Grensovergang Israël en Jordanië

10 april 2019

Wanneer je een reis maakt door Israël en Jordanië, passeer je uiteraard de grens tussen beide landen. Reizen tussen Israël en Jordanië is mogelijk zonder veel problemen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Laatste update: 10 april 2019

Veel informatie op internet omtrent het oversteken van de grens tussen Israël en Jordanië is tegenstrijdig, incompleet of gedateerd. Daarom hier een overzichtelijk, up-to-date en compleet antwoord over de drie grensovergangen tussen beide landen in het Midden-Oosten.

Geldigheid paspoort voor Israël en Jordanië

Op de eerste plaats dien je natuurlijk voor zowel Israël als Jordanië te beschikken over een geldig identiteitsbewijs. Voor beide landen geldt dat je internationale paspoort na terugkomst nog minimaal een half jaar geldig moet zijn. Zorg dus altijd dat je paspoort aan deze eis voldoet, anders kom je het land van bestemming niet eens in!

Visumprocedure en kosten visum Jordanië

Voor een reis naar Jordanië heb je een visum nodig. Wanneer je vanuit Israël het land binnen komt, heb je een drietal mogelijkheden: je bent in het bezit van een Visa Manifest, de Jordan Pass of geen van beiden.

 • Een Visa Manifest kun je regelen bij een reisorganisatie als Middenoostenreizen.com. Belangrijke vereiste hiervoor is dat je langer dan drie nachten in Jordanië verblijft.
 • Ben je in het bezit van een Jordan Pass? Ook dan hoef je niet te betalen voor het visum van Jordanië. Zorg wel dat deze Jordan Pass op jouw naam staat, anders moet je alsnog voor het visum betalen.
 • Heb je geen van beide? Dan kost het Jordanië visum 40 Jordaanse dinar (JOD), omgerekend zo’n 50 euro.

Meer informatie over het visum voor Jordanië lees je hier.

Drie grensovergangen tussen Israël en Jordanië

Reizen via het land van Israël naar Jordanië is de meest voordelige optie. Houd er rekening mee dat men in Israël aan de grens veel vragen kan stellen over je reis, verblijf en thuissituatie. Reis je door Israël met een huurauto? Let er dan op dat je hiermee niet de grens kunt oversteken. In Jordanië dien je dus opnieuw een auto te huren.

De landen hebben drie grensovergangen die we hieronder van noord naar zuid zullen toelichten.

Grensovergang 1: Jordan River Crossing (Beet She’an – Sheikh Hussein Bridge)

De meest noordelijke grensovergang tussen deze twee landen is de meest onbekende en daarom vrij rustig. Bij het stadje Beet She’an kun je vanuit Israël de grens met Jordanië passeren. Deze overgang kun je het beste gebruiken als je vanuit het noorden van Israël komt en verder wilt reizen naar Jordanië.

 • Hoe kom je hier?
  De grensovergang is vanuit Israël niet met het openbaar vervoer te bereiken. Je moet hier met de taxi of je moet een transfer regelen vanuit de plek waar je verblijft.
 • Verlaten Israël
  Wanneer je Israël verlaat, betaal je een exit fee van 102 Israëlische sjekel (ILS). Dit is omgerekend zo’n 25 euro. Vervolgens ga je door de douane en ontvang je een Israël exit ticket. Bewaar dit goed als je slechts voor enkele dagen naar Jordanië gaat en weer terugreist naar Israël! Vervolgens stap je op de bus naar de Jordaanse kant van de grens. Dit ritje van pakweg twee minuten kost je 10 ILS, zo’n €2,50.
 • Aankomst Jordanië
  Je bent nu aan de Jordaanse kant van de grens. Hier volgt de hierboven beschreven visumprocedure voor Jordanië.
 • Verder reizen
  Als je vanuit hier verder wilt reizen, dien je vooraf een transfer te regelen of ter plekke een taxi te nemen. Aan deze kant van de grens is geen openbaar vervoer en de dichtstbijzijnde stad ligt 15 kilometer verderop. De reistijd naar Amman is vanuit hier nog ongeveer twee uur.
 • Openingstijden
  De Jordan River Crossing is op zondag tot en met donderdag geopend van 7:00 tot 20:30. Op vrijdag en zaterdag is deze open tussen 8:30 en 18:30. Tijdens feestdagen kan de grensovergang gesloten of beperkt geopend zijn. De meest actuele informatie en openingstijden vind je hier.

Grensovergang 2: Allenby Bridge – King Hussein Bridge

Dit is de grenscontrole die tussen Jeruzalem en Amman ligt. Hemelsbreed liggen beide steden nog geen 150 kilometer van elkaar af, maar toch duurt een reis via deze weg vaak erg lang. Houd rekening met een reistijd van zeker drie tot vijf uur!

Deze brug over de rivier de Jordaan verbindt Jericho op de Westelijke Jordaanoever met Jordanië. Omdat de grenspost in Palestijns gebied ligt, mogen Israëlische burgers deze overgang niet gebruiken. Wel wordt de grens door Israël gecontroleerd.

 • Hoe kom je hier?
  De grensovergang is vanuit Israël niet met het openbaar vervoer te bereiken. Vanuit Jeruzalem duurt de rit per taxi of transfer naar de Allenby grensovergang ongeveer een uur.
 • Verlaten Israël
  Wanneer je Israël verlaat, betaal je een exit fee van 177 ILS. Dit is omgerekend een kleine 45 euro. Vervolgens ga je door de douane en ontvang je een Israël exit ticket. Bewaar dit goed als je slechts voor enkele dagen naar Jordanië gaat en weer terugreist naar Israël! Nadat je de douane bent gepasseerd, stap je bij het busstation op de bus. Hier betaal je 10 ILS per passagier en 5 ILS voor iedere koffer die je bij je hebt. Tijdens de busrit van ongeveer een kwartier stapt halverwege een Jordaanse soldaat in om je paspoort te controleren. Zorg dus dat je deze bij de hand houdt. Een tweede en veel snellere manier is om de brug met een privétransfer over te steken. Dit dien je echter wel vooraf via een reisorganisatie te regelen.
 • Aankomst Jordanië
  Eenmaal aangekomen aan de Jordaanse kant van de grens, volgt de hierboven beschreven visumprocedure voor Jordanië.
 • Verder reizen
  Ook aan de Jordaanse kant van de grens vind je geen openbaar vervoer. Regel dan ook vooraf een transfer of neem ter plekke een taxi. Vanuit hier is het nog ongeveer een uur rijden naar de hoofdstad Amman of amper een half uur naar de Dode Zee.
 • Openingstijden
  De grenscontrole bij de King Hussein Bridge is op zondag tot en met donderdag geopend van 8:00 tot 21:00. Op vrijdag en zaterdag is deze open tussen 8:00 en 12:00. Tijdens feestdagen kan de grensovergang gesloten of beperkt geopend zijn. De meest actuele informatie en openingstijden vind je hier.

Grensovergang 3: Eilat – Aqaba

De derde en meest zuidelijke optie om de grens tussen Israël en Jordanië over te steken, is de Yitzhak Rabin of ook wel Wadi Araba Border Crossing. De grensovergang ligt ingeklemd tussen de steden Eilat in Israël en Aqaba in Jordanië. Dit is de meest snelle en eenvoudige manier en tevens de enige grensovergang waarbij je lopend van het ene naar het andere land gaat. Met name toeristen maken hier veel gebruik van.

 • Hoe kom je hier?
  De grensovergang is vanuit Israël niet met het openbaar vervoer te bereiken. Regel dus een taxi of transfer.
 • Verlaten Israël
  Wanneer je Israël verlaat, betaal je een exit fee van 102 ILS. Dit is omgerekend zo’n 25 euro. Vervolgens ga je door de douane en ontvang je een Israël exit ticket. Bewaar dit goed als je slechts voor enkele dagen naar Jordanië gaat en weer terugreist naar Israël! Vervolgens loop je naar de Jordaanse kant van de grens.
 • Aankomst Jordanië
  Je bent nu aan de Jordaanse kant van de grens. Hier volgt de hierboven beschreven visumprocedure voor Jordanië.
 • Verder reizen
  Als je vanuit hier verder wilt reizen, dien je vooraf een transfer te regelen of ter plekke een taxi te nemen.
 • Openingstijden
  De grenscontrole tussen Eilat en Aqaba is op zondag tot en met donderdag geopend van 6:30 tot 20:00. Op vrijdag en zaterdag is deze open tussen 8:00 en 20:00. Tijdens feestdagen kan de grensovergang gesloten of beperkt geopend zijn. De meest actuele informatie en openingstijden vind je hier.

Onbezorgd de grens oversteken

Bij alle drie de grensovergangen tussen Israël en Jordanië werken wij al jaren met lokale grensmedewerkers: onze meet & assist crew. Zij halen je op bij je accommodatie en begeleiden je door de grensprocedures. Dit regelen we uiteraard aan zowel de Israëlische als de Jordaanse kant van de grens. Zo ga je onbezorgd op reis en hoef je je verder nergens druk om te maken.

Vliegen van Israël naar Jordanië relatief duur

Uiteraard is het mogelijk om te vliegen van Israël naar Jordanië of omgekeerd. Je vliegt dan met Royal Jordanian van Tel Aviv naar Amman. Deze tweemaal dagelijkse vlucht is relatief prijzig, omdat de vliegtuigmaatschappij een monopoliepositie heeft op deze verbinding.


Heb je interesse om op reis te gaan naar een van beide landen? Bekijk hier het aanbod aan reizen naar Israël en Jordanië »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël