Wereldwonder Petra

19 september 2018

Petra is ongetwijfeld de meest waardevolle schat en grootste toeristische attractie van Jordanië. Het is een volstrekt unieke stad die is gemaakt door een relatief onbekend volk: de Nabateeërs. Het staat op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen en is een absolute must om in het echt te zien.

Eeuwen geleden bouwden de Nabateeërs een koninkrijk wat verborgen lag in de bergen. Ze creëerden een unieke in rotsen uitgehouwen stad die door het ingenieuze watersysteem lange tijd kon floreren op deze afgelegen plek. De Nabateeërs waren echte kunstliefhebbers en hebben hun eigen cultuur vermengd met andere culturen. Zo lieten ze zich graag inspireren door de Griekse, Romeinse en Egyptische bouwstijl. Deze unieke mix van stijlen zie je dan ook terug in Petra. 

Tot op de dag van vandaag discussiëren wetenschappers over de functie van Petra. Was het een heilige stad waar de belangrijkste bewoners werden begraven? Of was het een welvarend handelscentrum? Feit is in ieder geval dat de Nabateeërs de natuurlijke ravijnen en kloven gebruikten om hun tempels, triomfbogen, graftombes en huizen te sculpturen. 

In 1812 werd de stad herontdekt door de Zwitser Jean Luc Bruckardt en is vanaf toen een trekpleister voor reizigers van over de hele wereld geworden. Er is inmiddels zoveel opgegraven dat je uren lang door de oude stad kunt dwalen. Er is in werkelijkheid pas slechts 20% van de oude stad te zien. Dat geeft te denken over de schatten die nog onder de rotsen verstopt liggen!

De belangrijkste bezienswaardigheden van Petra

De Siq

De reis door Petra begint bij de Siq. Deze smalle kloof is de vroegere hoofdweg naar Petra en ruim een kilometer lang, zo’n 70 meter hoog en op sommige plekken slechts 4 meter breed. Het mooiste van de hele wandeling door de kloof is het laatste deel wanneer je naar het bekendste monument van de hele stad loopt: de Schatkamer.

De Siq richting de Schatkamer in Petra, Jordanië
De Siq richting de Schatkamer in Petra, Jordanië

De Schatkamer van de Farao (El-Khazneh Firaum)

Het meest bekende en meest gefotografeerde monument van Petra is zonder twijfel de Schatkamer van de Farao. Deze is zo’n 40 meter hoog en heeft imposante zuilen, nissen en pilaren. Er werd altijd gedacht dat het diende als tempel, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat het een koninklijk graf is. 

De Schatkamer in Petra, Jordanië
De Schatkamer in Petra, Jordanië

Het Klooster (El Deir)

Het Klooster is het grootste monument van Petra en was waarschijnlijk een tempel. Dit monument ligt op een berg op anderhalf uur wandelen van de schatkamer en is beroemd vanwege de ligging en bouwstijl. Qua ontwerp is het klooster vergelijkbaar met de schatkamer, maar dan groter. Alleen de deur is al 8 meter hoog. Verder is het 50 meter breed en 45 meter hoog.

Het Klooster in Petra, Jordanië

Koningsgraven

Deze gigantische monumenten dienden waarschijnlijk als graven voor de diverse koningen van het Nabatese Rijk. Ze zijn enorm groot, maar door de werking van wind en regen zijn onder meer stukken van de gevels en pilaren afgebrokkeld.

De Koningsgraven in Petra, Jordanië

De Zuilenweg

Dit was de hoofdweg van Petra en hieraan stonden waarschijnlijk belangrijke gebouwen als paleizen, badhuizen en tempels. Wat er precies heeft gestaan is onduidelijk, aangezien het meeste verwoest is. In dit deel van Petra wordt nog steeds veel onderzoek gedaan.

De Zuilenweg in Petra, Jordanië

Wil je, in tegenstelling tot alle andere toeristen, op een unieke nog onbekende manier Petra ontdekken? Start dan met onze backdoorhike aan de achterkant! Hierdoor loop je de vele trappen van Petra niet omhoog, maar juist omlaag. Deze wandeling is altijd onder begeleiding van een lokale bedoeïengids en exclusief via ons te boeken. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Artikel delen:

Ouarzazate Taourirt Kasbah

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië