Praktische informatie Oman

Oman is een sultanaat en ligt in het zuidoosten van het Arabische schiereiland en is op Saoedi-Arabië na het grootste land van Arabië. Oman grenst in het westen aan de verenigde Arabische Emiraten en in het zuiden aan Jemen. In het noorden grenst het ook aan de Golf van Oman en in het oosten aan de Arabische zee. Het eiland Masirah, de Kuria-Muria-eilanden, de onbewoonde Daymaniyat-eilanden en het in het emiraat Fujairh liggende Madha behoren tot Oman. De totale oppervlakte van Oman is 300.000 km2 en is daarmee ruim acht keer de zo groot als Nederland. De bevolking in Oman is zeer uiteenlopend en ongeveer een kwart van de inwoners zijn buitenlanders. De voornaamste godsdienst is de islam.
De hoofdstad van Oman is Muscat ook wel bekend als de witte stad. De munteenheid is de Omaanse rial en de officiële landstaal is Arabisch. Oman kent verschillende seizoenen waarbij de tempratuur uiteenlopend is, tevens is het verschil tussen noord en zuid groot. In de winter die loopt van november tot maart is het warm, zonnig en rond de 26 graden. Mei tot en met oktober zijn de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad, in de woestijngebieden kan de temperatuur oplopen tot 50 graden. Muscat is ook een van de meest heetste steden van de wereld, terwijl het in Dhofar wat gelegen is in het zuiden, zomers minder heet is. In het Hajjar-gebergte kan het in de winter flink afkoelen naar soms wel  5 graden.

Oman is een absolute monarchie en sinds 1970 opengesteld voor toerisme. Oman is een door zijn diversiteit in landschap, de oprechte vriendelijkheid van de bevolking en het reisgemak een populaire vakantie bestemming.

Muscat

Muscat is de hoofdstad van Oman en kenmerkt zich door de vele witte huizen en wordt daardoor ook de “witte stad” genoemd. Muscat maakt een overgangsfase door waarbij hedendaagse vooruitgang en eeuwenoude tradities een samensmelting vormen. Sinds het begin van de eerste eeuw na Christus is Muscat een belangrijke handelshaven tussen het oosten en het westen. Muscat werd door de eeuwen heen geregeerd door verschillende inheemse stammen en buitenlandse machten zoals de Portugezen en de Perzen. Sinds Qaboos bin Said als sultan werd gekroond heeft Muscat een sterke economische groei doorgemaakt wat  resulteerde in een multiculturele samenleving.

De Sultan Quaboos Grand Mosque is een belangrijke bezienswaardigheid in Muscat, de volledig marmeren moskee is zeer uniek en er is als derde grootste moskee in de wereld ruimte voor 20.000 mensen. Tevens is deze moskee vaak ’s morgens geopend voor niet islamitische toeristen. Voor een geschiedenisles over Muscat moet je in het Bait al Baranda museum zijn. Een fascinerend verhaal met vele interactieve tentoonstellingen vertellen over de 750 jarige geschiedenis van de stad. De Mutrah Souk is de meest populaire markt van Muscat. Deze traditionele markt die zich bevind in een doolhof van nauwe steegjes en marktkramen waarbij onderhandelen een must is, waan je in een Arabische omgeving door een kijkje te nemen op deze naar wierook ruikende markt met vele gouden, zilveren sieraden, antiek en traditionele goederen. Opzoek naar een verfrissende duik, ook dat kan in Muscat op een van de vele stranden die aan de stad liggen.

Dhofar

Dhofar is een provincie in het zuiden van Oman, het gebied heeft een oppervlakte van 99.300 km2 en beslaat daarmee een groot gedeelte van Oman. Dhofar is een prachtig bergachtig gebied waarbij er nog oude bergstammen met traditionele kleding te vinden zijn. Door de moessonregen is Dhofar groen en weelderig. In de maanden juni tot september is het regenachtig en hangt er regelmatig een dikke mist.
Dhofar is bekend vanwege de export van wierook, deze geurende hars wordt tot op de dag van vandaag gewonnen en verhandeld.  Salalah de belangrijkste stad in Dhofar ligt aan de Arabische zee en ongeveer 1040 km van Muscat. In deze historische stad zijn vele ruïnes van verschillende beschavingen door de jaren heen terug te vinden. Er zijn drie belangrijke archeologische vindplaatsen in Al Mughsil met sporen van oude muren, graven en moskeeën. Niet alle bezienswaardigheden van Salalah komen uit het verleden, echter deze stad bevat prachtige stranden en steile bergachtige landschappen. Er zijn ook drie moskeeën, waarvan er een, bij Dahariz, is gewijd aan Abdelaziz bin Ahmed. Een ander, de Aqil Moskee, is op East Salalah en de derde is de moskee van Abdullah Al Yamani in Awqad.  De opkomst van het toerisme in Oman zorgt ervoor dat Salalah zich ontwikkelt als toeristische trekpleister. 

Nizwa

Nizwa behoort tot een van de grootste steden van Oman, de stad ligt op 165 kilometer van Muscat en tot de 12e eeuw was Nizwa de hoofdstad van Oman. Door de centrale ligging neemt deze stad een belangrijke plaats in de geschiedenis van Oman. Door de modernisering van de stad heeft deze deels zijn oorspronkelijke staat verloren en is nu het centrum voor de handel, religie, kunst en onderwijs en wordt gezien als marktstad.
Het Ford van Nizwa behoort tot een van de oudste forten van het Sultanaat. Dit fort dateert uit de 17e eeuw en vormt een belangrijke herinnering aan de turbulente perioden in de geschiedenis van Oman. Voor een unieke beleving is de vrijdagochtendmarkt een uitstekende bezienswaardigheid. Dan vind namelijk de wekelijkse dierenmarkt plaats waarbij handelaren vanuit verschillende plaatsen hun slag komen slaan of hun dieren te verkopen.

Wahiba Sands Woestijn

Tijdens een reis door Oman mag een bezoek aan de Wahiba Sands woestijn niet ontbreken. De Wahiba Sands woestijn ligt ten zuiden van de hoofdstad Muscat. Het is een unieke ervaring om met een jeep door de woestijn te rijden, te genieten van de sterrenhemel of de verschillende zandduinen te beklimmen om van een verbluffend uitzicht te kunnen genieten. Door de weerkaatsing van de zon geeft dit een spel van licht en schaduw op het zand, de verschillende kleuren op de zandheuvels geven een indrukwekkend beeld. Er is een mogelijkheid om een kamelentocht te doen en om in de woestijn te overnachten. De Wahiba Sands woestijn wordt bewoond door de nomadische Bedoeïen, die op vrijdag in de soek van Al-Mintirib bij elkaar komen om inkopen te doen.


Als Midden- Oosten specialist hebben wij verschillende rondreizen en groepsreizen door Oman. Bekijk hier het complete aanbod aan reizen naar dit land »

Contactgegevens

Middenoostenreizen.com
Vughterstraat 141
5211 GB 's-Hertogenbosch

Ouarzazate Taourirt Kasbah

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Populaire bestemmingen