Praktische informatie Oman

Oman is een sultanaat in het zuidoosten van het Arabische schiereiland en is op Saoedi-Arabië na het grootste land van Arabië. Oman grenst in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten en in het zuiden aan Jemen. In het noorden grenst het tevens aan de Golf van Oman en in het oosten aan de Arabische zee. Het eiland Masirah, de Kuria-Muria-eilanden, de onbewoonde Daymaniyat-eilanden en het in het emiraat Fujairh liggende Madha behoren ook tot Oman. De totale oppervlakte van Oman is 300.000 km2 en is hiermee ruim acht keer de zo groot als Nederland. De bevolking in Oman is zeer uiteenlopend en ongeveer een kwart van de inwoners zijn buitenlanders. De voornaamste godsdienst is de islam.

De hoofdstad van Oman, Muscat, staat ook wel bekend als de witte stad. De munteenheid is de Omaanse rial en de officiële landstaal is Arabisch. Oman kent verschillende seizoenen waarbij de temperatuur uiteenlopend is, tevens is het verschil tussen noord en zuid groot. In de winter die loopt van november tot maart is het warm, zonnig en rond de 26 graden. Mei tot en met oktober zijn de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad. In de woestijngebieden kan de temperatuur zelfs oplopen tot 50 graden. In het Hajar-gebergte kan het in de winter flink afkoelen naar soms wel  5 graden.

Oman is sinds 1970 opengesteld voor toerisme en is door zijn diversiteit in landschap, de oprechte vriendelijkheid van de bevolking en het reisgemak een populaire vakantiebestemming.

Over Oman

Hoogtepunten

Muscat

Muscat is de hoofdstad van Oman en kenmerkt zich door de vele witte huizen en wordt daardoor ook de “witte stad” genoemd. Muscat maakt momenteel een overgangsfase door waarbij hedendaagse vooruitgang en eeuwenoude tradities samenvoegen. Sinds het begin van de eerste eeuw is Muscat een belangrijke handelshaven tussen het oosten en het westen. Muscat werd door de eeuwen heen geregeerd door verschillende inheemse stammen en buitenlandse machten zoals de Portugezen en de Perzen. Sinds Qaboos bin Said als sultan werd gekroond heeft Muscat een sterke economische groei doorgemaakt wat resulteerde in een multiculturele samenleving. Begin 2020 is Qaboos bin Said op 79-jarige leeftijd overleden. Zijn neef Haitham bin Tariq Al Said is zijn opvolger. 

De Sultan Quaboos Grand Mosque is een belangrijke bezienswaardigheid in Muscat, de volledig marmeren moskee is zeer uniek en er is ruimte voor wel 20.000 mensen. Tevens is deze moskee vaak ’s morgens geopend voor niet islamitische toeristen. Voor een geschiedenisles over Muscat moet je in het Bait al Baranda museum zijn. Een fascinerend verhaal met vele interactieve tentoonstellingen vertelt over de 750 jarige geschiedenis van de stad. De Mutrah Souk is de meest populaire markt van Muscat. Deze traditionele markt bevind zich in een doolhof van nauwe steegjes en marktkramen waarbij onderhandelen een must is. Waan je in een Arabische omgeving door een kijkje te nemen op deze naar wierook ruikende markt met vele gouden en zilveren sieraden, antiek en traditionele goederen. Opzoek naar een verfrissende duik? Ook dat kan in Muscat op een van de vele stranden. 

Dhofar

Dhofar is een provincie in het zuiden van Oman. Het gebied heeft een oppervlakte van 99.300 km2 en beslaat daarmee een groot gedeelte van Oman. Dhofar is een prachtig bergachtig gebied waar nog oude bergstammen met traditionele kleding leven. Door de moessonregen is Dhofar groen en weelderig. In de maanden juni tot september is het regenachtig en hangt er regelmatig een dikke mist. Dhofar staat bekend vanwege de wierook export. Deze geurende hars wordt tot op de dag van vandaag gewonnen en verhandeld.  Salalah de belangrijkste stad in Dhofar ligt aan de Arabische zee. In deze historische stad zijn vele ruïnes van verschillende beschavingen door de jaren heen terug te vinden. Niet alle bezienswaardigheden van Salalah komen uit het verleden, echter deze stad bevat prachtige stranden en steile bergachtige landschappen. Er zijn ook drie moskeeën, waarvan er een, bij Dahariz, is gewijd aan Abdelaziz bin Ahmed. Een ander, de Aqil Moskee, is op East Salalah en de derde is de moskee van Abdullah Al Yamani in Awqad.  De opkomst van het toerisme in Oman zorgt ervoor dat Salalah zich ontwikkelt als toeristische trekpleister. 

Nizwa

Nizwa behoort tot een van de grootste steden van Oman, de stad ligt op 165 kilometer van Muscat was en tot de 12e eeuw de hoofdstad van Oman. Door de centrale ligging neemt deze stad een belangrijke plaats in de geschiedenis van Oman. Door de modernisering van de stad heeft deze deels zijn oorspronkelijke staat verloren en is nu het centrum voor de handel, religie, kunst en onderwijs en wordt gezien als marktstad. Het fort van Nizwa behoort tot een van de oudste forten van het Sultanaat. Dit fort dateert uit de 17e eeuw en vormt een belangrijke herinnering aan de turbulente perioden in de geschiedenis van Oman. Voor een unieke beleving is de vrijdagochtendmarkt een uitstekende bezienswaardigheid. Dan vind namelijk de wekelijkse dierenmarkt plaats waarbij handelaren vanuit verschillende plaatsen hun slag komen slaan of hun dieren verkopen.

Wahiba Sands Woestijn

Tijdens een reis door Oman mag een bezoek aan de Wahiba Sands woestijn niet ontbreken. De Wahiba Sands woestijn ligt ten zuiden van de hoofdstad Muscat. Het is een unieke ervaring om met een jeep door de woestijn te rijden, te genieten van de sterrenhemel of de verschillende zandduinen te beklimmen om van een verbluffend uitzicht te kunnen genieten. Door de weerkaatsing van de zon geeft dit een spel van licht en schaduw op het zand, de verschillende kleuren op de zandheuvels geven een indrukwekkend beeld. Er is een mogelijkheid om een kamelentocht te maken en om in de woestijn te overnachten. De Wahiba Sands woestijn wordt bewoond door de nomadische Bedoeïen, die op vrijdag in de soek van Al-Mintirib bij elkaar komen om inkopen te doen.

Impressie

Rondreizen naar Oman