Sultan Qaboos van Oman overleden

12 januari 2020

Afgelopen vrijdag is sultan Qaboos Bin Said Al Said van Oman overleden. Het staatshoofd zat bijna 50 jaar op de troon en is 79 jaar geworden.

De sultan was een van de langst regerende leiders van het Midden-Oosten en wist zijn land neutraal te houden ten midden van een legio aan regionale conflicten. Dankzij die neutraliteit groeide Oman uit tot een diplomatieke spil tussen het Westen en het Midden-Oosten.

Familie sinds 1744 aan de macht

Qaboos leidde het land sinds een vrijwel geweldloze staatsgreep tegen zijn eigen vader in 1970, waarbij hij werd geholpen door de voormalige koloniale overheerser, het Verenigd Koninkrijk. Dit deed hij in het belang van de Omaanse bevolking omdat erg veel armoede heerste.

In de 49 jaar dat de sultan op de troon zat, heeft hij het land gemoderniseerd. Zo zorgde hij ervoor dat Oman zich aansloot bij de Verenigde Naties en de Arabische Liga en begon hij met het exporteren van olie. Het land veranderde onder zijn bewind in een welvarend en vrij land waar vrouwen kiesrecht kregen. Ook werd flink geïnvesteerd in onderwijs, moderne woningen, ziekenhuizen, scholen, wegen en luchthavens.

Opvolger

De laatste jaren ging het slecht met de gezondheid van Qaboos. Staatsmedia hebben niet gemeld waaraan de sultan overleed, maar het was bekend dat hij afgelopen december in België nog werd behandeld voor darmkanker. De sultan was ongetrouwd en had geen kinderen. Hij wordt opgevolgd door zijn neef Haitham Bin Tareq Al Saeed (65).


Wilt u dit bijzondere land bezoeken? Bekijk dat hier onze reizen naar Oman »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!