De koningssteden van Marokko

1 maart 2018

Zonder twijfel zijn de vier koningssteden van Marokko plaatsen met een rijke historie. Tegenwoordig zijn het steden met een wirwar van smalle steegjes, kleurrijke markten met kruidige geuren en landschappen met prachtige panorama’s. Weet jij welke vier wij bedoelen?

Fez

Minaretten, mozaïeken en fonteinen omringd door een stadsmuur. Dat is Fez in een notendop. In deze stad stap je letterlijk terug in de tijd. De stad telt ongeveer 9.400 straatjes en is de oudste koningsstad van Marokko. Je vindt Fez in het noorden van Marokko en is op Casablanca en Marrakesh na de grootste stad van het land.

Wat je zeker niet mag missen in Fez, zijn de wereldberoemde leerlooierijen. Negeer alleen wel alle mensen die je ernaartoe willen brengen, want dat gaat je geld kosten. Volg de bordjes en ga op de geur af. Veder kun je in Fez een kijkje nemen bij de Bab Bou Jeloud, dit is de belangrijkste toegangspoort tot de medina. En tot slot krijg je van een bezoek aan de Koranschool ook zeker geen spijt.

Leerlooierijen in Fez

Marrakech

De sprookjesachtige stad Marrakech ligt in het binnenland van Marokko en is om verliefd op te worden. Op het eerste gezicht kan de stad enorm chaotisch overkomen door het vele verkeer en de talloze smalle straatjes. Zeker het oude gedeelte van de stad. Maar niets is minder waar.

Een avontuur door Marrakech begint op het Djemaa el Fna plein, de perfecte centrale locatie om jouw ontdekkingstocht te beginnen. Naast de vele kraampjes met vers geperst sinaasappelsap, noten of dadels, vind je hier ook slangenbezweerders, acrobaten en muzikanten. Wanneer je verder dwaalt door de smalle steegjes, kom je uit op de mooiste plekken. Ook is het echt een aanrader om de stad stijlvol te verkennen met paard en wagen.

De muur om de medina van Marrakech
De muur om de medina van Marrakech

Meknes

Meknes is een stad in het midden van Marokko en behoort tot de vier populaire koningssteden die Marokko rijk is. Meknes is door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Dit vanwege haar prachtige medina en ruïnes van het koninklijke paleis. Vanuit het centraal gelegen El-Hedim Plein kan je de Bab Mansour niet missen. Deze gigantische toegangspoort is prachtig gedecoreerd en diende vroeger als de centrale toegangspoort tot de volledig ommuurde stad.

Een bezoek aan Meknes is niet compleet als je het mytische Volubilis, een Romeinse nederzetting waar nu nog mooie overblijfselen van te bewonderen zijn, niet gaat bezoeken. Op ongeveer een half uurtje rijden vind je deze prachtige bezienswaardigheid. De Al Adam moskee in Meknes is ook zeker de moeite waard. Dit is niet alleen de grootste, maar ook de oudste moskee van de stad.

Romeinse ruïnes in Volubilis nabij Meknes

Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko en is perfect combinatie voor strandvakanties en cultuur. Een prachtige wandeling maken in de kustwijk Kasbah des Oudaias en wandelen langs de wit geverfde huisjes met uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Rabat is het Mausoleum van Mohammad V en de naastgelegen Hassantoren. Iedereen die Rabat bezoekt, wordt meteen verliefd op de stad. Dit komt door de kleine straatjes en steegjes, stadspoorten, mooie moskeeën, souks en markten.

Hassantoren in Rabat

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Marokko