Jeruzalem, heilige stad in modern jasje

30 juni 2019

Jeruzalem is een bijzondere stad die bij iedereen een unieke indruk achterlaat. De stad heeft meerdere gezichten. Jeruzalem heeft een modern deel en een oude stad. De heiligste stad ter wereld is zo grofweg in te delen. Doordat Jeruzalem door de Israëliërs wordt gezien als de hoofdstad van het huidige Israël, maar ook door de Palestijnen is aangewezen als de hoofdstad is de stad vaak in opspraak. Je hebt West en Oost Jeruzalem. West-Jeruzalem valt onder Palestijnse autoriteit en het andere deel is de hoofdstad van de stad Israël. In dit blog gaan we echter niet in op de Politieke grenzen van de stad, maar over al het moois wat Jeruzalem te bieden heeft. Als er eenmaal geweest bent raak je betoverd.

Drie keer heilig, een korte samenvatting van de geschiedenis

Jeruzalem wordt zowel door de Joden, Christenen en Moslims gezien als een heilige stad. Het verhaal van Jeruzalem begint wanneer de Bijbelse koning David een stad verovert genaamd Jebus. David noemde het verovlgens Jeruzalem en doopte het tot de hoofdstad van zijn koninkrijk Israel. Onder de opvolger van David Salamo groeide Jeruzalem uit tot een politiek en commercieel centrum in de regio. Vervolgens werd de stad vaak veroverd en kent het een hoeveelheid aan koningen. Jeruzalem wordt vernoemd in de  Babylonische, Hellinistische tijd maar was ook belangrijk tijdens de Romeinse overheersing. Herodes werd in het jaar 37 voor Christus benoemd tot koning van de Joden. Dit duurde tot 135 waarna de stad werd verwoest door koning Hadrianus, die daarbij ook alle joden uit de stad deed verbannen. Hij herbouwde de stad in Romeinse stijl en noemde het Aelia Capitolina.

De eeuwen die volgde waren evenmin rustig in Jeruzalem, de stad werd veroverd door Constantijn de grote en door de Ottomanen. Tot het jaar 362 waren de Joden verbannen uit de stad. In dit jaar mochten zij van koning Julianus terug keren. Onder de Ottomaanse regering kregen de vele synagogen en kerken gezelschap van vele moskeeën. Onder andere de beroemde Al Aqsa moskee werd tijdens deze periode gebouwd.

AL Aqsa Moskee – tekst loopt door onder foto

Na de Ottomanen kwamen de Kruisvaarders in het jaar 1099. De stad werd ingenomen en kwam hierna nogmaals in handen van het heilige Romeinse rijk rond 1230. Vervolgens werd Jeruzalem in de 16e eeuw ingenomen door de Ottomanen door Sultan Selim. Deze heerschappij zou vierhonderd jaar duren. Dankzij de tolerante houding van de Ottomanen waren de Joden in de 19e eeuw weer de grootste bevolkingsgroep in Jeruzalem.

In 1917 tijdens de eerste wereld oorlog kwam er een einde aan de Ottomaanse tijd en kwam de stad onder Brit Mandaat te staan. Vervolgens werd in het jaar 1947 door de VN een speciale status aan Jeruzalem als stad toegekend. Dit door de grote culturele waarde. Echter riep het jaar hierop Ben Guirrion de staat Israël uit. Op 14 mei 1948.

Huidige situatie Israël

Heden ten dage kennen we Israël nu als de staat Israël. Na het uitroepen van de onafhankelijke staat Israël brak de Arabisch-Israëlische oorlog uit, waarna Israël de stad (Oost) Jeruzalem tot hoofdstad uitriep.  In 1980 werd door de Israëlische regering de Jeruzalemwet aangenomen die bepaalt dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. Echter claimen ook de Palestijnen de stad als hoofdstad van de toekomstige staat Palestina. Tot en met de dag van vandaag bestaat er geen eenduidige verklaring vanuit de internationale gemeenschap. 

Deze hele korte samenvatting van de roerige geschiedenis van de stad helpt je hopelijk om een beter beeld te vormen over de situatie in de stad.

Top 10 van Jeruzalem

  1. Heilige grafkerk
  2. Yad Wasjem – Yad Vashem – het Holocaust Museum
  3. Tempelberg
  4. Al Aqsa Moskee
  5. Klaagmuur
  6. Olijfberg
  7. Hurva Synagoge
  8. Betlehem & de geboorte kerk
  9. Getsemane
  10. Het Israël Museum

Meer weten over deze top tien? Lees hier verder »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël