Tonnie – Oranjegekte in Oman

7 juli 2014

Nederland is oranje gekleurd deze weken van het WK voetbal. Omani’s zijn zeker ook voetbalfans. In de wintermaanden wordt er overal op het strand gevoetbald en ook de selectiewedstrijden voor het WK waren een ware happening.

Omani’s feesten over straat

De feesten op straat na de overwinning op Jordanië gaven een heel ander beeld van de meestal rustige Omani’s.  Helaas is het niet gelukt om zich te kwalificeren. Nu Nederland het goed doet in de eerste rondes worden we veelvuldig gefeliciteerd. Je kan de wedstrijden bekijken in de bars van de grote hotels,  thuis als je een speciale schotel hebt of gewoon via je iPad. Op de Engelstalige radiozender zijn er wat belspelletjes waar je een reis naar Brazilië kan winnen. Waar de Nederlands supermarkten vol liggen met speciale WK aanbiedingen zijn hier de aanbiedingen en producten gericht op de Ramadan die eind juni begint. De ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en is dus voorgeschreven in de koran. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Vasten zuivert de ziel

Vasten betekent niet alleen geen eten, maar ook geen drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Als niet-gelovige is dat lastig voor te stellen in een land als Oman waar het deze maand boven de 40 graden is en drinken dus een eerste levensbehoefte zou moeten zijn. Als ik er met moslims over spreek doen zij er gemakkelijk over. “Ja, ik krijg hoofdpijn en ik heb honger, maar ik klaag niet want dit hoort erbij.“ Gelukkig gaat de zon hier al om half 7 onder dus in elk geval hoeft er minder lang te worden gevast als in Nederland. Na een dag vasten wordt dit gebroken met een Iftar; de traditionele maaltijd na het avondgebed dat volgt op de zonsondergang. Veel families besteden veel geld en tijd om speciale gerechten te bereiden. De vastentijd is juist een tijd om te eten met de hele familie. In hotels en restaurants worden ook Iftars georganiseerd waar iedereen van harte welkom is.

Niet-moslims tijdens Ramadan

Aangezien wij als niet-moslims in de minderheid zijn moeten wij ons aanpassen. Op het werk betekent dat je niet mag drinken of eten in bijzijn van de moslim collega’s . Er zijn daarom speciale kamers ingericht waar je dus verplicht moet lunchen en koffiedrinken. Dat creëert ook wel weer een samenhorigheid en gezelligheid. De werkdagen voor mensen die vasten is officieel ook korter waardoor de avondspits meer een middagspits wordt. Die ook niet ongevaarlijk is aangezien de rijstijl er met het gebrek aan energie en slaapgebrek niet beter op wordt. Restaurants en koffieshops zijn overdag meestal gesloten. ’s Avonds stromen de shoppingmalls weer vol en ook de autoshowrooms doen goede zaken dankzij de vele aanbiedingen.
Terug naar voetbal. Daar hoort toch echt een biertje bij, zeker als het goed gaat. Dat is gedurende de Ramadan best lastig. De verkoop van alcohol is in het geheel verboden, zowel  in de horeca als in de alcohol shops waar wij normaal gesproken komen. Gelukkig hebben we nog wel wat in voorraad en een feestje thuis is wel toegestaan.

Op naar de halve finale!

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman