Bezienswaardigheden van Oman

In Oman is uiteraard veel te zien en te beleven. Wat zijn nu de absolute hoogtepunten? Welke bezienswaardigheden mag u niet missen? Uiteraard kan dat voor ieder verschillen, maar toch zijn er een aantal hoogtepunten die erbovenuit springen.

Dit artikel is onderdeel van de Reisgids Oman

De witte hoofdstad Muscat

De hoofdstad van Oman kenmerkt zich door de vele witte huizen en wordt daardoor ook wel de witte stad genoemd. Ongeveer de helft van de gehele bevolking van Oman is woonachtig in Muscat. Sinds het begin van de eerste eeuw na Christus is het een belangrijke handelshaven tussen het oosten en het westen. Het werd door de eeuwen heen geregeerd door verschillende inheemse stammen en buitenlandse machten zoals de Portugezen en de Perzen. Sinds Qaboos Bin Said als sultan werd gekroond, heeft Muscat een sterke economische groei doorgemaakt, wat resulteerde in een multiculturele samenleving.

Sultan Qaboes-moskee

Ook wel Grote Sultan Qaboos Moskee. Gebouwd in opdracht van Sultan Qaboos bin Said Al Said. Deze moskee is de grootste in Oman, gelegen in de hoofdstad Muscat. Zo’n 40.000 m2 aan prachtige architectuur, gebouwd op een terrein van 416.000 m2. Een haast sprookjesachtig tafereel. Als je de buitenkant al mooi vindt, dan zal de binnenkant al helemaal verwonderen. De beste materialen van over de hele wereld zijn gebruikt. Tapijten uit Iran, marmer uit Italië en kristal uit Oostenrijk. Zeker een aanrader om te bezoeken.

Wadi al Shab

Wadi Al Shab, een magische plek. Het is bijna niet te geloven dat deze plek écht bestaat. Een waar wandel- en zwemparadijs. Na een hike van ongeveer 1 uur bereik je deze magische plek. Een oase met palmbomen, heldere poelen en een verborgen grot. Allemaal te vinden tussen een kloof van oranje rotsen.

Empty Quarter Woestijn

De Empty Quarter is een enorme woestijn, de grootste aaneengesloten woestijn van de wereld, om precies te zijn zo’n 650.000 m2, ligt in de vier landen; Oman, Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De indrukwekkende zandduinen, die in het zuiden van Oman liggen, hebben soms hoogtes van wel 300 meter. De ultieme beleving is om een overnachting in deze immens zandbak mee te maken.

Wahiba Sands

Het mooiste stukje woestijn van Oman is toch wel Wahiba Sands. Ontdek de zandduinen op een avontuurlijke manier door te gaan dune bashen, quad te rijden of per fatbike. De kans is groot dat je bedoeïenvrouwen tegenkomt. Zij leven op een traditionele wijze in kampen middenin de woestijn. Een absolute must is overnachten in de woestijn, waarbij je versteld zult staan van de heldere sterrenhemel.

Nizwa

Nizwa behoort tot een van de grootste steden van Oman en ligt op 165 kilometer van Muscat. Tot de 12e eeuw was het zelfs de hoofdstad van Oman. Door de centrale ligging neemt Nizwa een belangrijke plaats in de geschiedenis van Oman. Door de modernisering van de stad heeft deze deels zijn oorspronkelijke staat verloren en is nu het centrum voor de handel, religie, kunst en onderwijs in de regio. Het historische centrum van Nizwa is echter intact gebleven en u waant zich hier letterlijk in de middeleeuwen.

Geitenmarkt in Nizwa

Een meer authentieke ervaring van de cultuur in Oman ga je haast nergens vinden dan op de geitenmarkt. Elke vrijdag, vroeg in de ochtend, komen handelaren in traditionele kledij naar Nizwa om hun beste geiten te verhandelen. Ieder draagt zijn eigen kleur gewaad waaraan je kunt zien uit welke regio of dorp ze komen. Zodra het startsein wordt gegeven is het één grote chaos, maar wél een hele bijzondere chaos.

Fort van Nizwa

Het Fort van Nizwa behoort tot een van de oudste forten van het Sultanaat. Het dateert uit de 17e eeuw en is een leuke uitstap voor laat in de middag. Het fort is gebouwd met allerlei slimme trucs om de vijanden buiten de deur te houden.

Jebel Shams

De Jebel Shams is een berg die ook wel de ‘Berg van de Zon’ van het Midden-Oosten genoemd wordt. Deze bijnaam dankt hij aan het feit dat hij altijd wel ergens de zon op zich heeft schijnen. Voor wandelaars is er de ‘Balcony Walk’. Het is één van de meest mooie wandelroutes in Oman. De wandelroute is 3,5 kilometer. Heen en terug in totaal dus 7 kilometer. Gemiddeld lopen wandelaars hier zo’n 3 tot 4 uur over.

Daymaniyat Island

Een kleine eilandgroep van negen eilanden in het noorden, zo’n 18 kilometer, boven Oman. Een waar snorkel- en duikparadijs. Het is een beschermd natuurgebied waardoor er verschillende prachtige koraalriffen te vinden zijn.

Tip: wist je dat je je rondreis door Oman kunt uitbreiden met een snorkelexcursie naar de Daymaniyat Island? Check bijvoorbeeld de reis ‘Avontuurlijk Oman’. Deze reis neemt je mee langs de beste bezienswaardigheden van Oman en biedt daarnaast de mogelijkheid om je grenzen te verleggen tijdens de meest avontuurlijke excursies. 

Rondreizen naar Oman