Stad van de Romeinen in Jordanië

23 december 2020

Tijdens een reis door Jordanië mag een bezoek aan Jerash niet ontbreken. Deze oude Romeinse stad speelde vroeger een belangrijke rol tijdens de overheersing van de Romeinen en is tegenwoordig een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Vanuit de hoofdstad Amman rijd je er in slechts een uur naartoe. Om in Jerash te komen loop je eerst door een moderne souk. Hier staan verschillende kraampjes waar je leuke souvenirtjes kunt kopen. Je kunt je bezoek eventueel combineren met een bezoek aan het Kruisvaarders kasteel Ajloun. Om goed voorbereid te zijn voordat je naar Jerash gaat, geven we je hier alvast wat tips mee!

Wat is er te zien in Jerash?

Het oude Jerash omvat indrukwekkende tempels en uitgestrekte pleinen die bijzonder goed bewaard zijn gebleven en stuk voor stuk de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. Een plek waar Romeinse, Griekse en Byzantijnse geschiedenis samenkomt en de verhalen op straat liggen.

Jerash lag eeuwenlang verborgen onder een dikke laag zand, tot de stad in het jaar 1806 werd ontdek door een Duitse archeoloog. Hoewel je hier een aantal unieke opgravingen kan bekijken is de plek minder bekend dan het beroemde Petra. Onterecht, maar daardoor hoef je het complex met veel minder mensen te delen.

 

Triomfboog van Hadrianus

De tour door Jerash begint bij de triomfboog van Hadrianus. De boog is nog goed intact en geeft een goede eerste indruk van wat je te wachten staat. De triomfboog is tegenwoordig zo’n 11 meter hoog, maar oorspronkelijk was deze 2 keer zo groot. Bijzonder om je voor te stellen als je voor de boog staat! Als je de triomfboog passeert zie je meteen aan de linkerkant het Hippodrome, een grote renbaan. In het Hippodrome worden nog steeds wagenraces georganiseerd. Hier kunnen zelfs nog 15.000 toeschouwers in. De boog heeft zijn naam te danken aan keizer Hadrianus, voor wie de boog in het jaar 129 gebouwd is.

Tempel van Artemis

De belangrijkste tempel van Jerash was de Tempel van Artemis, een reusachtig bouwwerk met afmetingen van 161 bij 121 meter. De tempel was opgedragen aan de Griekse godin Artemis: dochter van Zeus en Leto, beschermvrouwe van Jerash en godin van de jacht en vruchtbaarheid. De tempel valt op vanwege haar grootte en is vanwege de ligging op een heuvel overal in de stad te zien. Door aardbevingen en weersomstandigheden is de tempel tegenwoordig een ruïne, maar het meest opvallende deel is nog vrijwel intact: van de twaalf metershoge zuilen staan er nog elf overeind en daarmee is deze tempel terecht het symbool van Jerash.

Jordanië Jerash Plein
De zuilen van de Tempel van Artemis

Tempel van Zeus

De Tempel van Zeus is qua oppervlakte kleiner dan die van zijn dochter Artemis, maar daarom niet minder indrukwekkend. De tempel werd in het jaar 162 na Christus gebouwd op de fundering van een Romeins gebedshuis, die op zijn beurt weer een oud-Griekse tempel verving. Ook de Tempel van Zeus is hoger gelegen dan de rest van de stad, en biedt een spectaculair overzicht over de ruïnes. De tempel werd oorspronkelijk omringd door reusachtige zuilen en enkele daarvan zijn weer overeind gezet, al dan niet op de verkeerde plek. Het bouwwerk wordt door middel van een trap verbonden met een lager gelegen plein.

Jordanië Jerash Romeinse ruïnes

Cardo Maximus

De Cardo Maximus was de hoofdstraat van Jerash, een brede staat met aan weerszijden een indrukwekkende zuilenrij. De 800 meter lange straat verbindt de noordelijke toegangspoort met de Tempel van Zeus in het zuiden. Vroeger was dit de plek waar de inwoners hun inkopen deden bij winkeltjes en marktkramen en ook vandaag de dag word je als toerist via deze weg langs alle belangrijke bezienswaardigheden geleid. Vergeet in ieder geval niet om ook op de straat zelf te letten, want hier komt de historie van Jerash weer even tot leven.

Kerken van Jerash

In Jerash zijn tot nu toe 15 kerken uit de Byzantijnse tijd gevonden, maar de verwachting is dat er onder het zand nog veel meer schatten liggen verborgen. Van de kerken die zijn blootgelegd zijn vooral de drie kerken van de heilige Sint Joris, Sint Johannes de Doper en Sint Cosmas & Sint Damianus het bezoeken waard. Deze kerken delen een ingang en dateren uit dezelfde periode. Je bekijkt er de prachtige mozaïekvloeren die typerend zijn voor de Byzantijnse bouwstijl. Je kunt de kerken vinden als je vanaf de Tempel van Zeus over de zandheuvel naar het noorden loopt. 

Hippodrome

Het Hippodrome is een antieke renbaan, waarschijnlijk daterend uit de 1e tot 3e eeuw na Christus en is gelegen nabij de zuidelijke toegangspoort. Rondom het veld waren zitplaatsen voor 15.000 toeschouwers en op de plek waar vroeger atletiekwedstrijden en paardenraces werden gehouden kun je tegenwoordig genieten van een moderne interpretatie van deze historie. Tweemaal per dag wordt hier een wervelende show opgevoerd met Romeinse kostuums, gladiators en zwaarden, en ben je getuige van spectaculaire wedstrijden wagenrennen.

South Theatre

Het oude Jerash was een welvarende stad met een hoog inwonertal. Er woonden genoeg mensen om twee theaters te vullen: eentje werd in het noorden van de stad gebouw, de ander in het zuiden van de stad. Het zuidelijke theater bood plek aan 5000 mensen en de akoestiek is hier duizenden jaren later nog steeds fantastisch. Probeer het maar eens door iets te fluisteren, je zult merken dat je woorden zelfs aan de andere kant van het theater uitstekend zijn te verstaan. Elk jaar vormen de oude theaters het decor van het Jerash Festival, een cultureel festival waarbij theatergezelschappen en musici optredens geven in de oude stad.

Oval Plaza

Oval Plaza is gelegen aan de voet van de Tempel van Zeus en omvat een enorm plein van zo’n 90 meter lang en 80 meter breed. Het wordt omgeven door 56 zuilen en dat levert geweldige plaatjes op. Lange tijd werd gedacht dat dit een plek was waar handel werd gedreven en markten plaatsvonden, maar volgens onderzoekers is het plein eigenlijk onderdeel van de grote kerk.

Jordanië Jerash Forum

Tijdens je reis Jerash bezoeken?

Doordat het rondom de ruïnes niet beschut is met natuur, is er geen schaduw en kan het goed warm worden. Houd er dus rekening mee dat je niet in de schaduw kunt lopen. We raden aan om een pet of hoed in ieder geval mee te nemen en je goed in te smeren.

Bij de ruïnes staan nergens bordjes met informatie. Het is dus leuk om bij de ticketdesk een audiogids mee te nemen. Zo krijg je duidelijkheid over de route en over al het moois wat je tegenkomt. Ook is het mogelijk om een privé gids aan te vragen.

Houd er ook rekening mee dat je zeker 3 tot 4 uur kwijt bent om het gehele complex te bekijken. Het complex is heel groot en het is wel zo leuk dat als je er bent, je ook alles kunt zien. Neem de tijd en geniet van al het moois om je heen!

Enthousiast geworden over Jerash? Je kan het bezoeken tijdens bijna al onze Jordanië reizen. Kijk hier voor het aanbod.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië