Duiken in Oman: Ontdek een onderwaterparadijs

4 juli 2024

Als je op zoek bent naar een goede duikbestemming, denk je misschien snel aan Australië, Indonesië of Florida. Toch kun je relatief dichter bij huis ook een levendige onderwaterwereld vinden, namelijk in de Golf van Oman. Dit is zelfs voor beginnende duikers een uitstekende plek om op avontuur te gaan. Met een ideale watertemperatuur kun je afdalen naar koraalriffen en tropische vissoorten. Als je geluk hebt, kun je zelfs een walvishaai tegenkomen op verschillende locaties. Ben je benieuwd wat de beste duiklocaties in Oman zijn? We hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Daymaniyat Islands

Langs de kust van Muscat zijn de beste duikplekken van Oman te vinden, zoals bij de Daymaniyat Islands, een van de bekendste duiklocaties in het land. Ten noorden van Muscat liggen negen eilanden die een indrukwekkend zeeleven verbergen. De eilanden zijn het best te bereiken vanaf Al Sawadi. Hier kun je op ontdekkingstocht naar koraalriffen, roggen, zeeschildpadden en met wat geluk zelfs een walvishaai. Dit gebied biedt duikfaciliteiten zoals meerdere duikcentra die excursies en uitrusting verhuren.

 • Hoogtepunten: Koraalriffen, zeeschildpadden, roggen en walvishaaien.
 • Beste tijd om te duiken: April tot oktober.

Fahal Island

Ten oosten van de hoofdstad ligt Fahal Island, dat ook bekendstaat als Shark Island. De bijnaam verklapt al een beetje wat er te zien valt, maar laat je niet afschrikken. Het gaat hier namelijk om de grote aantallen zwartpuntrifhaaien, die relatief ongevaarlijk zijn voor mensen. Naast deze indrukwekkende beesten kun je ook murenes, roggen en barracuda’s spotten. Naar Fahal Island gaan vanuit het vasteland uiteraard meerdere duikexcursies, waar je gebruik kunt maken van de nodige duikspullen.

 • Hoogtepunten: Zwartpuntrifhaai, murene, schorpioenvis, boxfish, barracuda, clownvis en roggen.
 • Beste tijd om te duiken: April tot oktober.

Bandar Al Khayran

De laatste duikplek rond Muscat is Bandar Al Khayran. In deze baai valt er genoeg te zien onder water. Hier kun je de Al-Munassir ontdekken, een scheepswrak dat langzaam wordt overgenomen door koraal. Naast het scheepswrak kunnen er ook dolfijnen aanwezig zijn, wat een mooie duikervaring biedt. Duikfaciliteiten zijn hier voldoende aanwezig en brengen je binnen een halfuurtje bij de gewenste duiklocatie.

 • Hoogtepunten: Dolfijnen, zeeschildpadden, murenes en scheepswrak
 • Mooiste duikplekken: Al-Munassir, Mermaid Cove en Seahorse Bay
 • Beste tijd om te duiken: Het hele jaar door, maar vooral van april tot oktober.

Musandam

De enclave van Oman kent ook een levendige onderwaterwereld. Naast verschillende koraalriffen valt er genoeg te zien tussen fjordachtige landschappen. Vanwege de grote aantallen plankton komen veel vissoorten een bezoekje brengen, zoals de walvishaai. Ook hier heb je de mogelijkheid om dolfijnen te spotten.

 • Hoogtepunten: Walvishaaien, dolfijnen, murenes, octopussen en koraal.
 • Mooiste duikplekken: The Caves, Lima Rock, Ras Lima, Octopus Rock en Umm Al Fayarin
 • Beste tijd om te duiken: Mei tot september.

Salalah

In het zuidwesten van Oman ligt Salalah, waar mooie duiklocaties te vinden zijn. Hier is de onderwaterwereld goed bewoond met murenen, roggen, dolfijnen, scheepswrakken, tonijn, haaien en af en toe een bultrug! Een leuke duikplek is de Chinese Wreck, een scheepswrak uit de 19e eeuw waar je octopussen, inktvissen en andere bewoners zult tegenkomen. Ten westen van Salalah ligt Mirbat, waar ook voldoende duikfaciliteiten zijn om een onvergetelijke ervaring te beleven.

 • Hoogtepunten: Murenes, roggen, dolfijnen, scheepswrakken, tonijn, haaien en bultrug.
 • Mooiste duikplekken: Eagle Bay, Chinese Wreck en Aquarium
 • Beste tijd om te duiken: Oktober tot april.

Duiktips voor Oman

 • Zichtbaarheid: De zichtbaarheid kan variëren afhankelijk van het seizoen en de locatie, maar is over het algemeen goed, vooral in de zomermaanden.
 • Temperatuur: Het water is het hele jaar door warm, met temperaturen variërend van 22°C in de winter tot 30°C in de zomer.
 • Duikcentra: Er zijn tal van goed uitgeruste duikcentra in Muscat, Salalah, en Musandam die cursussen en gidsdiensten aanbieden.
 • Beste tijd voor walvishaaien: Tussen juli en oktober.

Kortom, voor een mooie duikervaring hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Oman heeft fantastische duiklocaties met een diverse onderwaterwereld. Ben je klaar voor een onderwateravontuur?


Enthousiast geworden over een reis naar Oman? Kijk hier voor ons aanbod »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman