Praktische informatie Libanon

Libanon is een klein en dichtbevolkt land aan de oostkust van de Middellandse Zee. In het oosten en noorden grenst Libanon aan Syrië en in het zuiden aan Israël. Het is de bakermat van een van de vroegste beschavingen en staat daarbij bekend om zijn lange en roerige geschiedenis. Uit deze periode zijn nog diverse Romeinse bouwwerken, kastelen, tempels en kerken te vinden.

Libanon werd het grootste gedeelte van zijn geschiedenis gedomineerd door heersers van buitenaf zoals de Israëliërs, Syriërs, Fransen, Ottomanen, Romeinen, Grieken, Arabieren, Armenen, Babyloniërs en Assyriërs.  De diverse achtergronden in de geschiedenis hebben bij veel bevolkingsgroepen tot verschillende, en vaak onderling botsende, politieke visies geleid. Sinds 1943 is Libanon een onafhankelijke republiek. In een pact is vastgelegd dat de belangrijkste functies in de politiek verdeeld zijn onder de belangrijkste religieuze groepen, de moslims en christenen.

Toch ontstonden er in de loop der jaren spanningen tussen de moslims en christenen. Ook vestigde vanaf 1970 een grote groep Palestijnen zich in Libanon om hun strijd tegen Israël voort te zetten. Vanuit Libanon voerde zij aanvallen uit. Hierdoor ontstond ook in Libanon de dreiging om door Israël aangevallen te worden. In 1975 begon de Libanese Burgeroorlog. Naast verschillende geloofsgroeperingen in het land zelf waren ook Israël en Syrië actief betrokken bij deze oorlog. Diverse internationale vredesmachten met militairen uit landen over de hele wereld probeerde de vrede te herstellen. Pas in 1990 eindigde de burgeroorlog officieel. De oorlog kostte aan ongeveer 250.000 mensen het leven.

Het roerige verleden en het kruispunt van religies maakt een bezoek aan Libanon des te interessanter. Het is een veelzijdig land, de hoofdstad Beiroet wordt ook wel het Monaco van het Midden-Oosten genoemd. Libanon staat als land erg bekend om het lekkere eten, de goede wijnen en het gevarieerde landschap. Zo kunt u in Libanon ’s ochtends op het strand liggen en in de middag richting de skipistes afreizen.

Over Libanon

Hoogtepunten

Beiroet

Ondanks het zware verleden is Beiroet tegenwoordig een zeer moderne stad. Zakenlui, winkelende vrouwen en spelende kinderen vullen de straten. De stad met bijna 2 miljoen inwoners heeft het allemaal: cultuur, sightseeing, chique restaurants, goedkoop streetfood, een geweldig nachtleven, een heerlijke boulevard en heel veel winkels. De centraal gelegen hoofdstad is dé plek om een trip in Libanon te starten.

Baalbek

Baalbek staat bekend om de beroemde Romeinse ruïnes. De stad werd gebouwd door de Feniciërs en werd Heliopolis genoemd. De bloeiperiode van Baalbek begon in het jaar 15 v.Chr. toen de stad een Romeinse provinciehoofdstad werd onder de keizer Augustus. Vandaag de dag staat hier nog een van de best bewaarde Romeinse tempels ter wereld. Ondanks de oorlogen, plunderingen en aardbevingen die Baalbek in de loop der eeuwen hebben geteisterd, staan er nog altijd veel zuilen overeind.

Qadisha vallei

De Qadisha vallei is een van de meest bekende natuurgebieden van Libanon. De vallei staat ook wel bekend als Wadi Qadisha, gelegen tussen Becharre en Zgharta in de noordelijke helft van Libanon. De Kadisha rivier die door dit gebied stroomt, heeft een diepe en indrukwekkende kloof gecreëerd wat resulteert in een uniek natuurgebied die ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Choufgebergte

Dit centraal gelegen gebergte op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Beiroet staat vol met wijngaarden, appelboomgaarden, olijfboomgaarden en cederbomen. Redenen om het gebied te bezoeken, naast de prachtige omgeving, zijn het Ottomaanse paleis in Beiteddine, het gezellige stadje Deir el-Qamar en de oude bossen van het Shouf Cedar Natuurreservaat.

Impressie

Rondreizen naar Libanon