Dierenleed in het Midden-Oosten

26 september 2018

Werelddierendag komt er weer aan en dat is natuurlijk weer hét moment je om je lieve viervoeter weer eens extra te verwennen. Reden genoeg om eens te duiken in diervriendelijk toerisme in het Midden-Oosten.

Over de hele wereld worden veel wilde dieren weggerukt uit hun natuurlijke omgeving om als entertainers te worden ingezet in de toeristische entertainment industrie. Vaak worden de dieren lichamelijk en geestelijk mishandeld voor het plezier van een toerist. Nog steeds bezoeken duizenden toeristen attracties met wilde dieren zonder zich bewust te zijn van de mishandeling die achter de schermen plaatsvindt.

Welke attracties moet je vermijden in het Midden-Oosten?

Ezels in Petra, Jordanië

Het bekende wereldwonder Petra in Jordanië is één van de mooiste bezienswaardigheden in het Midden-Oosten. Jaarlijks weten vele duizenden toeristen hun weg te vinden naar deze geheimzinnige stad. Dit heeft helaas ook een nare keerzijde. Meer dan 1.300 ezels, paarden en kamelen worden dagelijks gedwongen om toeristen door de stad te vervoeren. De dieren vervoeren toeristen op hun rug en in koetsjes. Vaak is hun last te zwaar, hebben ze nauwelijks schaduwplekken en is voedsel en schoon drinkwater erg schaars. Daarnaast worden de dieren geslagen, geduwd en geschopt wanneer ze weigeren om door te lopen. Vermijd dan ook dit soort praktijken, en bovendien is een wandeling door Petra meer dan de moeite waard!

Slangenbezweerders op het Djemaa el Fna plein in Marrakech, Marokko

Tijdens een reis naar Marrakech kom je geheid op het Djemaa el Fna plein. Het is een centrale plek in de medina van de stad waar je heerlijk over de markt kunt struinen. In de avond veranderd het plein in één grote avond markt waar u uw ogen uit zult kijken. Van handlezers, acrobaten tot slangenbezweerders. Dit zijn bijzondere dingen die u elke dag ziet op dit plein. Helaas is die laatste in het rijtje eentje die onder zwaar dierenleed valt. De slangen die hiervoor gebruikt worden zijn cobra’s en deze vallen onder de soort ‘’giftige slangen’’. Om deze slangen zonder gevaar te gebruiken moeten de slangenbezweerders de slangen ontgiften en dit doen ze door hun giftanden uit hun mond te trekken!

Naast het feit dat slang bezweren een enorme fabel is, want cobra’s zijn van nature doof en willen alleen hun vijand aanvallen, is het ook nog eens erg gevaarlijk. Niet elke slangenbezweerder heeft zijn slangen ontgift, waardoor dit levensgevaarlijke dier zich tussen alle mensen op het plein bevindt. In de geschiedenis zijn er meerdere mensen overleden aan een beet van een cobra op het Djemaa el Fna plein. Wij raden u daarom aan om geen deel te nemen aan een optreden van een slangenbezweerder.

Kamelenritjes in het Midden-Oosten

Het klinkt natuurlijk leuk, door de woestijn trekken op de rug van een kameel. Helaas worden veel toeristenkamelen vaak slecht behandeld. Denk hierbij aan verwaarlozing en mishandeling. Hoewel het rijden op een kameel niet erg schadelijk is, draag je wel bij aan de slechte praktijken door eigenaren te betalen voor een ritje. Het hoeft geen slechte activiteit te zijn, maar check altijd goed bij wie je een trip boekt!

Hoe dan ook willen wij als reisorganisatie niet bijdragen aan enige vorm van dierenleed. Daarom is het bij ons absoluut niet mogelijk om dergelijke excursies te boeken tijdens een reis door het Midden-Oosten.

Het kan ook anders

Er zijn gelukkig ook attracties te vinden waar het welzijn van de dieren centraal staat. Een voorbeeld hiervan vind je in Oman. Op de stranden van Ras al Jinz komen jaarlijks tienduizenden zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen. Omdat de groene zeeschildpad een beschermd diersoort is, neemt de overheid van Oman dit erg serieus. Zo kun je als toerist de schildpadden bezoeken, maar wordt dit gereguleerd door het Turtle Reserve. Alleen onder strenge begeleiding mag je tweemaal per dag het strand bezoeken. Er mag niet gepraat worden en er mogen ook geen foto’s met flits gemaakt worden. 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!