Top van 10 Jeruzalem

30 juli 2019

Ga jij binnenkort op reis naar Israël? En bezoek je dan Jeruzalem? Zorg dan dat je deze tien plaatsen niet mist tijdens jouw stedentrip naar Jeruzalem.

1. Heilige grafkerk

De Heilige Grafkerk is een christelijke kerk in Jeruzalem. Deze kerk wordt ook wel de Kerk van de Wederopstanding genoemd omdat deze gebouwd is op de plek waar Christus zowel gekruisigd, begraven als opgestaan zou zijn, volgens de overleveringen. Het Heilig Graf bevindt zich in deze kerk. Sinds de 4e eeuw is dit een belangrijk pelgrimsoord. Meerdere kerken hebben op deze plek gestaan welke tijdens oorlogen en branden verloren gingen. De huidige kerk is gebouwd in 1149 in vroeg-gotische stijl. Zeker een bezoek waard: vanbinnen is de kerk prachtig. Let op: bezoekers moeten bedekte kleding dragen. Hier wordt op gecontroleerd.

Heilige grafkerk Jeruzalem

2. Tempelberg – Al Aqsa Moskee

Op de bekende Tempelberg, aan de zuidkant is de Al-Aqsa moskee te vinden. Deze moskee in Byzantijnse stijl behoort tot een van de meest heilige plaatsen van de Islam. Enkel de Ka’aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina zijn nog heiliger. Leuk weetje: de koepel van de moskee is niet van goud, maar van zilver. Op deze plek zijn meerdere moskeeën gebouwd, de oorspronkelijke versie was van hout. Drie keer is deze plek getroffen door een zware aardbeving en elke keer is deze weer snel opgebouwd. Als niet-moslim is het helaas niet mogelijk de moskee te betreden. De tempelberg is wel open voor bezoek, maar enkel tussen bepaalde uren in de ochtend en middag.

3. Klaagmuur

De klaagmuur, ook wel ‘Western Wall’ of ‘Wailing Wall’, is de meest heilige plaats voor de Joden. Voor hen symboliseert deze plek het eeuwenlange verlangen naar een staat, waarin het geloof aan Jahwe centraal staat. Dit is het meest bekende symbool van de Joden geworden, zowel symbool van het lijden van het Joodse Volk als voor de belofte van herstel. Daarnaast is de Klaagmuur het enige overblijfsel van de Tweede Tempel: dit is namelijk onderdeel van de muur welke rondom de Tweede Tempel is gebouwd in 20 v. Chr. door Herodes. In 70 n. Chr. spaarde Titus dit stuk van de muur om aan toekomstige generaties de grootsheid van het Romeinse leger te tonen. De muur bestaat namelijk uit enorme steenblokken. Tijdens de Romeinse tijd was het voor de joden verboden in Jeruzalem te komen. Echter, in de Byzantijnse tijd mochten zij eenmaal per jaar – op de herdenkingsdag van de verwoesting van de Tempel – een bezoek brengen aan deze plek om te treuren over de verstrooiing van hun volk en de verwoesting van de tempel. Zo kwam deze muur aan zijn naam, de ‘Klaagmuur’. Deze jaarlijkse gewoonte duurde eeuwenlang tot 1948. Vanaf dat jaar tot 1967 mochten Joden niet meer bij de muur komen om te bidden, omdat de muur in het Jordaanse gedeelte van Jeruzalem lag. Na de Zesdaagse Oorlog werd de Klaagmuur een plaats van nationale vreugde en tevens opnieuw een plaats van aanbidding. Voor de muur werd een groot plein aangelegd om de duizenden gelovigen, die bij de Klaagmuur kwamen bidden, te kunnen herbergen. Vrome joden verbergen in de voegen tussen de vierkante blokken papiertjes (ook wel Kvittelchen genoemd), waarvan de tekst slechts voor de ogen van God bestemd is. Hoofdbedekking is bij een bezoek aan deze muur verplicht omdat het plein ervoor als een synagoge wordt beschouwd. Mannen en vrouwen hebben hier een apart gedeelte. Keppeltjes voor de heren zijn hier beschikbaar.

4. Via Dolorosa

De Via Dolorosa (sinds 1250) is de weg die Jezus zou hebben gelopen toen hij zijn kruis droeg op de weg van de plaats der veroordeling, door Pontius Pilatus naar de heuvel waar hij gekruisigd en begraven werd. In 14 staties worden de gebeurtenissen die op deze lijdensweg plaatsvonden herdacht door de Rooms-Katholieke kerk. Negen hiervan zijn gebaseerd op het Evangelie en vijf op de overlevering. De eerste twee gebeurtenissen bevinden zich binnen de burcht Antonia, zeven hiervan in de straten en de laatste vijf binnen de kerk van het Heilige Graf. Elk jaar met Pasen lopen duizenden gelovigen deze lijdensweg van Christus door de smalle steegjes van de oude stad van Jeruzalem. De sterkste mannen dragen een houten kruis. Erg indrukwekkend om te zien.

Via Dolorosa Jeruzalem
Via Dolorosa – Tekst loopt door onder foto

5. Olijfberg

De Olijfberg is een berg ten oosten van Jeruzalem en heeft een hoogte van 827 meter. Deze berg dankt zijn naam aan de olijfbomen die hier groeien. Op deze berg zouden veel Bijbelse gebeurtenissen zijn plaatsgevonden. Zo ligt aan de voet van de berg Gethsemane, de plek waar Jezus volgens de christelijke traditie werd overgeleverd aan de Romeinen. In de Tenach wordt de Olijfberg twee keer genoemd: eenmaal als plek op de route van Koning David die uit Jeruzalem vluchtte voor zijn zoon, en eenmaal in de profetieën van Zacharias. In het Nieuwe Testament wordt deze berg veel vaker genoemd. De weg van Jeruzalem naar Bethanië liep namelijk over deze berg, daarnaast verbleef Jezus veel op deze berg om uit te rusten en zijn leerlingen te onderwijzen. De Olijfberg wordt als plaats genoemd vanwaar God zal beginnen met het tot leven wekken van alle overledenen aan het einde der tijden. Dit staat in het Bijbelboek Zacharia. Hierom is deze berg een populaire begraafplaats voor Joden uit Jeruzalem geworden. Vandaag de dag is het nog steeds in gebruik als begraafplaats, men schat dat hier zo’n 150.000 graven liggen.

6. Hurva Synagoge

De Hurva synagoge is te vinden in de Joodse wijk van de Oude Stad in Jeruzalem. De bouw voor deze synagoge begon in 1700 door Asjkenazische Joden afkomstig uit Polen. Deze plek moest een nieuw middelpunt worden voor de groeiende Joodse gemeenschap in de stad. Helaas ging de bouw niet zoals verwacht: nadat het gebouw in brand was gestoken in 1721 door Arabieren kwam er zelfs een bouwverbod. In 1836 ging de bouw verder met hulp van de familie Rothshild en in 1856 werd eindelijk de allereerste koepel synagoge gerealiseerd. Het was een van de grootste gebouwen van Jeruzalem welke van de verte gezien kon worden. De Hyrva Synagoge was zelfs de hoofdsynagoge van de stad tot 1948, toen de Jordaanse troepen tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog deze verwoestte. Na 1967, toen de Joodse Wijk tijdens de Zesdaagse Oorlog door Israël en Jordanië was heroverd, kwamen plannen om de synagoge opnieuw te bouwen. Dit plan werd toen echter nog niet gerealiseerd: alleen de 16 meter hoge grote boog van de synagoge werd in 1977 gereconstrueerd. Pas in 2005 werd de definitieve beslissing gemaakt om de volledige synagoge te herbouwen. In maart 2010 is deze synagoge opnieuw ingewijd. Deze is nu door toeristen te bezoeken.

7. Getshemane

Aan de voet van de Olijfberg ligt Getsemane. Deze tuin is beroemd omdat men geloofd dat Jezus hier bad in de nacht voor zijn kruisiging. In het Nieuwe Testament staat geschreven dat Jezus deze plek samen met zijn discipelen regelmatig bezocht, waardoor het voor Judas makkelijk was om hem die nacht te vinden. Voorafgaand aan zijn arrest ging Jezus bidden samen met zijn drie beste vrienden omdat hij doodsangsten uitstond. Daarnaast is volgens de traditie van de Oosters Orthodoxe kerk deze plek de tuin waar de maagd Maria is begraven en werd opgenomen in de hemel nadat zij was ontslapen op de berg Zion. Getsmane werd al erg vroeg een populair pelgrimsoord voor Christelijke Pelgrims. Er zijn vier plekken op de Olijfberg waarvan mensen denken dat dat de tuin geweest zou kunnen zijn. Deze plekken vormen nu een bedevaartsoord. Men geloofde dat de oude olijfbomen dateren uit de tijd van Jezus. Tegenwoordig wordt gezegd dat deze tot 900 jaar oud zijn. Om deze bomen te beschermen bouwden de Franciscanen een hogere muur om de bomen heen. De huidige muur dateert uit 1959.

Gethsamene – Tekst loop door onder de foto

8. Bethlehem

Op de Westelijke Jordaanoever ligt de Palestijnse stad Bethlehem, de geboorteplaats van Koning David en Jezus..De stad ligt ongeveer 10 kilometer onder Jeruzalem en heeft een paar belangrijke bezienswaardigheden zoals de Geboortekerk en de Geboortegrot. Men geloofd dat in de 12 meter lange en 3 meter brede grot Jezus is geboren. Deze grot is te bereiken via een trap in de Geboortekerk. Rondom deze kerk hebben verschillende geloofsgroeperingen religieuze gebouwen geplaatst, zoals een rooms-katholieke kerk, een moskee en een Grieks-orthodox klooster. Hier is aan het plein van de Geboortekerk ook het Bethlehem museum te vinden. Om de Geboortekerk in te komen moeten bezoekers door een heel klein deurtje, ook wel de ‘Deur van de Nederigheid’ genoemd. Wie de geboorteplaats van Jezus wil bezoeken, zal voor Hem moeten buigen net als de herders en de wijzen. Dat is de officiële verklaring voor deze kleine deur. Daarnaast moet deze deur in de geschiedenis erg praktisch zijn geweest door deze deur omdat men niet zomaar met velen binnen kan dringen. In de stad zijn tientallen andere kerken en kloosters te bezoeken. Andere bezienswaardigheden hier zijn de bron van Koning David,  het Herdersveld, de melkgrot waar Maria Jezus zou hebben gevoed en het graf van Rachel.

9. Israël Museum

Het Israël museum is de grootste culturele institutie in Israël, gesticht in 1965. Vlakbij het Israëlische parlement is dit bijzonder architectonische gebouw te vinden. Er zijn hier vier vleugels: de kunstvleugel, de archeologische vleugel, de kindervleugel en de afdeling Judaïca en Joodse etnografie. Dit museum is erg sterk in diversiteit en daarnaast ook leuk voor kinderen door de interactieve elementen. Daarnaast heeft dit museum een beeldentuin waar prachtige sculpturen en andere moderne werken van over de hele wereld te bewonderen zijn. Het museum geeft een kijk op het verleden van het Heilige Land, sommige objecten zijn zelfs 1,5 miljoen jaar oud. De wereldberoemde Dode Zeerollen zijn hier opgeslagen: deze rollen waren erg belangrijk voor het onderzoek naar de oorspronkelijke tekst van het Oude Testament. Een erg divers en interessant bezoek.

10. Yad Vashem

Yad Vashem is het grootste holocaustmonument van Israël en ligt op de Herdenkingsberg aan de rand van Jeruzalem. Het nieuwe Yad Vashem museum werd in 2005 geopend. Hier lopen bezoekers door negen galerijen met interactieve historische schermen en ontelbaar veel foto’s, films, brieven, persoonlijke voorwerpen, documenten en kunstwerken die zijn gevonden in de getto’s en kampen. Deze geven de Holocaust weer. Een bezoek aan dit museum is niet per definitie ‘leuk’, maar wij raden al onze reizigers aan om wel naar deze indrukwekkende plek te gaan!

Je zou in het Museum één à twee uur kunnen doorbrengen, of een hele dag. Dit is per persoon afhankelijk. Rondleidingen zijn beschikbaar evenals audiotours, maar wij denken dat de beste manier om dit museum te ervaren in je eigen tempo is. 

Yad Vashem bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder beschrijven we enkele van deze indrukwekkende sites:

  1. Visitor Centre: Het ingangsniveau van het bezoekerscentrum met glas en beton is bedoeld als een plaats van oriëntatie, informatie, ontvangst en verzamelen. Op de verdieping lager, open voor het uitzicht op de vallei, zijn service desks, een cafetaria, toiletten etc.
  2. Avenue of the Righteous Among the Nations: Rondom het museum vindt u bomen welke geplant zijn ter ere van niet-Joden die hun leven hebben geriskeerd om Joden te redden tijdens de Holocaust. Naast deze bomen staan plaatjes met de namen en landen van herkomst van de gehonoreerde mensen.
  3. Holocaust Art Museum: Het nieuwe Holocaust Art Museum toont de grootste kunstcollectie ter wereld, gemaakt in getto’s, kampen, schuilplaatsen en andere plaatsen waar artistiek streven bijna onmogelijk was. Deze werken weerspiegelen de geest van de slachtoffers en overlevenden.
  4. The Exhibition Pavilion: Deze plek bevat verschillende thematische, historische en kunsttentoonstellingen. Deze tentoonstellingen geven u een nieuwe perspectief tegenover de uiterlijke en innerlijke werelden van Shoah-slachtoffers.
  5. Hall of Remembrance: Dit is een van de meest indrukwekkende plekken van Yad Vashem. Een tent achtig-gebouw waar bezoekers hun respect kunnen brengen aan de vermoorde doden. Wanneer u naar de vloer kijkt ziet u de namen van 22 nazi- vernietigings-, concentratie- en doorgangskampen, evenals moordlocaties. Deze zijn gekozen uit de honderden moordlocaties die in heel Europa bestonden. Hier brandt altijd een herdenkingsvlam naast een crypte met as van slachtoffers uit deze kampen.
  6. Pillar of Heroism: Letterlijk de: ”pilaar van het heldendom”. Deze pilaar herdenkt de Joodse weerstand tijdens de Holocaust. De inscriptie op het betonblok luidt: “Nu en voor altijd ter nagedachtenis aan degenen die rebelleerden in de kampen en getto’s, vocht in het bos, ondergronds en met de geallieerde strijdkrachten, trotseerden hun weg naar Eretz Israël, en stierven door de naam te heiligen van God” .
  7. Children Memorial: Dit unieke monument is uitgehold uit een ondergrondse grot. Een eerbetoon aan de ongeveer 1,5 miljoen joodse kinderen die zijn omgekomen tijdens de Holocaust. Op de achtergrond klinken namen van vermoorde kinderen evenals hun land van herkomst en leeftijd.
  8. Monument to the Jewish Soldiers and Partisans who fought against Nazi Germany:  Ongeveer 1.500.000 Joden vochten tegen de nazi’s, als geallieerde soldaten, als partizanen, in de verzetsbewegingen en in de getto’s. Dit monument is opgedragen aan de honderdduizenden die in dez strijd het leven verloren.
  9. Cattle Car – Memorial to the Deportees:  Dit is een monument voor de miljoenen joden die op veewagens werden vervoerd en van Europa naar de vernietigingskampen werden gebracht. In het centrum van de herdenking plaats staat hier een originele Duitse veewagen die door de Poolse autoriteiten aan Yad Vashem is gegeven. Op de aangrenzende muur staat de getuigenis van de overlevende Abraham Krzepicki.
Jad Wasjem

Wilt u meer weten over Israël? Lees dan hier verder over de rijke historie van Jeruzalem »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël