Het Midburn Festival in Israël

9 mei 2018

Nevada heeft misschien het Burning Man-festival, maar Israël heeft zijn eigen versie: Midburn. Dit vijfdaagse evenement vindt van 14 – 19 mei plaats in de Negev-woestijn. Beschreven als ‘meer een metropool dan een festival’, is dit een klein beetje Amerika dat naar Israël is overgewaaid.


Je kunt Midburn het beste vergelijken met een tijdelijke stad ver weg van de echte wereld in het midden van de Negev-woestijn. Ja, het is hier stoffig en bovendien erg heet met temperaturen van ruim boven de 30 graden. Midburn is geen muziekfestival, maar een gemeenschap waar creativiteit, kunst en radicale zelfexpressie centraal staan. Na een kleine week verdampt de stad en laat ze geen sporen na. Ondanks dat het event pas sinds 2014 bestaat, is het enorm populair. Zo trok Midburn in 2017 een recordaantal van 10.500 deelnemers.

Het festival is opgebouwd rond de 10 basisprincipes van Burning Man. In een notendop geven deze principes aan dat iedereen deel uitmaakt van Midburn, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen. Ze moeten echter allemaal samenwerken in de geest van de gemeenschap van Midburn en delen een cultuur van “schenken” zodat iedereen kan rondkomen. Er is dan ook geen geld toegestaan ​​op het festival. Zowel de organisatoren als de aanwezigen moeten zich gedragen volgens burgerlijke verantwoordelijkheid en hun taken serieus nemen. Geen spoor nalaten is een ander essentieel onderdeel van hun denkwijze – de omgeving is een allerbelangrijkste zorg voor iedereen. Misschien wel het belangrijkste principe is directheid. Dit is wanneer mensen “proberen barrières te overwinnen die tussen ons staan ​​en een herkenning van ons innerlijk, de realiteit van degenen om ons heen, participatie in de maatschappij en contact met een natuurlijke wereld die menselijke vermogens overschrijdt.”

Midburn is geen muziekfestival, maar een kwestie van kunst en expressie, van creativiteit in plaats van consumptie. Voor velen zijn deze vijf dagen meer dan alleen een feest – ze zijn voeding voor de ziel. Wil jij ook een keer back to earth en vijf dagen leven zonder geld en andere dagelijkse prikkelingen? Dan is dit het festival waar je heen moet!Wil jij zelf een keer Israël ervaren? Bekijk dan hier onze reizen naar Israël »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël