Het nieuwe Grand Egyptian Museum, Caïro

16 augustus 2022

Een bezoek aan het Egyptisch Nationaal Museum mag niet ontbreken tijdens een rondreis door Egypte. Het museum, dat als één van de beste ter wereld wordt beschouwd, neemt je mee in het leven en de cultuur van de Egyptenaren. 


Wereldberoemde locatie

Degene die het Egyptisch Nationaal Museum al eens hebben bezocht, weten vast als geen ander dat het museum al jaren uit haar voegen barst. Daarom staat al ruim dertig jaar de bouw van een nieuw Egyptisch Museum op de planning. Naar verwachting zal het grootste archeologische museum ter wereld vanaf november 2022 te bewonderen zijn: het Grand Egyptian Museum. Het museum ligt vlakbij de andere grootste bouwwerken van de Egyptenaren: de piramides van Gizeh. Vanuit het gigantische complex van maar liefst 50 hectare kan de bezoeker uitkijken op de beroemde piramides. Hierdoor is niet alleen het Grand Egyptian Museum zelf, maar ook de locatie bewonderenswaardig te noemen.

Grand Egyptian Museum in aanbouw

Grand Egyptian Museum in aanbouw

Geschiedenis van het museum

In januari 2002 kondigde de Egyptische regering een wereldwijde competitie aan voor het ontwerp van een nieuw te realiseren museum. Niet zomaar een museum, maar ’s werelds grootste antieke schatten zouden hier tentoongesteld moeten worden. Op de uitgekozen locatie werd in februari 2002 de eerste ceremoniële steen gelegd bij de grootste Egyptische monumenten uit de geschiedenis.

In 2003 kwam de winnaar van de competitie uit de bus. Het Ierse bureau Heneghan Peng Architects startte vervolgens in 2005 met de bouw van het project, maar na een ambitieuze start kwam het project na de Arabische Lente in 2011 nagenoeg stil te liggen. Mede door geopolitieke ontwikkelingen nam het toerisme naar Egypte af met als resultaat dat het museum in gevaar kwam.

In 2014 herstelde de orde en krabbelde het toerisme langzaam weer op. Dankzij internationale leningen kon het project hervat worden en nu is het, 16 jaar na de start van de bouw, bijna te bewonderen.

Legendarische collectie

Als de Egyptenaren iets doen, dan doen ze het groots. De verwachting is daarom ook dat het museum zo’n 5 miljoen bezoekers op jaarbasis zal treffen. Een groot deel van de kunstwerken is verhuist vanuit het Egyptisch Museum aan het Tahrir Plein. Bij de ingang van het nieuwe museum staat een groot kolossaal beeld van Ramses II. Deze is verplaatst vanaf het Ramses treinstation in Caïro stad.

Verder zullen er meer dan 100.000 kunstwerken in het Grand Egyptian Museum tentoongesteld worden. Deze worden verdeeld over vier ruimtes aan de hand van verschillende thema’s en tijdperken. Het eerste deel gaat over de Nijl en de fysieke gesteldheid van Egypte. In het tweede deel neemt de bezoeker een kijkje in het dagelijks leven van de Egyptenaren. Het derde deel gaat over de staat en de farao’s en het vierde en laatste deel toont de oud-Egyptische Amarna-kunst. Door het museum zo in te richten waant de bezoeker zich even in de tijd van de oude Egyptenaren. Omdat de collectie zo groot is, is het aan te raden om een bezoek aan het nieuwe museum in twee dagen te plannen.

Het huidige Egyptisch Nationaal Museum in Caïro

Het huidige Egyptisch Nationaal Museum in Caïro

Wereldberoemde farao Toetanchamon

Hoewel er veel bijzondere dingen te zien zijn in het nieuwe Grand Egyptian Museum, geeft de bezoeker waarschijnlijk toch de voorrang aan de uitgebreide Toetanchamon collectie. In het oude museum waren zo’n 1500 voorwerpen uit het graf van de jonge farao te zien, maar in het nieuwe museum zullen er maar liefst 5400 tentoongesteld worden. Veel voorwerpen zijn dus nooit eerder zichtbaar geweest voor publiek. De pronkstukken uit deze collectie zijn het gouden masker van Toetanchamon, de troon, de sarcofaag en de juwelen. Deze zijn allemaal verhuist vanuit het Egyptisch Museum. Wat extra bijzonder is aan het nieuwe museum is dat ze met de collectie de bezoeker ook echt meenemen in het leven van Toetanchamon. Zo wordt duidelijk hoe hij er vroeger uitzag en wat hij zou hebben gedragen.

Het museum dat medio 2021 te bewonderen is

Het museum dat medio 2021 te bewonderen is

De bezienswaardigheden van Caïro

Naast het nieuwe Grand Egyptian Museum heeft Caïro nog veel meer bezienswaardigheden die je niet mag missen. Uiteraard moet je het enige overgebleven klassieke wereldwonder gezien hebben: de Piramides van Gizeh. Neem daarnaast eens een kijkje op de Khan Al-Khalili Souk, de grootste traditionele markt van heel Afrika. Ook de Citadel van Caïro is zeker de moeite waard. Binnen in de Citadel vind je de Mohammed Ali Moskee die met zijn hoge minaretten al vanaf een grote afstand zichtbaar is. Kortom: er is genoeg te beleven in Caïro. Plan daarom je bezoek zeker in meerdere dagen zodat je niks overslaat in deze bijzondere stad.


Als jij na het lezen van deze blog een bezoek aan het nieuwe Grand Egyptian Museum in Caïro hoog op je bucketlist hebt staan, dan vind je hier alle rondreizen door Egypte.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Egypte