Vijf bijzondere bezienswaardigheden van de Werelderfgoedlijst in Jordanië

21 juni 2022

Tijdens een reis naar Jordanië kom je de meest mooie en bijzondere plekken tegen. Niet gek dus dat er veel van deze plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De bezienswaardigheden van Jordanië bestaan uit eeuwenoude ruïnes, heilige plekken en natuurlijk de woestijnen. Hieronder vind je de 5 meest bijzondere bezienswaardigheden die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan en die je zeker niet mag missen tijdens een reis naar het prachtige Jordanië. 


Wadi Rum

Wadi Rum is een beschermd gebied in het zuiden van Jordanië, vlakbij de grens met Saoedi-Arabië. Wadi Rum is een prachtig gevarieerd woestijnlandschap van enorme bergen van zandsteen en graniet met een hoogte van zeker 1700 meter. De reactie van veel reizigers is dan ook dat het voelt alsof ze op de maan zijn. Het is zoiets unieks en bijzonders dat het doet denken aan een maanlandschap. Om dit unieke woestijnlandschap te beschermen is het gebied in 1998 uitgeroepen tot beschermd gebied.

Je kunt Wadi Rum op twee manieren ontdekken, per jeep of per kameel. Een tour per kameel is natuurlijk een hele ervaring, maar als je echt alles wilt zien dan moet je met de jeep. Een grote aanrader is dan ook de jeeptour aan het einde van de dag, dan zie je de zonsondergang die neerstrijkt achter de bergen in het woestijnlandschap. Na de jeeptour of de rit op een kameel is het ook mogelijk om in de woestijn te overnachten. Je overnacht dan bij de lokale bewoners, de bedoeïen. Zij zorgen voor een goede slaapplek en ontbijt en diner. Slapen in een Bedoeïenkamp is een ervaring die je eigenlijk niet kan en mag missen!

Wadi Rum woestijn Jordanië

Wadi Rum woestijn Jordanië

Petra

Petra is misschien wel een van de meest mysterieuze plekken van Jordanië. Het begint al bij de ingang, een smal en kronkelend pad van acht kilometer dwars door een smalle kloof. Aan het einde is een betoverend uitzicht, geloof me je bent meteen verkocht! Petra lag jarenlang verborgen voor de wereld totdat een Zwitserse ontdekkingsreiziger er per toeval op stuitte. Een echte ontdekking waar we hem heel dankbaar voor kunnen zijn.

Het bekendste bouwwerk in Petra is de Schatkamer, ook wel El-Khazneh. De Schatkamer is een wereldberoemd meesterwerk van de Nabateeërs, een volk dat in Petra woonde rond de 6e eeuw voor Christus. De Nabateeërs waren echte kunstliefhebbers en hebben dan ook genoeg kunstwerken achter gelaten die je kunt bewonderen in Petra.

De Schatkamer van Petra

De Schatkamer van Petra

Baptism Site

De Baptism site, of de doopplek van Jezus is een belangrijke religieuze plek voor de Christenen. Het is een bijzondere bezienswaardigheid in Jordanië, omdat dit wordt gezien als de plek waar Jezus gedoopt is door Johannes de Doper. Een bezoek brengen aan de site doe je samen met een gids. Je wordt tijdens de tour gebracht langs de kerken en overblijfselen. Uiteindelijk kom je langs de daadwerkelijke doopplek van Jezus. Het is niet meer mogelijk om je te laten dopen op de zelfde plek, aangezien daar geen water meer stroomt. Het is wel mogelijk om je te laten dopen bij de Jordaan rivier die slechts een paar minuten van de doopplek af ligt. Het water van de Jordaan Rivier is heilig waardoor je je kan laten dopen.

Quseir Amra

Quseir Amra is een historisch badhuis dat deel uitmaakte van een jachtslot. Het badhuis behoort tot de ‘woestijnkastelen’, bouwwerken gebouwd in de 7e en 8e eeuw met verschillende functies. De een is gebouwd als ontmoetingsplaats en de ander als badhuis, zoals Quseir Amra. De woestijnkastelen, en dus Quseir Amra zijn een goed voorbeeld van de vroegere Islamitische kunst en architectuur. Een leuk kijkje in het leven van toen!

Um er-Rasas

Um er-Resas is een archeologische opgraving in Jordanië. De plek werd gesticht als een Romeins legerkamp, waarna het is uitgegroeid tot een stad. Er is nog veel niet opgegraven op de plek, maar het heeft wel gebouwen en ruïnes van de 3e tot de 9e eeuw. Zo zijn er Christelijke kerken met bij sommige goed bewaard gebleven mozaïeken vloeren. Um er-Resas is een wat minder bezochte plek, maar voor de mozaïek liefhebber is Um er-Resas wel degelijk de moeite waard.


Wil je graag deze plekken met jouw eigen ogen bewonderen? Hier vind je onze verschillende reizen naar Jordanië.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië