Israël, het land van tegenstellingen

11 februari 2014

Afgelopen december was Israël weer aan de beurt. Dit was de tweede keer dat ik Israël bezocht, in tegenstelling tot de vorige keer was dit geen bliksembezoek maar een intensieve rondreis door het hele land! Op uitnodiging van het Ministerie van Toerisme in Israël heb ik het hele noordelijke deel van Israël bezocht.

Tel Aviv

De rondreis begon in Tel Aviv. En helaas had ik niet meer dan 2 dagen in Tel Aviv. Tel Aviv is de tweede grootste stad in Israel. De geschiedenis van Tel Aviv begon in de 3000 jaar oude historische stad Jaffa, de huidige oude stad Jaffa is nu een kunstenaarswijk en met zijn bijzondere huizen en smalle straatjes een toeristische trekpleister geworden. De voornaamste bezienswaardigheden van het oude Jaffa zijn de oude stadsmuren, het bezoekerscentrum op het oude plein, de strandpromonade en de vissershaven.  Jaffa is een leuke plek om een dag rond te wandelen en te genieten van de mix van alle verschillende culturen. In deze wijk valt meteen op dat Tel Aviv een grote diversiteit aan culturen heeft. Tel Aviv is een erg openminded en liberale stad . Alles kan en alles mag hier. Zo zeggen de mensen in Tel Aviv zelf: ‘ in Jerusalem we pray and in Tel Aviv we play.’  Tel Aviv heeft een groot en lang strand met een grote strook gras er voor. Zo kun je dus zelf kiezen of je op het gras of op het zand gaat liggen! Tel Aviv geeft je het heerlijke vakantie gevoel, je kunt hier uren rondslenteren langs het strand en door de stad om te eindigen op een van de leuke terrassen. Als het eenmaal schemeriger wordt in Tel Aviv begint het leven pas echt. ’s Avonds ontpopt Tel Aviv zich als een ware party metropool en kun je, vind ik met recht zeggen dat je in de party hoofdstad van de wereld bent! Een aantal tips voor een onvergetelijke avond: Begin bij Jimmy Who, ga hierna verder naar Rotchild Boulevard ( straat ) en eindig in discotheek: The Block.
Belangrijk, plan niet te veel de volgende ochtend er bestaat een kans op lichte hoofdpijn.  Wil je hiervan af? Ga lunchen bij Popina, een super trendy fusion restaurantje.

Hoteltip Tel Aviv: Royal Beach Hotel Isrotal

Andere belangrijke spots in Tel Aviv zijn: Rothschild Boulevard , De Haven van Tel Aviv, Rabin Square Neve Tzedek – een historisch gedeelte met veel kunstgaleries en restaurantjes.

Nazareth – Tiberias en Haifa

Na een aantal dagen in Tel Aviv werd het tijd om al deze zondes te gaan laten zuiveren en begon het wat meer serieuzere gedeelte van de reis. In de vroege ochtend ging ik op weg naar Nazareth. Bij Nazareth denk je toch snel aan een groot bedevaartsoord, echter is er naast de belangrijke Bijbelse vermelding niet veel te beleven in de stad. Er is een internationaal bezoekerscentrum en een grote kerk ter ere van de heilige Maria.
Na Nazareth ging de reis verder richting Tiberias en het meer van Galilee. In deze regio vindt men een aantal gave accommodaties voor een Kibutz vakantie. Rondom het meer van Galilee vindt men prachtige groene natuur en veel mogelijkheden om te wandelen, fietsen en te hiken. Verder in het Noorden vind men Akko ( Acre ) . Dit is een oude ruïne stad van de Kruisvaarders welke is opgenomen op de UNESCO World Heritage Site. Hier vindt je het verhaal van de kruisvaarders en zijn prachtige ondergrondse ruïnes te bezoeken. Dit is zeker een aanrader om naar toe te gaan, ze hebben een erg leuke en speelse manier gevonden om het verhaal te vertellen zodat het interessant is voor jong & oud. Na Akko ging ik verder richting Haifa voor de overnachting. Haifa is de derde grootste stad van Israël. Haifa is een mooie stad gebouwd in de bergen . De stad doet erg westers aan en heeft een mooie groene omgeving. Dit westerse tintje komt doordat in Haifa een soort van Duitse conglomeratie is geweest in het begin van de 19e eeuw. Duitse boeren die zich af hadden gekeerd van het christelijke geloof vestigde zich in Haifa om hier in een soort commune te leven. Ook  vindt men hier de vestigingsplaats van het Bahai geloof.
‘’ Bahá’u’lláh, de meest recente Boodschapper van God, bracht nieuwe geestelijke en sociale leringen voor onze tijd. Zijn boodschap is de eenheid van God, de eenheid van het menselijk ras en de eenheid van religie. Bahá’u’lláh zegt: “De aarde is één land, waarvan alle mensen haar bewoners zijn”, en dat het nu de tijd is om – zoals voorzegd in alle heilige geschriften uit het verleden – in eenheid en harmonie met elkaar te leven.’’
Het Bahai geloof komt er op neer dat men elkaar moet respecteren en naast elkaar moet leven in alle harmonie. Dit geloof heeft wereldwijd ongeveer 5 tot 7 miljoen aanhangers, een redelijk grove schatting. Dit omdat het geloof in Landen als Irak en Iran verboden is het geloof te praktiseren, terwijl hier naar alle waarschijnlijkheid wel grote groepen Bahai’s wonen. In Haifa vindt men een prachtige Bahai Tempel tegen de bergen aangebouwd. ( zie foto ). Verder staat Haifa bekend als de technologie stad van Israël en heeft de universiteit van de stad al meerdere Nobelprijs winnaars voorgebracht.

Hoteltip: Colony Hotel ( oudste hotel van de stad, mooi boutigue hotel met een prachtige stijl )

Jeruzalem

Na 2 dagen in Haifa ging mijn reis verder richting Jeruzalem. Eerst  ging ik nog even langs Caesarea. En eerlijk gezegd, had ik hier van te voren nog nooit van gehoord. De familie Rotschild ( een invloedrijke Joodse familie ) heeft dit hele gebied gekocht om het te bewaren en te beschermen. In Caesarea vindt men verschillende dingen, een mooie golfbaan, een mooie Kibutz direct aan het strand gelegen, perfect om vakantie te houden en een mega grote ruïne stad, Direct gelegen  aan de zee. Deze stad is bewoond door de Romeinen, Kruisvaarders, Armenen en door nog een hoop andere volken. In deze stad vindt men meer oudheid als in heel Rome! Dit was echt een super gave ervaring. Echter is deze plek nog helemaal niet zo bekend, een echte aanrader. Na deze ontdekking ging ik verder naar de al duizenden jaren geleden ontdekte stad, Jeruzalem. Het was de tweede keer dat ik in Jeruzalem kwam, waardoor ik nu een beetje wist wat te doen en wat te vermijden.

De eerste dag in de heilige stad moet je echt met een gids doen, deze kan je duidelijk uitleggen hoe de stad in elkaar zit en hoe de geloven elkaar hier kruisen. Jeruzalem is op het eerste gezicht een moderne stad, maar deze moderne stad heeft een historische onschatbare waarde voor zowel de Joden, Christenen en de Moslims. Dit is overal terug te zien in de stad, ieder plekje, iedere straathoek heeft een verhaal. Jeruzalem is verdeeld in 5 wijken die elk erg divers zijn. De vijf verschillende wijken zijn behalve de tempel mount bewoond door een overwegende bevolkingsgroep: Moslims, Joden, Armenen en Christenen.

Als je een rondtour doet met een gids begint men vaak bij Jaffa gate waarna men door het Armeense gedeelte richting de Temple mount loopt. Hier kom je bij de grote gouden Koepel moskee en de klaagmuur. Als je naar de klaagmuur gaat, zorg dat je dan pen en papier bij je hebt, zodat je een berichtje achter kunt laten. Vanuit hier loop je zo het moslim gedeelte van de stad  in, waar een grote souk/ markt is. In dit gedeelte bevindt zich ook de weg die Jezus af heeft gelegd met het kruis op zijn schouders. Deze weg is verdeeld in 12 punten en de laatste delen liggen in de grote kathedraal waar ook het graf van Jezus zich bevindt. En dit is, ook al ben je niet gelovig, een ervaring op zich. Een tip, mijd voor dit soort rondtours Christelijke feestdagen en vooral Pasen.
En nogmaals, bespaar hier niet op een gids, de gidsen in Jeruzalem zijn allemaal goed opgeleid en kunnen je op een erg interessante manier vertellen waarom en hoe al deze geloven in Jeruzalem ( vredig ) samen wonen.

Hoteltip Jeruzalem: Dan Boutigue hotel
Doetip Jeruzalem: Lichtshow in King David Tower ( bij jaffa gate )

Israël is naar mijn mening een land van grote tegenstellingen in positieve zin. Aan de ene kant ligt hier de oorsprong van een groot aantal religies en kun je jezelf helemaal verliezen in de vele verhalen die dit land te vertellen heeft. Aan de andere kant is het een land wat graag in harmonie samen wil leven en het leven uitbundig viert, zoals in Tel Aviv. Toch is Israël vaak negatief in het nieuws dankzij diepgewortelde conflicten, waar je gek genoeg weer weinig van merkt als je eenmaal in het land bent. Hetgeen wat je merkt is de aanwezigheid van militairen op straat en de vele checkpoints langs de wegen als je naar bijvoorbeeld Bethlehem wilt reizen.  Als conclusie kan ik in ieder geval zeggen dat ik zeker op zeer korte termijn weer terug ga, omdat het een mega interessant land is en omdat de zomers in Tel Aviv aantrekkelijk lang duren…

Nog een tip, ga op tijd naar de luchthaven. Ze stellen veel vragen en het kan wel eens wat langer duren als dat we in Europa gewend zijn !

Ben je geïnteresseerd  in een reis naar Israël? Een stedentrip Tel Aviv of een rondreis langs de drie grote steden ? Bekijk dan eens onze reizen naar Israël »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël