Nederlanders weer massaal op reis, drukte op de luchthavens

6 april 2022

Na 2 jaar van lege luchthavens is de vraag naar reizen hoog terwijl de luchtvaartmaatschappijen nog steeds een beperkte capaciteit hebben. Op Schiphol vreest de Vakbond FNV in de zomerperiode voor chaos. Uit een FNV-peiling gehouden onder de medewerkers blijkt dat er niet voldoende personeel is om de grote vakantiedrukte op te vangen. Passagiers zullen langer moeten wachten dan ze gewend zijn door de lange rijen bij de check-in balies, paspoortcontrole en security.


De luchthavens adviseren reizigers om zo veel mogelijk online in te checken. Ook maken ze een speciale pagina’s aan op de website met tips om zo snel mogelijk bij het desbetreffende vliegtuig te komen. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je geen tas meer hoeft uit te pakken, het gemiddeld twee minuten bespaard bij de securitycheck op een vliegveld. De tijd loopt bijvoorbeeld nog sneller op als je nog je schoenen uit moet doen. Ook het uit je rugzak halen van flesjes of afdoen van sieraden laat de wachttijd oplopen. Dat kost gemiddeld twee tot drie minuten extra. Wanneer je pech hebt kost het nog eens twee tot vier minuten extra tijd om je handbagage na de scan te laten controleren. Met de juiste voorbereiding in de rij bespaar je dus al 9 minuten tijd bij de securitycheck zelf.

Wij raden aan om 2 uur voor vertrek van een Europese vlucht te verschijnen en drie uur voor een intercontinentale. Zorg ervoor dat je ruim op tijd vertrekt. Het ergste wat kan gebeuren als je vroeger aankomt dan nodig is, is dat je meer tijd bij de gate doorbrengt, waar je kunt winkelen of een hapje eten.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!