letterlijk stil bij dat Jezus lichaam in het graf ligt. De zondag op Eerste Paasdag is Jezus opgestaan. De maandag is geen religieuze dag, maar is wel een officiële feestdag waarop veel mensen vrij zijn.

De Heilige Grafkerk is de plek waar volgens het christendom Jezus zijn graf lag

De Heilige Grafkerk is de plek waar volgens het christendom Jezus zijn graf lag

Het huidige Pasen

Pasen wordt overal ter wereld gevierd, ongeacht of het een religieuze betekenis heeft of niet. De tijd staat vooral voor samenzijn met dierbaren. Overal worden evenementen en activiteiten georganiseerd in het thema van Pasen. Deze evenementen hebben heel vaak geen religieuze betekenis, maar zijn vaak een reden om toch feest te vieren. Wil je een reis maken naar Israël tijdens Pesach? Houd er dan rekening mee dat iedereen vrij is en het overal erg druk kan zijn met lokale bevolking.


Israël is een land met een rijke historie en bijzondere cultuur. Wil je nog meer weten over dit land? Probeer eens een reis langs alle hoogtepunten van Israël. Op historische plekken zoals Jeruzalem is vaak een stadstour met gids inbegrepen en zo leer je alles over het ‘Heilige Land’. Hier vind je ons aanbod voor reizen naar Israël of neem contact op met onze reisspecialisten om de mogelijkheden te bespreken.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël