Update situatie Israël

9 oktober 2023

Update 17 oktober 2023
Middenoostenreizen.com annuleert alle reizen naar Israël & Libanon tot en met eind november. Reizigers krijgen hun geld terug binnen 2 weken na aanvang van de oorspronkelijke boeking. Voor deze reizigers bieden wij ook de mogelijkheid om de reis om te boeken naar een andere bestemming. Dit kan ook bij ons partnerbedrijf www.travellegends.nl of bij www.srilankarondreis.com .

Andere bestemmingen
Voor onze andere bestemmingen kunt u momenteel niet annuleren. Wilt u uw reis verzetten? Dan denken wij uiteraard graag met u mee. U betaald dan tariefsverschil voor een reis op de nieuwe datum, maar geen wijzigingskosten aan Middenoostenreizen.com. Het kan wel zo zijn dat de luchtvaartmaatschappij of accommodaties annuleringskosten of wijzigingskosten in rekening brengen. Wij gaan hier zo flexibel mogelijk mee om. Voor reizen na 30 november gelden onze algemene voorwaarden.

Update 10 oktober 17:20 Ministerie dient bij KLM verzoek in voor repatriëringsvlucht
KLM heeft van het ministerie van Buitenlandse Zaken het verzoek gekregen om mensen uit Israël terug te halen met een repatriëringsvlucht. De luchtvaartmaatschappij heeft nog geen besluit genomen over het verzoek. “We zijn nu aan het beoordelen of dat kan en of we dat verantwoord kunnen doen”, zegt een woordvoerder van KLM.

“Wij snappen heel goed dat mensen naar huis willen en dat de overheid dit doet”, zegt KLM. Het is nog niet duidelijk wanneer KLM een beslissing neemt en of het om één of meerdere vluchten gaat.

Update 10 oktober 10:15

KLM, Transavia & Easyjet alle vluchten geannuleerd tot en met donderdag. EL AL blijft wel vliegen. Alle reizigers van Middenoostenreizen.com zijn inmiddels thuis in Nederland of België of onderweg naar huis.
Reizen naar andere bestemmingen met onveranderd reisadvies gaan

Update 9 oktober 14:14

Branchevereniging ANVR adviseert alle reizen voor de komende week naar Israel te annuleren. Zie hier het nieuwsbericht van de ANVR

Middenoostenreizen BV heeft alle reizen voor de maand oktober naar Israël inmiddels geannuleerd. Voor alle reizen na 1 november 2023 wordt later een beslissing genomen aan de hand van het reisadvies en de richtlijnen vanuit de ANVR

Update 9 oktober 13:59( Eerdere updates staan verderop op deze pagina.)

Calamiteitenfonds dekt schade reizigers die ten tijde van molest in Israel waren.

De Calamiteitencommissie heeft voor de molestsituaties in Israël, veroorzaakt door de aanvallen van beweging Hamas, de hierna volgende besluiten genomen:

  • Vaststelling van een calamiteit met ingang van 7 oktober 2023 voor die plaatsen in Israël die werden getroffen door molest. Het betreft aanvallen van beweging Hamas.
  • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang 7 oktober 2023 voor die plaatsen in Israël waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Hetzij wegens gevaar voor de reiziger, hetzij wegens aangetaste infrastructuur.Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Uitvoeringsinstructie

Reisaanpassing
Deelnemers kunnen voor reizen naar Israël die op 7 oktober 2023 al waren aangevangen en die ter plaatse – als gevolg van de molestsituaties – niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend. Dit geldt ook voor combinatiereizen naar twee of meer bestemmingen, waaronder Israël, die in uitvoering waren in een van de andere geboekte landen.

(Tijdelijke) staking van de reis
Indien reisaanpassing (gewijzigde voortzetting van de reis) niet direct mogelijk bleek en de reis (tijdelijk of definitief) moest worden gestaakt dan heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen. Deze uitkering komt aanvullend op de vergoeding van meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen aan de reisorganisator.
De reisorganisator keert de vergoeding van de niet-genoten dagen aan de consument uit en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen.
Hij geeft ook een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf. Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Niet aangevangen reizen
Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 7 oktober 2023 geldt dat de (gevolgen van) de molestsituaties bij deelnemers verondersteld worden bekend te zijn. De gevolgen van deze molestsituaties vormen dan geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend.
Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking. De deelnemer is dan zelf voor de (correcte) uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.

De Calamiteitencommissie verwijst voor de situatie in Israël naar het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Update 09 oktober 09:35

Mocht u binnenkort een reis gepland hebben staan naar Israël of een van onze andere bestemmingen, begrijpen wij dat u vragen hebt over de situatie naar aanleiding van de recente gebeurtenissen. Momenteel zijn wij de situatie zo goed mogelijk in kaart aan het brengen en hebben wij intensief contact met onze collega’s ter plaatse. Daarnaast houden wij ook de situatie in de omringende landen goed in de gaten en informeren wij u wanneer nodig.

Reist u binnenkort naar Israël?

Wij nemen contact met u op om uw reis om te boeken naar een andere bestemming of om uw reis te annuleren. Afhankelijk van uw vertrekdatum kunnen wij nu al actie ondernemen. Alle vertrekken vanaf november 2023 kunnen nu nog niet geannuleerd worden. Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen.

Reist u binnenkort naar Jordanië?

Op dit moment is het reisadvies voor Jordanië onveranderd en voeren wij alle reizen naar Jordanië uit. Het is op dit moment ook niet nodig om deze reizen te annuleren, de situatie is hier onveranderd. Wilt u uw reis toch omboeken, dan zijn de omboekingskosten voor eigen rekening.

U hebt een combinatie reis naar Jordanië en Israël gepland staan

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wij nemen op chronologische volgorde van vertrek contact met u op om uw reis om te boeken, aan te passen of te annuleren wanneer dit nodig is.

U reist naar een andere bestemming in het Midden-Oosten

Uw reis kan doorgaan. Indien er ontwikkelingen zijn die van invloed zijn op uw reis dan nemen wij persoonlijk contact met u op.

Contact opnemen

Uiteraard begrijpen wij het als u vragen hebt momenteel. Wij willen u vragen om deze per e-mail of per WhatsApp aan ons te stellen, zodat onze medewerkers beschikbaar blijven voor de mensen die als eerste vertrekken. Op deze manier kunnen wij  iedereen zo goed en zo snel als mogelijk helpen op chronologische volgorde van vertrek.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van Nederland Wereldwijd.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!