Eten & drinken in Oman

De Omaanse keuken is een verrukkelijke en authentieke culinaire ervaring die de rijke geschiedenis en geografie van het land weerspiegelt. Hier zijn enkele kenmerken van de Omaanse keuken.

Dit artikel is onderdeel van de Reisgids Oman

Visgerechten

Omdat Oman een kustland is, vormt vis een belangrijk onderdeel van de lokale keuken. Populaire visgerechten zijn onder andere “shuwa,” een traditioneel langzaam gegaard lamsvleesgerecht, bereid in een ondergrondse zandoven, en “majboos,” een rijstgerecht met vis of garnalen.

Dadels en koffie

Dadels en Arabische koffie (kawa) zijn belangrijke symbolen van gastvrijheid in Oman. Bezoekers worden vaak verwelkomd met dadels en een kopje kawa, een aromatische koffie met kardemom.

Kruiden en specerijen

De Omaanse keuken maakt vooral veel gebruik van specerijen zoals kaneel, kruidnagel, saffraan, en komijn. Deze kruiden geven gerechten een unieke smaak en aroma.

Salona

Salona is een populair stoofpotgerecht in Oman, bereid met vlees zoals kip, lam of geit, groenten en specerijen. Het wordt vaak geserveerd met rijst.

Harees

Harees is een gerecht dat vaak wordt gegeten tijdens de Ramadan. Het is gemaakt van gemalen tarwe en vlees (meestal kip of lam) dat langzaam is gekookt tot een dikke, romige consistentie.

Baklava en halwa

Zoetekauwen zullen genieten van Omaanse desserts zoals baklava en halwa. Halwa is een zoete, kleverige lekkernij gemaakt van suiker, noten en saffraan.

Bedouin-invloeden

De Omaanse keuken heeft ook invloeden van de Bedouin-cultuur, wat resulteert in gerechten zoals “shuwa,” dat eerder genoemd werd, en “madrouba,” een stoofpot met brood en vlees.

Het nuttigen van alcohol is in Oman alleen toegestaan in hotels en restaurants. Echter zijn de prijzen hiervan hoger dan in Nederland. Zo kost een glas bier of wijn ongeveer 7 à 10 euro.

Rondreizen naar Oman