Eten & drinken in Oman

De Omaanse keuken is een verrukkelijke en authentieke culinaire ervaring die de rijke geschiedenis en geografie van het land weerspiegelt. Hier zijn enkele kenmerken van de Omaanse keuken.

Dit artikel is onderdeel van de Reisgids Oman

Visgerechten

Omdat Oman een kustland is, vormt vis een belangrijk onderdeel van de lokale keuken. Populaire visgerechten zijn onder andere “shuwa,” een traditioneel langzaam gegaard lamsvleesgerecht, bereid in een ondergrondse zandoven, en “majboos,” een rijstgerecht met vis of garnalen.

Dadels en koffie

Dadels en Arabische koffie (kawa) zijn belangrijke symbolen van gastvrijheid in Oman. Bezoekers worden vaak verwelkomd met dadels en een kopje kawa, een aromatische koffie met kardemom.

Kruiden en specerijen

De Omaanse keuken maakt vooral veel gebruik van specerijen zoals kaneel, kruidnagel, saffraan, en komijn. Deze kruiden geven gerechten een unieke smaak en aroma.

Makbous

Makbous is een traditioneel gerecht uit Oman dat veel lijkt op biryani, maar dan met een lokale draai. Het wordt meestal gemaakt met lamsvlees of kip en bevat een mix van kruiden, groenten en gedroogd fruit zoals rozijnen en dadels. De basis van het gerecht is rijst, die op smaak wordt gebracht met specerijen en gekookt tot het een volle, rijke smaak heeft.

Kabouli

Kabouli is een bekend Omaans rijstgerecht dat wordt bereid met lamsvlees, basmatirijst, uien, knoflook en verschillende specerijen. Het lamsvlees wordt langzaam gekookt met geurige kruiden tot het botermals is. Daarna wordt het vlees gemengd met de rijst. De lagen rijst en vlees worden op elkaar gestapeld in de pan, waardoor de smaken samenkomen en er een heerlijke, geurende maaltijd ontstaat.

Shuwa

Shuwa is een speciaal Omaans gerecht dat bestaat uit langzaam gegaard lamsvlees, gemarineerd in een rijke kruidenmix. Het vlees wordt gewikkeld in bananenbladeren en vervolgens onder de grond begraven om langzaam te garen. Door deze unieke kookmethode krijgt het vlees de tijd om zacht te worden en de smaken van de marinade goed op te nemen, wat zorgt voor een heerlijk mals en smaakvol eindresultaat.

Salona

Salona is een populair stoofpotgerecht in Oman, bereid met vlees zoals kip, lam of geit, groenten en specerijen. Het wordt vaak geserveerd met rijst.

Harees

Harees is een gerecht dat vaak wordt gegeten tijdens de Ramadan. Het is gemaakt van gemalen tarwe en vlees (meestal kip of lam) dat langzaam is gekookt tot een dikke, romige consistentie.

Baklava en halwa

Zoetekauwen zullen genieten van Omaanse desserts zoals baklava en halwa. Halwa is een zoete, kleverige lekkernij gemaakt van suiker, noten en saffraan.

Bedouin-invloeden

De Omaanse keuken heeft ook invloeden van de Bedouin-cultuur, wat resulteert in gerechten zoals “shuwa,” dat eerder genoemd werd, en “madrouba,” een stoofpot met brood en vlees.

Het nuttigen van alcohol is in Oman alleen toegestaan in hotels en restaurants. Echter zijn de prijzen hiervan hoger dan in Nederland. Zo kost een glas bier of wijn ongeveer 7 à 10 euro.