Munteenheid van Turkije

Als je je voorbereidt op een reis naar Turkije, is het handig om vertrouwd te raken met de munteenheid van het land. In Turkije wordt betaald met de lira (TRY). Het is verstandig om wat basiskennis over deze valuta te hebben om je reis soepeler te laten verlopen.

De Turkse Lira (TRY)

De lira is de officiële munteenheid van Turkije. De Turkse lira is onderverdeeld in 100 kuruş. Munten zijn beschikbaar in verschillende denominaties, waaronder 1, 5, 10, 25, 50 kuruş en 1 lira. Bankbiljetten zijn verkrijgbaar in de volgende waarden: 5, 10, 20, 50, 100 en 200 lira. Elk biljet heeft een uniek kleurenschema en toont prominente figuren uit de Turkse geschiedenis, waarbij Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de moderne Turkse Republiek, prominent aanwezig is op alle biljetten.

Wisselkoersen en Valutawissel

Het is raadzaam om valuta te wisselen bij officiële geldwisselkantoren of banken om de meest gunstige wisselkoersen te krijgen. In toeristische gebieden en grote steden kun je gemakkelijk geld opnemen bij geldautomaten, die vaak een goede wisselkoers bieden. Het is echter handig om ook wat contant geld bij u te hebben, vooral als u van plan bent afgelegen gebieden te bezoeken waar geldautomaten minder beschikbaar kunnen zijn.

Gebruik van Creditcards

Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in hotels, restaurants en grotere winkels in Turkije. Het is echter handig om contant geld bij u te hebben voor kleinere uitgaven en voor plaatsen waar creditcards mogelijk niet worden geaccepteerd. Zorg ervoor dat u een creditcard gebruikt die geen hoge buitenlandse transactiekosten rekent, en informeer bij uw bank over eventuele kosten voor het opnemen van geld in het buitenland.

Prijsniveau en Onderhandelen

Turkije staat bekend om zijn betaalbare prijsniveau, vooral buiten de grote toeristische hotspots. In markten en souks is het gebruikelijk om te onderhandelen over prijzen, dus voel je vrij om uw onderhandelingsvaardigheden in de praktijk te brengen. Dit geldt vooral voor souvenirs, kleding en andere goederen die vaak aan toeristen worden verkocht.

Rondreizen naar Turkije