Ontdek het Atlasgebergte in Marokko

6 april 2021

Iets dat je niet mag missen tijdens een rondreis door Marokko is het Atlasgebergte. Het Atlasgebergte staat ook wel bekend als Adrar en Dren, wat ‘het gebergte der gebergten’ betekent. Dit adembenemende gebergte spreidt zich uit over het noordwesten van Afrika en mag je niet missen wanneer je een rondreis door Marokko maakt. 

Om het Atlasgebergte goed te leren kennen, verdelen we het in drie delen; het Midden-Atlas, het Anti-Atlas en de Hoge-Atlas.

HET MIDDEN-ATLAS

Het meest noordelijke gedeelte en hét domein van de Berbers: Het Midden-Atlas bestaat voornamelijk uit zand- en kalkstenen en er zijn veel cederbossen. De koningssteden Fez en Meknès liggen in de omgeving van het Midden-Atlas. Vanaf hier kun je dan ook gemakkelijk zelf op ontdekking gaan. Pas wel op, op deze hoogten kan het wat kouder worden. Neem dus altijd voor de zekerheid een jas mee.

De 100 meter lange waterval Cascades d’Ouzoud, is een leuke bezienswaardigheid om onderweg te bezoeken. Tevens bevindt zich hier, op zo’n 5 minuten lopen, een mooie Riad waar je traditioneel kunt overnachten. Ook is er de kans dat je berberapen tegen zult komen. Dit diertje leeft in groepen en is te vinden tot op een hoogte van 2.000 meter. Een tip: bezoek de waterval in de ochtend, dan hoef je het water alleen te delen met de apen!

Om te skiën moet je in Ifrane zijn, ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Dit komt door de huizen die niet Marokkaans aanvoelen, maar juist een hele Zwitserse uitstraling hebben. Naast wintersport, kun je hier in de omgeving ook vele grotten en watervallen ontdekken.

De Ziz Vallei tussen het Midden-Atlas en Hoge Atlas

De Ziz Vallei tussen het Midden-Atlas en Hoge Atlas

HET ANTI-ATLAS GEBERGTE

Dit is het laagst gelegen stuk van het Atlasgebergte, het hoogste punt is namelijk ‘maar’ zo’n 3.304 meter hoog. Dit deel van het gebergte strekt zich uit, zoals de naam al zegt, vanaf de Atlantische Oceaan tot en met het noordoosten bij Ouarzazate. Het meest oostelijke deel rijkt tot aan de oase Tafilalt en het zuiden grenst aan de Sahara.

De contrasten in dit gebied zijn prachtig. Overal liggen veel grote zwerfkeien. Ook zijn er heldere waterbassins met hier en daar palmbomen op de meest afgelegen plekken. In de Anti-Atlas zijn enkele berberdorpjes, waar slechts een handvol huisjes staan.

De groene omgeving van de Draa Vallei in de Anti Atlas

De groene omgeving van de Draa Vallei in de Anti Atlas

DE HOGE ATLAS

De Hoge Atlas is het meest zuidelijke gedeelte waar zich ook de koningsstad Marrakesh bevindt. De Hoge Atlas is, zoals de naam al verraadt, het hoogste gedeelte van het Atlasgebergte. Het bereikt dan ook de 4.167 meter en dat is tevens het hoogste punt van heel Noord-Afrika. Jbel Toubkal is de naam van deze berg en is voor de klimliefhebbers goed te doen. De bergtocht is voor wandelaars met een goede conditie gemakkelijk zonder gids te bereiken. De pieken van de Hoge Atlas zijn bedekt met sneeuw en skiën is hier in de wintermaanden dan ook een populaire bezigheid. Het skigebied Oukaïmeden is de grootste en heeft tot 10 kilometer aan piste.

Wist je dat? In veel van onze rondreizen door Marokko is overnachten in het Atlasgebergte of een excursie naar het Atlasgebergte al standaard inbegrepen. Een echte aanrader is de Dwars door Marokko van Noord naar Zuid rondreis. Deze reis neemt je in 15 dagen mee langs de hoogtepunten van Marokko waaronder het Atlasgebergte. In deze blog lees je alles over deze geweldige Marokko rondreis.

De Hoge Atlas vanaf het dorpje Imlil

De Hoge Atlas vanaf het dorpje Imlil


Kortom: voor de avontuurlijke reiziger is het Atlasgebergte een echte aanrader. Van alle drie de delen ontdekken tot een dagtrip, alles is mogelijk. Wil je meer weten over reizen naar Marokko? Je bekijkt hier ons aanbod of neem contact op met één van onze reisspecialisten om jouw reis naar Marokko te plannen.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Marokko