Praktische informatie Jordanië

Jordanië, officieel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, behoort tot het continent Azië en ligt centraal in het Midden-Oosten. Jordanië grenst aan Israël, de Westelijke Jordaanoever, Syrië, Saoedi-Arabië en Irak. Het land telt in totaal ongeveer 10,8 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van bijna 91.000 vierkante kilometer. Van deze 91.000 vierkante kilometer is 90% woestijngebied.

In circa vijf uur vliegt u naar de hoofdstad Amman. Hier woont bijna de helft van het totaal aantal inwoners. In Amman zijn veel historische plekken te bewonderen zoals de Citadel van Amman en het Romeinse Amfitheater. Enkele andere belangrijke plekken in Jordanië zijn Aqaba, Wadi Musa, de Dode Zee, Madaba en Jerash. In en rondom deze plekken is verschillend Cultureel Erfgoed te vinden zoals de oude woestijnstad Petra en de Wadi Rum woestijn. Hierover staat meer bij hoogtepunten en tips.

Over Jordanië

Hoogtepunten & tips

Petra

Petra behoort tot één van de zeven wereldwonderen. Het wereldwonder is een uit de rotsen gehakte stad die dateert uit 600 voor Christus. De Nabateeërs bouwden deze stad als onderdeel van een belangrijke handelsroute. In Petra kunt u gemakkelijk een dag ronddwalen en dan bent u nog niet uitgekeken. Aan te raden is dan ook zeker om hier twee dagen te blijven.

Wadi Rum

De Wadi Rum is een uitgestrekte woestijn die tot één van de mooiste ter wereld behoort. Het staat sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en hoort tot een beschermd natuurgebied. In de Wadi Rum woestijn zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten, zoals een luxe tent of bijvoorbeeld wildkamperen. Dit is absoluut een hoogtepunt van een reis naar Jordanië. 

Jerash 

Jerash is één van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. Op slechts 40 minuten rijden vanaf de hoofdstad Amman komt u in deze grote ruïne terecht. Jerash wordt daarom vaak als tussenstop gebruikt tijdens de reis van Amman naar de Dode Zee. In Jerash zijn verschillende amfitheaters te vinden, triomfbogen, tempels en overblijfselen van kerken. 

Dode Zee

De Dode Zee is het laagste punt ter wereld. De Dode Zee heeft haar naam te danken aan de hoge concentratie zout. Hierdoor is er geen leven in de zee. Door de enorme hoeveelheid zout kun je in deze zee blijven drijven. Bij de Dode Zee zijn verschillende hotels en resorts om een aantal dagen heerlijk te relaxen.

Madaba

Madaba staat bekend om de mooie Byzantijnse mozaïeken die er gevonden zijn. Het meest interessante mozaïek bevindt zich in de Grieks-orthodoxe kerk en stelt een plattegrond van Palestina voor.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Jordanië is in de lente en de herfst. Dit zijn de maanden maart t/m mei en september t/m november. In deze maanden is het overdag niet te heet om alle bezienswaardigheden te bezoeken en valt er nauwelijks neerslag. Houd er wel rekening mee dat het ‘s avonds flink kan afkoelen en dan met name in de woestijn. Vergeet dus niet om warme kleding mee te nemen voor in de avonduren. 

Klimaat en weer

Jordanië kan ingedeeld worden in twee klimaatzones. Het noordwesten van het land heeft namelijk een mediterraan klimaat met hete zomers en koele, regenachtige winters. De rest van het land heeft een woestijnklimaat wat zich kenmerkt met hoge temperaturen en weinig neerslag. Hier valt minder dan 200 millimeter neerslag per jaar. Qua seizoenen is Jordanië gelijkwaardig aan Nederland. De gemiddelde temperatuur in januari ligt in het noorden tussen 5 en 10 graden Celsius en in het zuiden tussen 10 en 15 graden Celsius. In de zomer is het in het noorden tussen 25 en 30 graden Celsius en in het zuiden tussen 30 en 35 graden Celsius. De meeste neerslag valt in de winterperiode in het noorden. De watertemperatuur van de Rode Zee varieert van 20 graden Celsius in de winter tot 28 graden Celsius in de zomer.

Visum

De meeste mensen die naar Jordanië reizen zullen arriveren op Queen Alia International Airport, het vliegveld van Amman. Eenmaal bij de douane aangekomen, krijg je een paar vragen over wat je in het land komt doen en over je verblijfsduur. Vervolgens krijg je een stempel en kun je het land betreden. Je kunt hiermee minimaal 3 dagen en maximaal 30 dagen in het land verblijven. Wil je eerder het land uit? Dan betaal je een exit fee van omgerekend ongeveer 12 euro. Een eis voor het aanvragen van een visum in Jordanië is dat je in het bezit moet zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Jordanië. Het paspoort moet minstens twee lege, tegen over elkaar liggende visumpagina’s bevatten. Verder heb je een recente pasfoto nodig en een geldig retourticket of boekingsbevestiging nodig om een visum aan te vragen. Een visum kost 40 JOD, dat is zo’n 50 euro.

Veiligheid

Check voor het afreizen naar Jordanië altijd het meest recente reisadvies van Jordanië op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Hoewel Jordanië grenst aan enkele onrustige landen, zoals Syrië en Irak, is Jordanië zeker een veilige vakantiebestemming. 

Vaccinaties

Er gelden geen verplichte vaccinaties om naar Jordanië te reizen. Echter worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A sterk aangeraden. Voor meer informatie en persoons- en reisgebonden adviezen check altijd de website van de GGD

Tijdsverschil

Het is in Jordanië 1 uur later dan in Nederland. Doordat Jordanië een klein land is kent het geen verschillende tijdzones. 

Valuta

In Jordanië is de lokale munteenheid de Jordaanse dinar (JOD). Het is handig om vlak voor de reis de actuele koers van de dinar te checken. Er zijn diverse ATM’s waar gepind kan worden. Met name in de grote steden zijn de geldautomaten in overvloed. Bekijk wel van te voren of uw pinpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa. Het is tevens handig om een creditcard mee te nemen. Deze kan gebruikt worden op veel plaatsen in de hotels, restaurants en in winkels.  Op de luchthaven van Amman zijn wisselkantoren en pinautomaten. Het geld kan gewisseld worden bij deze wisselkantoren, bij banken en bij de grotere hotels. Na afloop kunnen de eventuele overgebleven Jordaanse Dinars op de luchthaven gewisseld worden. 

Feestdagen

Jordanië kent de volgende nationale feestdagen:

30 januari: Verjaardag van koning Abdullah II
22 maart: Dag van de Arabische Liga 
1 mei: Dag van de Arbeid
25 mei: Onafhankelijkheidsdag
10 juni: Viering van de Grote Arabische Opstand
11 augustus: De dag dat koning Hussein de troon besteeg
14 november: Geboortedag van koning Hussein

De religieuze feestdagen zijn gebaseerd op het maanjaar en wijken daarom af van de telling volgens de westerse kalender. Het is belangrijk om rekening te houden met de religieuze dagen als u van plan bent om naar Jordanië te reizen. De grootste religieuze feesten zijn: 

De Ramadan 

De Ramadan is wereldwijd het belangrijkste islamitische feest. De hele negende maand van het islamitische jaar is het Ramadan en vastenmaand. Tijdens de Ramadan drinken, eten en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een belangrijke plicht als moslim. Bij het boeken van een reis naar Jordanië is het handig om rekening te houden met de Ramadan. Veel restaurants en andere faciliteiten zijn gesloten. Ook wordt drinken, eten en roken in het openbaar niet gewaardeerd. 

Het Suikerfeest

Het Suikerfeest duurt drie dagen en betekent het einde van de Ramadan. Direct na de Ramadan wordt dus het Suikerfeest gevierd. Families bezoeken elkaar, de mensen kleden zich zo mooi mogelijk en de volbrachte vastenperiode wordt goed gevierd. Daarnaast begint tijdens het Suikerfeest de bedevaart naar Mekka.

Het Offerfeest

Ook het Offerfeest is een belangrijk religieus feest voor de islam. Het Offerfeest begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Tijdens het Offerfeest wordt herdacht dat Abraham (Ibrahim) bereid was om zijn zoon aan God (Allah) te offeren. Op dat moment kwam er een ram uit de hemel dat geslacht mocht worden van God. In de gezinnen die er geld voor hebben wordt nu ieder jaar een schaap geslacht, om Gods trouw te eren. 

Taal

De officiële taal in Jordanië is Arabisch, maar de meeste inwoners spreken ook Engels. Vooral in de grote steden en de commerciële sectoren zullen de meeste inwoners goed Engels spreken. Het is desalniettemin goed om een aantal Arabische woorden te leren. Dit wordt door de lokale inwoners zeer op prijs gesteld. 

Elektriciteit

De netspanning in Jordanië bedraagt 220 volt. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen, omdat de stopcontacten kunnen in enkele gevallen anders zijn. Het betreft dan een wereldstekker voor type D, G en J. 

Eten en drinken

De typische Jordaanse keuken kent vele gerechten die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Doordat Jordanië een islamitisch land is, is varkensvlees verboden. Er wordt daarom veel lamsvlees gegeten, maar ook zijn er vegetarische opties. De gerechten zijn vaak erg gekruid en worden geserveerd met rijst. Ingrediënten als kikkererwten, bonen, groenten, pitten en noten komen vaak terug in de gevarieerde gerechten. Het nationale gerecht is Mansaf, dat bestaat uit rijst, pijnboompitten en lamsvlees met yoghurt en kruiden. Dit is een typisch bedoeïengerecht dus bij een bezoek aan een lokale familie wordt dit vaak geserveerd.  In Jordanië is de kwaliteit van het water relatief goed, maar het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Zorg er wel voor dat de dop van de fles gezegeld is. Water uit flessen is bijna overal te koop in Jordanië. Let ook op bij ijsklontjes, het is beter om deze netjes te weigeren.  Ondanks het alcoholverbod voor moslims op religieuze gronden, is alcohol gewoon te koop in een aantal winkels met een drankvergunning. Daarnaast wordt ook in de meeste hotels, bars, restaurants en nachtclubs alcohol geschonken. Let op: reist u tijdens de Ramadan (zie feestdagen), dan is het niet mogelijk om alcohol te verkrijgen. 

Kleding

Als het gaat om kleding gelden er in Jordanië andere normen en waarden dan in Nederland. Het is daarom gepast om hier rekening mee te houden. Voor vrouwen geldt dat het netjes om geen strakke kleding te dragen. Een broek of rok tot over de knie en een top wat de schouders bedekt is de norm. Mannen kunnen een (knie)broek en T-shirt of overhemd met korte mouwen dragen. Voor het bezoeken van een moskee is het dan ook voor vrouwen verplicht om het haar, de armen en benen te bedekken. Voor mannen is het verplicht om dan een lange broek en een T-shirt of overhemd met korte mouwen te dragen. Badkleding wordt op de openbare stranden niet gewaardeerd en het is daarom voor vrouwen aan te raden om een (knie)broek of rok en T-shirt over de badkleding te dragen. Op de stranden bij de hotels en resorts is dit geen probleem.

Religie

Er geldt in Jordanië officieel een vrijheid van godsdienst. De belangrijkste religie in Jordanië is echter de islam. Dit is tevens de staatsgodsdienst. Zo’n 93% van de totale bevolking is moslim. Hiervan is 90% soenniet en 3% sjiiet. Een kleine minderheid is christelijk. Doordat de islam de grootste religie is in Jordanië is het handig dat u rekening houdt met een aantal zaken. Zo bidden moslims vijf keer per dag. Dit bidden gebeurt niet alleen in de moskeeën, maar ook langs de weg of in winkels. Op plekken zoals bijvoorbeeld in badhuizen, worden mannen en vrouwen soms gescheiden. Ook kan het zijn dat op sommige plekken alleen mannen worden binnengelaten. Deze regels zijn op religieuze gronden gebaseerd. 

Impressie

Rondreizen naar Jordanië