Muscat, de witte hoofdstad van Oman

1 oktober 2018

Een rondreis door Oman begint meestal in de hoofdstad Muscat. Er zijn hier veel sierlijke, lage, lichtgekleurde gebouwen te vinden die de culturele identiteit van de eeuwenoude stad respecteren. Om deze reden wordt Muscat vaak de witte hoofdstad genoemd.

Muscat is een van de schoonste steden ter wereld, veilig, warm en stijlvol. Het is dan wel de grootste stad van Oman, maar er wonen slechts een half miljoen mensen. Het Sultanaat hoort namelijk bij de dunst bevolkte landen op aarde en dat maakt dat je nergens het gevoel hebt echt in een grote stad te zijn. Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Muscat die je zeker niet mag missen. Maar blijf hier ook weer niet té lang hangen, want Oman heeft nog zoveel mooie plekken…

Sultan Qaboos Grand Mosque

Dit gebedshuis is een van de attracties die je moet bezoeken als je een reis maakt door Oman. Het biedt plaats aan 20.000 gelovigen en is een van de mooiste en extravagante moderne moskeeën ter wereld. Kenmerkend zijn de mix van islamitische, Midden-Oosterse en Omaanse bouwstijlen. De bouw van het complex duurde ruim zes jaar en het werd in 2001 officieel geopend door de Sultan. Het interieur van de moskee is opgetrokken uit marmer, met als eyecatcher een enorme 14 meter lange kristallen kroonlichter. Het meest indrukwekkende onderdeel van het interieur is zonder twijfel het handgemaakte Perzische gebedskleed. Het handgemaakte kleed van 70 bij 60 meter bedekt de volledige gebedsruimte en weegt maar liefst 21 ton. Het heeft 600 vrouwen ruim zes jaar gekost om het enorme tapijt te vervaardigen.

Heb je interesse om een bezoekje te brengen aan de moskee? Houd dan rekening met je kledingkeuze: bedek armen en benen en voor vrouwen geldt dat ook het haar bedekt moet zijn met een hoofddoek.

Royal Opera House Muscat

Het operahuis van Muscat is een van de meest prachtige architectonische meesterwerken in heel Oman. Breng dan ook zeker een bezoek aan dit gebouw om de pracht en schoonheid van het ontwerp te zien. Het in 2011 geopende Royal Opera House Muscat biedt plaats aan de grootste culturele evenementen van het land en kent een maximale capaciteit van 1.100 bezoekers. Het complex bestaat uit een concerttheater, auditorium, verschillende tuinen, culturele markt met winkels en luxe restaurants. Mocht je tijd over hebben, is het wellicht interessant om hier een voorstelling te volgen!

Royal Opera House Muscat
Royal Opera House Muscat

Muttrah Souq

Deze souk bevindt zich bij de haven in het hart van het oude deel van Muscat en is één van de oudste markten van de Arabische wereld. Eeuwenlang diende het als een handelsplaats voor goederen die vanuit India, China, Europa en andere delen van het Midden-Oosten de haven van Muscat aandeden. Tegenwoordig is deze oude markt een wirwar van steegjes boordevol stalletjes met antiek, traditionele stoffen, aromatische kruiden en verse producten. De souk is gratis toegankelijk en het is heerlijk om rond te dwalen tussen de stalletjes om de bruisende marktsfeer op te snuiven. Je wordt verwacht af te dingen, maar de kortingen zijn niet altijd drastisch.


Bekijk hier ons complete aanbod aan individuele rondreizen naar Oman »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman