Alles over de Vallei der Koningen in Egypte

8 juni 2022

De Vallei der Koningen is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Egypte. Indien je een rondreis door Egypte nog op de planning hebt staan, mag je de Vallei der Koningen dus zeker niet overslaan. Je kunt je in ieder geval thuis alvast wanen in de tijd van de Egyptische Oudheid, want hieronder lees jij alles over de Vallei der Koningen.


Wereldberoemde farao’s

De vallei ligt op de westelijke oever van de Nijl, tegenover de stad Luxor. Samen met de piramides van Gizeh, behoort de Vallei der Koningen tot de beste archeologische plekken van Egypte. In de vallei zijn meer dan 60 koningsgraven terug te vinden. Deze graven zijn onder andere van wereldberoemde farao’s, zoals Toetanchamon, Ramses II en Amenhotep. De koninginnen, ofwel belangrijke vrouwelijke farao’s liggen begraven in dezelfde vallei: de Vallei der Koninginnen. Deze vallei ligt iets zuidwestelijker.

De Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen

Geschiedenis Vallei der Koningen

In de heuvels van het vroegere Thebe, nu beter bekend als Luxor, lieten de belangrijkste farao’s zich begraven. Al lang voordat een farao kwam te sterven, was de bouw van het graf al bepaald. De bouw moest namelijk zorgvuldig gebeuren en de graven moesten worden schilderingen en worden gevuld met schatten. De plek van de Vallei der Koningen was voor de farao’s zeer belangrijk. Hier ‘stierf’ namelijk de zon en hier kwam ook de zon de volgende dag weer als ‘herboren’ op. De oude Egyptenaren geloofden dan ook dat hetzelfde gold voor de belangrijke farao’s: zij zouden weer herrijzen uit de dood.

De graven in de Vallei der Koningen zijn genummerd op volgorde van de vondst. Zo is het graf van Toetanchamon, met nummer 62, de meest recentelijke vondst. Helaas zijn veel graven geplunderd, maar wonderbaarlijk genoeg lag in het graf van Toetanchamon bijna alles nog.

Het graf van Toetanchamon

Howard Carter is de persoon die het graf van Toetanchamon ontdekte in 1922. Toetanchamon kwam al in zijn negende levensjaar aan de macht. Hij leefde helaas niet lang, maar is inmiddels één van de meest beroemde farao’s allertijden. In het graf waren tijdens de ontdekking nog vele schatten te vinden. De belangrijkste vondst was het gouden masker van Toetanchamon, dat momenteel te bewonderen is in het Egyptisch Museum. Het masker was bij de vondst nog helemaal intact, wat ontzettend bijzonder is na zoveel jaar.

Uitzicht op de Vallei der Koningen

Uitzicht op de Vallei der Koningen

Combineer je bezoek aan de Vallei der Koningen

Als je wat wil leren over de Egyptische Oudheid moet je tijdens jouw vakantie naar Egypte bij de Vallei der Koningen zijn. Echter, je kan een bezoek aan de Vallei der Koningen nabij Luxor combineren met een rondreis door de rest van Egypte. In het nieuwe Grand Egyptian Museum in Caïro, zal je een nog beter beeld krijgen van het leven van de oude Egyptenaren. Daarnaast heeft Luxor nog veel meer te bieden zoals de Tempels van Karnak en de Luxor Tempel.


Kortom: de Vallei der Koningen moet je zeker bezocht hebben tijdens jouw vakantie naar Egypte. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere bestemming? Ontdek onze rondreizen hier.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Egypte