Wanneer kun je het best reizen naar Turkije?

26 mei 2023

Turkije is de perfecte bestemming voor prachtige stranden, cultuur en historische bezienswaardigheden. Bovendien is de bevolking in het land erg gastvrij. Voor een strandvakantie zijn de zomermaanden ideaal terwijl de lente en herfst juist perfect zijn voor sightseeing en een actieve vakantie. Turkije heeft een divers klimaat, omdat het land zich uitstrekt over de continenten Europa en Azië. Hierdoor wordt het weer beïnvloed door zowel de Middellandse Zee als de Zwarte Zee. Kom hieronder erachter welke reistijd voor Turkije het best past bij jouw wensen en behoeftes.


Middellandse Zee-klimaat

Het Middellandse Zee-klimaat komt voor in het zuidelijke deel van Turkije. Dit houdt in dat de zomers warm en droog zijn. Tussen de maanden juni en september kunnen de temperaturen oplopen tot 35 graden Celsius. Daarentegen is het in de winter wat kouder en regenachtig, met temperaturen die nauwelijks onder de 10 graden Celsius dalen. Daarnaast ligt in het zuiden aan de kust de plaats Antalya, waar het klimaat gedurende het hele jaar aangenaam is. Om die reden is deze plaats erg populair onder de toeristen.

Kuşadasi Boot Water
Kuşadasi, Turkije

Weer en klimaat centrale deel Turkije

Een Anatolische hoogvlakte-klimaat komt voor in het centrale deel van Turkije, waar de hoofdstad Ankara ligt. In dit deel van het land zijn de zomers droog, met temperaturen die oplopen tot 35 graden Celsius. Daarentegen zijn de winters erg koud en dalen de temperaturen vaak tot onder het vriespunt. Ook is er in deze periode kans op sneeuwval.

Egeïsche Zee-klimaat

Het Egeïsche Zee-klimaat komt voor in het westen van Turkije. In dit deel van het land zijn de zomers warm en droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot 35 graden Celsius. Daarentegen valt er in de wintermaanden veel neerslag en komt de temperatuur meestal niet onder de 10 graden Celsius. Aan de Egeïsche Zee ligt de populaire stad Izmir, waar het klimaat het hele jaar door aangenaam is.

Izmir Gebouw
Izmir, Turkije

Zwarte Zee-klimaat

Het Zwarte Zee-klimaat komt voor in het noorden van Turkije. In dit deel van het land is het vaak regenachtig met name in de herfst- en wintermaanden. Ook zijn de zomers hier wat koeler en is hier meer kans op regen, dan in het zuiden van het land. De temperaturen liggen hier rond de 25 graden Celsius, terwijl het in de wintermaanden kan dalen tot onder het vriespunt. Aan de Zwarte Zee ligt de stad Trabzon. Als je houdt van een prachtige natuur en culturele bezienswaardigheden, dan is deze stad zeker een bezoekje waard.

Wat is de beste reistijd voor Turkije?

In elk seizoen is het mogelijk om een rondreis te maken door Turkije. De beste periode hangt af van wat jouw voorkeuren zijn. Het hele jaar door is het mogelijk om bezienswaardigheden te bezoeken, maar in de zomermaanden kan het best warm zijn. Dit is dan ook de perfecte periode voor een strandvakantie. In de lente en herfst zijn de temperaturen aangenamer en is het minder druk op toeristische plekken.


Interesse in een rondreis door Turkije? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Turkije