Feestdagen in Turkije

Turkije, een land dat bruggen slaat tussen oost en west, kent een rijke traditie van feestdagen en vieringen die de diversiteit van zijn cultuur en geschiedenis weerspiegelen. Van religieuze feesten tot nationale herdenkingen, hier is een overzicht van enkele belangrijke feestdagen in Turkije die je niet mag missen.

Nieuwjaar (Yılbaşı) – 1 Januari

Nieuwjaar in Turkije wordt uitbundig gevierd met feestjes, vuurwerk en familiebijeenkomsten. Het is een tijd van vreugde en nieuwjaarsresoluties. Net als in veel andere landen, blijven mensen op 31 december tot middernacht wakker om samen te toasten op het nieuwe jaar.

Nationale Soevereiniteit en Kinderdag (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı) – 23 april

Deze feestdag, ingesteld door Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de moderne Turkse Republiek, viert de oprichting van het Turkse parlement in 1920. Het is tevens een dag waarop kinderen in het middelpunt staan, met optochten, spelletjes en verschillende activiteiten die door scholen en gemeenschappen worden georganiseerd.

Dag van de Arbeid en Solidariteit (Emek ve Dayanışma Günü) – 1 mei

Op deze dag worden de rechten van arbeiders gevierd. In veel steden, vooral in Istanbul, worden er optochten en bijeenkomsten georganiseerd om aandacht te vragen voor arbeidsomstandigheden en sociale rechtvaardigheid.

Herdenkingsdag van Atatürk, Jeugd- en Sportdag (Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı) – 19 mei

Deze dag herdenkt de landing van Atatürk in Samsun in 1919, wat het begin markeerde van de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Het is een dag vol sportevenementen en vieringen door jongeren, die de visie van Atatürk op de toekomst van Turkije belichamen.

Ramadan (Ramazan) en Suikerfeest (Ramazan Bayramı)

Ramadan is een heilige maand voor moslims waarin men vast van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten wordt beëindigd met het Suikerfeest, ook bekend als Eid al-Fitr, een van de belangrijkste religieuze feesten in Turkije. Tijdens dit driedaagse feest komen families samen, worden er speciale maaltijden bereid en bezoeken mensen elkaar om cadeautjes en zoetigheden uit te wisselen.

Dag van de Overwinning (Zafer Bayramı) – 30 augustus

Deze nationale feestdag viert de overwinning in de Slag bij Dumlupınar in 1922, een beslissende veldslag in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Het is een dag van militaire parades, ceremonies en nationale trots, waarbij de Turkse strijdkrachten en Atatürk worden geëerd.

Dag van de Republiek (Cumhuriyet Bayramı) – 29 oktober

Op deze dag wordt de oprichting van de Turkse Republiek in 1923 gevierd. Het is een van de belangrijkste nationale feestdagen, gekenmerkt door parades, vuurwerk, culturele evenementen en toespraken. Overal in het land worden Atatürk en de republikeinse idealen geëerd.

Dag van de Democratie en Nationale Eenheid (Demokrasi ve Milli Birlik Günü) – 15 juli

Deze dag herdenkt de mislukte staatsgreep van 2016 en eert de burgers die hun leven gaven voor de democratie. Het is een dag van nationale eenheid en patriottisme, met ceremonies en evenementen door het hele land.

Turkse feestdagen bieden een diepgaande blik op de geschiedenis, cultuur en waarden van het land. Of je nu meedoet aan religieuze vieringen of nationale herdenkingen, elke feestdag biedt een unieke kans om de Turkse samenleving en tradities te ervaren. Als je Turkije bezoekt, probeer dan een van deze feestdagen mee te maken voor een onvergetelijke culturele ervaring.

Rondreizen naar Turkije