Olav – Ramadan in Qatar

30 juni 2014

Afgelopen week begon voor moslims in de hele wereld de Ramadan. Dit betekent van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken, vrijen of jezelf “in verleiding laten komen”.

Ramadan in Qatar

Kort en goed: laten zien hoe vroom je bent terwijl het dagelijks leven gewoon doorgaat. Die vroomheid gaat overigens verder dan dingen laten: armenzorg is al een belangrijke taak voor moslims, maar tijdens de Ramadan wordt dit nog sterker. Het voedsel dat na zonsondergang gegeten wordt word ook gedeeld met buren, naasten en armen. Daarnaast wordt het bidden in de moskee nog belangrijker. Normaal gesproken doet men dat eigenlijk alleen maar op vrijdag (of als het toevallig zo uitkomt), maar tijdens de Ramadan is men het liefst met ieder gebed in de moskee.Naast een belangrijk religieus gebeuren is de Ramadan ook de belangrijkste sociale gebeurtenis in de islamitische wereld. Vergelijk het met kerst: er is een belangrijke religieuze basis, maar het is ook gewoon een feestelijke periode. Dat is overal te merken: de malls zijn uitgebreid versierd met lampjes en andere versieringen, de winkels houden uitverkoop en iedereen slaat nieuwe nette kleren in. In de winkels is nog iets speciaals aan de hand, en dan vooral in de supermarkten: tijdens de Ramadan worden de prijzen door de overheid bepaald. Dit vanwege het belang van de maaltijden aan het begin en einde van de dag, en om te voorkomen dat de winkels daar van profiteren.

Sociale gebeurtenis

Omdat het een feestperiode is, heeft dit ook belangrijke sociale consequenties: de werkdagen worden teruggebracht naar 5 uur, alle sociale voorzieningen en overheidsinstellingen zijn gesloten en het is doodstil op de weg. Ook voor ons heidenen gaat de werkdag terug naar 5 uur. Het enige wat je er verder van merkt is dat wij tijdens het werk niet (openbaar) mogen eten of drinken om het de moslimcollega’s niet al te moeilijk te maken. En om respect naar de cultuur te tonen natuurlijk. Nou zijn diezelfde moslimcollega’s er in al die jaren wel in getraind, maar dat geldt niet voor ons. Je ziet dus om de haverklap iemand iets in zijn zak stoppen en naar het toilet lopen om het daar even discreet op te eten. Doet niemand moeilijk over. Er wordt namelijk ook geen lunch aangeboden, om dezelfde redenen als hiervoor. Alleen als je na de gebruikelijke werktijd door moet, zoals de artsen of verpleegkundigen in ploegendienst, dan is er in een deel van het restaurant een deel afgezet waar soep en broodjes geserveerd worden. Met afgezet bedoel ik dat er een scherm voor staat zodat de moslims zich er niet aan hoeven te storen.

Dat alles natuurlijk tot zonsondergang en daarmee het laatste gebed van de dag, daarna kan het feest beginnen! Direct na zonsondergang wordt er wat gegeten, vervolgens gaat men naar de moskee en daarna is er de grote maaltijd: de Iftar. Dit is in onze cultuur alleen maar te vergelijken met een kerstdiner, maar dan een maand lang iedere dag: uitgebreide tafels met eten en drinken en hele families komen bij elkaar om samen te eten. Na deze maaltijd wordt men actief: er zijn Ramadantoernooien van iedere denkbare sport, er zijn overal in de stad grote feesten waar men naartoe gaat, de malls zijn ’s avonds open en afgeladen druk en een deel blijft ook gewoon bij de familie of op bezoek bij vrienden. Dat gaat door tot het ochtendgebed waarvoor er nog één keer gegeten wordt en daarna gaat men over het algemeen naar bed. De meesten hoeven de volgende dag toch niet te werken. Al die maaltijden en het verstoorde dagritme zorgt ervoor dat men dan ook flink aankomt in die maand! Omdat men overdag slaapt is het dan ook doodstil is op straat. Tot zonsondergang: het eerste jaar dat ik hier zat was ik hier tijdens de Ramadan (daarna viel het in mijn vakantie) en werd me sterk afgeraden om rond zes uur (als de zon ondergaat) de straat op te gaan. Ga maar na: ze hebben honger, ze zijn duf door die honger, de bloedsuikerspiegel is laag, ze hebben haast om op tijd te zijn voor het gebed of de Iftar en zijn geïrriteerd omdat het zo druk is en ze dus weleens te laat kunnen komen. Een garantie voor ongelukken dus.

Suikerfeest

De Ramadan wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest, Eid-al-Fitr in het Arabisch. Het Suikerfeest zelf is net als bij ons één dag, maar wordt omgeven door een week vakantie, waardoor effectief de Ramadan nog een week verlengd wordt.

Nog leuk om te vermelden: halverwege de Ramadan valt Garangao. Dat is om te vieren dat men halverwege is. Traditioneel gaan kinderen dan met lampionnen langs de deuren, zingen liedjes en krijgen dan snoep, noten of fruit. Vooral in Noord-Holland met dit bekend klinken! Toch?

Wil je zelf eens naar Qatar reizen? Bekijk dan hier ons reisaanbod »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Qatar