Wereldwonder Petra

20 oktober 2021

Petra is ongetwijfeld de meest waardevolle schat en grootste toeristische attractie van Jordanië. Het is een volstrekt unieke stad die is gemaakt door een relatief onbekend volk: de Nabateeërs. Het staat op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen en is een absolute must om in het echt te zien tijdens een rondreis door Jordanië.

Eeuwen geleden bouwden de Nabateeërs een koninkrijk wat verborgen lag in de bergen. Ze creëerden een unieke in rotsen uitgehouwen stad die door het ingenieuze watersysteem lange tijd kon floreren op deze afgelegen plek. De Nabateeërs waren echte kunstliefhebbers en hebben hun eigen cultuur vermengd met andere culturen. Zo lieten ze zich graag inspireren door de Griekse, Romeinse en Egyptische bouwstijl. Deze unieke mix van stijlen zie je dan ook terug in Petra. 

Tot op de dag van vandaag discussiëren wetenschappers over de functie van Petra. Was het een heilige stad waar de belangrijkste bewoners werden begraven? Of was het een welvarend handelscentrum? Feit is in ieder geval dat de Nabateeërs de natuurlijke ravijnen en kloven gebruikten om hun tempels, triomfbogen, graftombes en huizen te sculpturen. 

In 1812 werd de stad herontdekt door de Zwitser Jean Luc Bruckardt en is vanaf toen een trekpleister voor reizigers van over de hele wereld geworden. Er is inmiddels zoveel opgegraven dat je uren lang door de oude stad kunt dwalen. Er is in werkelijkheid pas slechts 20% van de oude stad te zien. Dat geeft te denken over de schatten die nog onder de rotsen verstopt liggen!


De belangrijkste bezienswaardigheden van Petra

De Siq

De reis door Petra begint bij de Siq. Deze smalle kloof is de vroegere hoofdweg naar Petra en ruim een kilometer lang, zo’n 70 meter hoog en op sommige plekken slechts 4 meter breed. De Siq is prachtig om door heen te lopen, vooral in de vroege ochtend als er nog niet veel toeristen zijn. De Siq zelf is ontstaan door een breuk in de rotswand door tektonische krachten. Het mooiste van de hele wandeling door de kloof is het laatste deel wanneer je naar het bekendste monument van de hele stad loopt: de Schatkamer.

De Siq richting de Schatkamer in Petra, Jordanië
De Siq richting de Schatkamer in Petra, Jordanië

De Schatkamer van de Farao (El-Khazneh Firaum)

Als je bij het eind van de Siq bent zie je de lichtstralen van de zon al schijnen op een heel bijzonder monument. Dit is het meest bekende en meest gefotografeerde monument van Petra, The Treasury. Dit monument is zo’n 40 meter hoog en prachtig gedecoreerd. Het bestaat uit imposante zuilen, nissen en pilaren. De originele functie van het monument is nog steeds een raadsel. Het is waarschijnlijk gebouwd in de eerste eeuw v.Chr. Er werd altijd gedacht dat het diende als tempel, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat het een koninklijk graf is. Koninklijk graf of niet, het is een heel indrukwekkend stukje Petra.

De Schatkamer in Petra, Jordanië
De Schatkamer in Petra, Jordanië

Het Klooster (El Deir)

Het Klooster of El Deir wordt wel aangeduid als een klooster, maar is het nooit geweest. Net zoals alle andere monumenten in Petra weten we niet precies waar het voor diende, maar er wordt veel gespeculeerd over een grafmonument of een tempel. Dit monument ligt op een berg op anderhalf uur wandelen van de schatkamer en is beroemd vanwege de ligging en bouwstijl. Qua ontwerp is het klooster vergelijkbaar met de schatkamer, maar dan groter. Alleen de deur is al 8 meter hoog. Verder is het 50 meter breed en 45 meter hoog. Het monument wordt als klooster aangeduid, omdat het voor een tijd heeft gediend als kerk en in de centrale hal kruizen zouden zijn gekerfd.

Het Klooster in Petra, Jordanië

Koningsgraven

De koningsgraven zijn vijf hoge graven. Deze gigantische monumenten dienden waarschijnlijk als graven voor de diverse koningen van het Nabatese Rijk. Ze zijn enorm groot, maar door de werking van wind en regen zijn onder meer stukken van de gevels en pilaren afgebrokkeld. De vijf graven zijn de graf van de Urn, Zijden graf, Corintische Graf, Paleisgraf en het Graf van Sextius Florentinus. Het Graf van de Urn ligt op een hoge berg, dus je moet wat moeite doen om er te komen. Eenmaal bij het monument zie je de lege binnenkamer, deze is ondanks dat het leeg is wel heel indrukwekkend. Aan de linkerkant van Graf van de Urn ligt het Zijden Graf en heeft haar naam te danken aan de kleuren van het zandsteen. Het Cornische Graf ligt aan de rechter kant van het Graf van de Urn en is prachtig gedecoreerd. Het Paleisgraf is het jongste graf en is heel complex. Het Graf van Sextius Florentinus is het enige graf van wie ze weten voor wie het gebouwd is. Er staan namelijk inscripties boven de ingang.

De Koningsgraven in Petra, Jordanië

De Zuilenweg

Dit was de hoofdweg van Petra en hieraan stonden waarschijnlijk belangrijke gebouwen als paleizen, badhuizen en tempels. Wat er precies heeft gestaan is onduidelijk, aangezien het meeste verwoest is. In dit deel van Petra wordt nog steeds veel onderzoek gedaan.

De Zuilenweg in Petra
Zuilenweg in Petra, Jordanië

Little Petra

Little Petra of te wel klein Petra is het kleine broertje van Petra. Je kunt het dan ook wel met elkaar vergelijken, alleen Little Petra heeft een stuk minder monumenten. Little Petra is vooral leuk, omdat het niet zo bekend is en dus weinig toeristen zijn. Geheel onterecht want Little Petra is ook heel bijzonder. De rotsen hebben net een wat andere kleur en heeft net zoals in Petra een smalle kloof als ingang. Little Petra ligt slechts enkele kilometers verder dan Petra en is dus makkelijk te combineren met een bezoek aan Petra.

Little Petra
De ingang van Little Petra, Jordanië

Wil je, in tegenstelling tot alle andere toeristen, op een unieke nog onbekende manier Petra ontdekken? Start dan met onze backdoorhike aan de achterkant! Hierdoor loop je de vele trappen van Petra niet omhoog, maar juist omlaag. Deze wandeling is altijd onder begeleiding van een lokale bedoeïengids en exclusief via ons te boeken. Meer weten? Lees hier de blog over de backdoorhike naar Petra of neem vrijblijvend contact met ons op.

Tip: meer wereldwonderen zien? Maak een combinatiereis Jordanië en Egypte. Tijdens deze combinatiereis kom je langs de Piramides van Gizeh én de oude stad Petra. Maak kennis met de Egyptische oudheid in Caïro en reis daarna langs alle hoogtepunten van Jordanië.  

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië