Aanvragen

Israël & Jordanië | Geheimen van de Bijbel

 Israël |   12 dagen | vanaf 2195,- p.p.

Offerte aanvragen
Ontvang een persoonlijk reisvoorstel

Israël en Jordanië - er lijken werelden tussen te liggen maar toch zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze 12-daagse studiereis wil ons de ogen openen voor het verleden en heden van een regio die als de culturele bakermat van het Avondland geldt. Woestijnen, wind en water. Oude stenen en Bijbelse plaatsen met hun verhaal; maar vooral Jeruzalem – de stad waar zich wereldgeschiedenis afspeelde – vormen het raamwerk om de geheimen van de wereld van de Bijbel te kunnen ontdekken. Bijbelse verhalen willen tot leven komen.

Deze Premium reis biedt een verrassend programma met diverse highlights. Wij beperken ons hierbij tot het wezenlijke, het authentieke. In twaalf dagen reizen wij door twee indrukwekkende landen en ervaren tijden van inspanning en bezinning maar vooral de verfrissende momenten als een nieuwe wereld voor ons open mag gaan.

 

Dagprogramma

Dag 1. Amsterdam - Amman | Madaba
Dag 2. Madaba - Nebo - Sodom - Wadi Bin Hammad - Petra
Dag 3. Petra
Dag 4. Petra - Wadi Rum
Dag 5. Wadi Rum - Grensovergang - Masada - En Boqeq
Dag 6. En Boqeq - En Gedi - Qasr el Yahud - Gan Hashlosha - Tiberias
Dag 7. Tiberias - Boottocht - Berg van de zaligsprekingen - Kafarnaüm - Tell Dan - Banias
Dag 8. Tiberias - Megiddo - Caesarea - Zwemmen - Jeruzalem
Dag 9. Jeruzalem: Tempelberg - Koteltunnel - Davidson Center - Stad van David - Israëlmuseum 
Dag 10. Yad Vashem - Olijfberg - Gethsemane - Bethesda - Heilig Grafkerk
Dag 11. 
Jeruzalem - Tel Gezer - Tel Aviv
Dag 12. 
Tel Aviv - Amsterdam


 

Deze reis wordt begeleid door Hanna D. Gugler-Ruopp & Dr. Werner Gugler

 
Mijn liefde voor het Midden-Oosten is oud. Vele keren heb ik samen met Werner Israël en Jordanië bezocht. Omdat wij steeds opnieuw onder de indruk zijn van de schoonheid van deze landen en de oeroude geschiedenis vinden wij het fijn om tijdens groepsreizen dit enthousiasme ook aan anderen over te brengen. Het is voor mij elke keer weer belangrijk dat de reizen zorgvuldig gepland zijn en dat elke deelnemer zich op zijn/haar gemak kan voelen. Ik werk als maatschappelijk werker bij de gemeente Amsterdam.
In het dagelijkse leven ben ik met veel plezier als gemeente-predikant verbonden aan de protestantse Andreaskerk (PKN) in Putten; daarnaast werk ik als universitair docent Oude Testament. Ik houd ervan om de soms verborgen wereld van de Bijbelse archeologie op een boeiende manier begrijpelijk en toegankelijk te maken. In Israël maar ook in Jordanië is er letterlijk alle ruimte om deze oude geheimen te ontdekken en te beleven.

Maakt u liever een individuele rondreis? Kijk eens naar onze 14-daagse rondreis Israël en Jordanië »

Dag 1. Amsterdam - Amman - Madaba

Wij vertrekken in de middag vanuit Amsterdam en zullen met een korte tussenstop laat in de avond, om 23:55 in Amman aankomen. Vanaf het vliegveld rijdt een comfortabele touringcar ons naar het Grand hotel in Madaba.
 

Dag 2. Madaba - Nebo - Sodom - Wadi Bin Hammad - Petra

Wij starten deze dag met een korte stop bij de Berg Nebo. Vanuit deze berg mocht Mozes het beloofde land zien (Deut. 34:1). Wij kunnen vanaf deze plek genieten van een prachtig uitzicht over de Jordaan, de Dode Zee en het land Israël.

Op deze dag wacht ons in de Jordaanvallei de indrukwekkende ruïneheuvel Tall el Hammam. Recente uitgravingen maken het zeer waarschijnlijk dat het om de beruchte stad Sodom gaat. De gesmolten stenen van Tall el Hammam vertellen op hun manier het Bijbelse verhaal over Lot en de stad die door vuur uit de hemel is ondergegaan (Genesis 19). Het is opvallend hoe exact de Bijbelse gegevens over Sodom passen bij de opgravingen van deze plaats.

Wij rijden vervolgens door de Jordaanvallei, via een steile kronkelende weg, naar Wadi Bin Hammad, gelegen op 285 meter onder zeeniveau. De zon komt door de bergen steeds minder goed door en als je beneden komt wordt het landschap ineens smal en groen. Wij maken een mooie wandeling in het rivierbed door warm water. Een bijzondere ervaring. Deze Wadi kun je gerust een schitterend natuurwonder in de woestijn noemen.

Wij rijden verder op de oeroude Koninklijke Weg (Numeri 20:17) richting het Zuiden naar Petra waar wij de komende twee nachten in het Old Village Hotel zullen logeren.
 

Dag 3. Petra

Petra behoort tot de grootste archeologische kunstschatten van Jordanië en staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Onvergetelijk zijn de uit de rots gegraven monumenten die tot de ‘Zeven nieuwe wereldwonderen’ worden gerekend. In de tijd van het Oude Testament werd dit rotsachtige land Edom genoemd. Rond 400 v. Chr. vestigden de Nabateeër een gigantisch handelsimperium met Petra als hoofdstad. De verborgen ligging van Petra tussen bijna ontoegankelijke rotswanden en een geniale watervoorziening, beschermden eeuwenlang de stad en haar rijkdommen. Petra is slechts toegankelijk via een smal bergpad vanuit het noordwesten of vanuit het oosten door een 1,5 km lange en tot 200 m diepe rotskloof, de Siq, die op de smalste plaats slechts 2 m breed is.

Tijdens onze wandeling door deze antieke Hanzestad zullen we misschien de woorden van de profeet Obadja beter begrijpen die hij tegen de zelfverzekerde Edomieten sprak: “Door je hoogmoed heb je je laten verleiden: hoog woon je, hoog in de rotskloven, daar heb je je huis gebouwd, en je denkt: Wie haalt mij naar beneden?”
 

Dag 4. Petra - Wadi Rum

Deze dag kunnen wij relaxed beginnen met evt. nog een zwemrondje in de pool van het hotel. Vanuit Petra rijden wij in ca. 90 minuten uur naar het natuurschone Wadi Rum dat ook opgenomen is in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

We verruilen de bus voor jeeps om een onvergetelijke tour door een sprookjesachtig landschap te maken. Opvallend zijn de Canyon’s en de diversiteit aan kleuren, de prachtige rotsen en zandvlakten.

Wij overnachten midden in de woestijn in het Wadi Rum Night Luxury Camp in 2 persoonstenten met goede bedden en sinds kort zelfs eigen sanitair. In de avond worden wij verwend met een lekkere bedoeïenenmaaltijd. Wij sluiten de dag af met een korte kerkdienst rondom het kampvuur.
 

Dag 5. Wadi Rum - Grensovergang - Masada - En Boqeq

Wij nemen vandaag afscheid van Jordanië en gaan bij Aqaba de grens over naar Israël. Onze weg door de Wadi Arava brengt ons naar Masada, het indrukwekkende buitenverblijf van Herodes de Grote. Masada is één van de meest bezochte en meest spannende plaatsen in Israël. Het vertelt een verhaal van volharding en kracht, geloof en overgave en een tragisch einde. De kabelbaan brengt ons naar boven en naar beneden. Geniet van het prachtige uitzicht!

Wij verwachten dat wij redelijk op tijd in het Crown Plaza Hotel in En Boqeq aankomen. Het hotel beschikt over een eigen strand en hierdoor hebben wij de gelegenheid ons te kunnen laten drijven in de Dode Zee. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van een prachtig buitenzwembad met uitzicht op de Dode Zee.
 

Dag 6. En Boqeq - En Gedi - Qasr el Yahud - Gan Hashlosha - Tiberias

Op onze reis richting Noorden komen wij langs En Gedi. Deze oase met verschillende watervallen aan de Dode Zee heeft het hele jaar door drinkwater. Het was door de eeuwen heen een ideale schuilplaats. De meest bekende vluchteling was koning David. Hoe hij voor 3000 jaren voor Saul hiernaartoe vluchtte en het tot een ontroerende bejegening in een spelonk kwam (1 Sam. 24), begrijp je na een bezoek aan deze plek stukken beter.

Wij rijden langs de rivier de Jordaan verder en komen langs de doopplaats Qasr el Yahud. Volgens de traditie heeft Johannes de Doper de mensen opgeroepen zich voor te bereiden op de komst van de Messias door zich te laten onderdompelen in de Jordaan. Waarom uitgerekend op deze plek? Het zal wel te maken hebben met het gegeven dat hier het volk Israël onder Jozua het Beloofde Land in trok.

Wij nemen nog de tijd om heerlijk te ontspannen in het natuurpark Gan Hashlosha vlakbij Beth Shan in de vlakte van Jizreël. Er bestaat de gelegenheid om lekker te zwemmen in warmwaterbronnen, voordat wij onze reis naar Galilea vervolgen.

De komende twee nachten logeren wij in het hotel Golan in Tiberias. Het hotel heeft een prachtig buitenzwembad met zicht het op het Meer van Galilea.
 

Dag 7. Tiberias - Boottocht - Berg van de zaligsprekingen - Kafarnaüm - Tell Dan - Banias

Deze zondagochtend beginnen wij met een bijzondere ervaring: een boottocht op het Meer van Galilea. Op de boot lezen wij het tot de verbeelding sprekende verhaal van Markus 4:35-41.

Daarna bezoeken wij Kafarnaüm. In deze stad heeft Jezus langere tijd gewoond (Mat. 9:1) in de synagoge gepreekt en vele wonderen verricht. De ruïne van deze synagoge nodigt uit om over Jezus’ woorden in Mat. 11:23 na te denken.

Wij rijden daarna een kort stukje verder naar de zogenaamde Berg der Zaligsprekingen, de plaats waar Jezus volgens de traditie zijn Bergrede hield. Van daar uit hebben wij een prachtig uitzicht op het meer.

Daarna vertrekken wij richting het Noorden naar Dan waar ooit een gouden kalf stond. Tevergeefs hebben de profeten tegen deze afgodsbeelden gestreden. Een wandeling door het prachtig landschap in Tel Dan laat zien hoe veelvormig de natuur in Israël is.

Onze volgende bestemming is Caesarea Filippi, oftewel Banias. Ten tijde van Jezus stonden hier talloze tempel en heiligdommen. Heel bewust vroeg Jezus op dit ‘religieus marktplein’ zijn leerlingen: “Wie ben ik volgens jullie?” – een boeiende vraag die ons bezig zal houden (Mat. 16:15).
 

Dag 8. Tiberias – Megiddo – Caesarea – Zwemmen – Jeruzalem

Wij verlaten Galilea en rijden door de vruchtbare vlakte van Jizreël naar Megiddo. Deze op een strategisch belangrijke plek gelegen stad was getuige van talloze veldslagen. Koning Salomo heeft hier zijn zichtbare sporen achter gelaten. En volgens sommige geleerde zal de in Openbaring 16:16 genoemde slag van Harmagedon vlak bij Megiddo plaatsvinden. Hoe dan ook, voor ons biedt deze plek een ideale recreatiemogelijkheid op onze weg naar Caesarea aan de Middellandse Zee. Deze havenstad werd door Herodes de Grote letterlijk uit de grond gestampt en ter ere van de keizer in Rome Caesarea genoemd. Hier heeft zich wereldgeschiedenis afgespeeld: De verspreiding van het evangelie onder alle volkeren begon in deze stad. Op spectaculaire wijze kwam een niet-Jood tot levend geloof in Jezus Christus, nl. de Romeinse hoofdman Cornelius (Handelingen 10). Ook zat Paulus daar twee jaar onschuldig in de gevangenis voordat hij tegen koning Herodes Agrippa en stadhouder Festus kon vertellen hoe hij op de weg naar Damascus de opgestane Jezus heeft ontmoet. (Hand. 26). Wij bezoeken het goed bewaard gebleven Romeinse amfitheater dat plaats biedt aan 3500 mensen. Het theater wordt tegenwoordig gebruikt voor allerlei soorten toneel en muziek. Een mooie plek aan zee!

Misschien lukt het nog om van het strand te kunnen genieten voordat wij naar optrekken naar Jeruzalem. De komende drie nachten logeren wij in het hotel Prima Kings of het Dan Boutiquehotel; op loopafstand van het Tempelplein en de Klaagmuur.
 

Dag 9. Jeruzalem: Tempelberg - Koteltunnel - Davidson Center - Stad van David - Israëlmuseum
Na het ontbijt verkennen wij een gedeelte van het oude Jeruzalem. Wij beginnen op de tempelberg – een plaats waar zich wereldgeschiedenis heeft afgespeeld. Sinds een aantal jaren is het mogelijk vanaf het plein bij de Klaagmuur via de Koteltunnel af te dalen naar het straatniveau van Jeruzalem zoals dit 2000 jaar geleden was. De ontzagwekkende grootte van de tempel uit de dagen van Jezus is daar net zo goed te herkennen als aan de monumentaal-trap vlakbij de zuidmuur. Als er een plek in Israël bestaat waarvan men met zekerheid kan zeggen dat Jezus of de apostelen daar hebben gelopen, dan is het deze 60 meter brede trap die vandaag alleen via het Davidson Center te bereiken is. De dramatische geschiedenis rond de verwoesting van de tempel in 70 n. Chr. is nergens anders zo opvallend aanwezig. Vlakbij ligt het onlangs uitgegraven paleis van koning David: de City of David. Wanneer je bij de steile helling vanaf het paleis naar beneden kijkt, begrijp je heel goed hoe David een kijkje kon nemen in de ‘badkamer van Bathseba’ – met alle gevolgen van dien.

Een aparte belevenis is het om in de ca. 500 m lange tunnel te lopen die koning Hizkia 705 v. Chr. liet uithakken (2 Koningen 20:20). Voor wie geen natte voeten wil krijgen, is er uiteraard ook een droge weg naar buiten.

De rest van de middag is vrij en kunt u zelf invullen maar voor geïnteresseerden bestaat de mogelijkheid het Israëlmuseum te bezoeken waar de meest belangrijke archeologische vondsten te bewonderen zijn. De beroemde Qumran-schriftrollen zijn ongetwijfeld het hoogtepunt in dit museum. Ook is daar een model van Jeruzalem in de dagen van Jezus te zien. De verhalen van het Nieuwe Testament laten zich aan de hand van dit model beter begrijpen.

’s Avonds bestaat de mogelijkheid om te ontspannen bij een spectaculaire open lucht Night Light Show in het midden van het Davidstoren museum. Deze kleurrijke muzikale presentatie gaat over de geschiedenis van Jeruzalem.
 

Dag 10. Yad Vashem - Olijfberg - Gethsemane - Bethesda - Heilig Grafkerk

Wij beginnen de dag in Yad Vashem, het gedachteniscentrum van de Holocaust. Het ontstaan van de huidige staat Israël is onlosmakelijk verbonden met de verschrikkelijke geschiedenis van de jaren ’30 en ’40 van de 20ste eeuw. Een plaats die je zult raken.

In de middag wandelen wij in alle rust vanaf de Olijfberg naar Gethsemane. Op onze weg richting Grafkerk zullen we de overblijfselen zien van het bad Bethesda waar Jezus een verlamde genas (Joh. 5). Met waarschijnlijk gemengde gevoelens betreden wij iets later de Heilig Grafkerk waar ooit het uit de rots gehouwen graf van Jezus lag. Wat dáár is gebeurd, is onbeschrijfelijk! Hoe diepzinnig en eenvoudig zijn hierbij de woorden van de engel: “Hij is niet hier. Hij is opgestaan“ (Markus 16:6).

De rest van de middag is vrij.


Dag 11. Jeruzalem - Tel Gezer - Tel Aviv

Wij verlaten vandaag Jeruzalem met als eindbestem-ming Tel Aviv. Onderweg komen wij langs Tel Gezer, een 4000 jaar oude stad van de Kanaänieten. Een bezoek aan deze heuvel levert een grandioos uitzicht op over de hele kustvlakte; bovendien kun je daar heel goed zien hoe de Kanaänieten hebben geleefd. Ook begrijp je waarom de Israëlieten onder Jozua deze steden in de kustvlakte niet konden veroveren.

Voordat wij Tel Aviv bereiken kunnen we genieten van het pittoreske Jafo. Deze havenstad werd vooral bekend vanwege de profeet Jona die van Jafo wilde vluchten voor zijn goddelijke opdracht. Is het niet een knipoog van God dat de apostel Petrus uitgerekend vanuit Jafo op weg gestuurd werd om heidenen het goede nieuws te vertellen?

Het Prima Hotel in Tel Aviv ligt toevallig vlak bij het strand. U raad het al – wij kunnen nog een keer onze badkleding uitpakken en van het mooie strand genieten of op eigen houtje deze bruisende stad verkennen.
 

Dag 12. Tel Aviv - Amsterdam

Vanmorgen kunnen wij de dag rustig beginnen want onze vlucht vertrekt pas om 14:20. Met een korte tussenstop zullen wij om 22:10 in Amsterdam landen.

 
Petra Jordanië
Wadi Rum 
Jeruzalem 
Vertrek1 10 juni 2020 & 16 oktober 2020 ( 2019 = VOL) 
Bestemming Jordanië & Israël
Duur 12 dagen
Vertrek vanaf Amsterdam
Deelnemeraantal maximaal 26 per groep 

Prijs: v.a. 2.295,- p.p.

 

Inclusief

Exclusief

Optioneel

- Vlucht Amsterdam - Amman
- Vlucht Tel Aviv - Amsterdam met een korte tussenstop
- 1 stuk handbagage (8 kg), 1 stuk ruimbagage (20 kg)
- Transfers luchthavens - hotel
- 7 overnachtingen in goede tot zeer goede Joodse 4* hotels in Israël op basis van halfpension
- 3 overnachtingen in hotels luxere klasse in Jordanië op basis van halfpension.
- 1 overnachting in het Wadi Rum Night Luxury Camp in Jordanië op basis van halfpension
- Lunch dag 2 t/m dag 11 (dag 1 en 12 maaltijd in vliegtuig)
- Drinkwater in de bus in Jordanië
- Verblijf in tweepersoonskamers met eigen bad/douche.
- Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning tijdens de excursiedagen.
- Alle excursies zoals in het programma beschreven.
- Entreegelden volgens het programma.
- Night Light Show in Jeruzalem t.w.v. ca. € 14.
- Nederlands sprekende gids tijdens de excursiedagen.
- Verplichte fooien voor de gidsen en de buschauffeurs t.w.v. € 70 p.p.
- Visum voor Jordanië t.w.v. ca. € 22.
- Exit belasting Jordanië
- Informatiebijeenkomst in Putten (eind februari / begin maart 2019)

- Eén-persoonskamertoeslag € 385
- Transfer naar Schiphol en terug
- Drankjes bij de maaltijden
 
- Reis- en annuleringsverzekering
- Kamer-upgrade
 
     

Heeft u vragen over deze reis of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of onderstaande contactgegevens.


Middenoostenreizen.com
Vughterstraat 141
5211 GB 's-Hertogenbosch

+31 (0) 73 610 12 90
info@middenoostenreizen.com