Praktische informatie Israël

Israël is een democratische republiek in het Midden-oosten, met een oppervlakte van 20.770 km2 is het land bijna een half keer zo groot als Nederland. Israël is een langgerekt land met 420 kilometer afstand van noord naar zuid. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, naast deze heilige stad kent Israël de bekende en moderne badplaats Tel Aviv, waar je heerlijk kunt zonnen, zwemmen en verschillende watersporten te beoefenen zijn. Ook ligt Israël aan de dode zee, die bekend is door het hoge zoutgehalte waardoor je kunt drijven op het water. Naast de heilige hoofdstad van Israël zijn er verschillende natuurreservaten te vinden. Belangrijke steden bevatten cultuur, geschiedenis, architectuur en vele toeristische bezienswaardigheden, Israël leent zich perfect voor een rondreis in maart, april of oktober en een strandvakantie het hele jaar door.

Israël grenst in het noorden aan Libanon, in het noordoosten aan Syrië, in het oosten aan Jordanië,  in het zuiden aan Egypte en in het zuidwesten aan de Gaza Strip. Daarnaast ligt Israël aan de Middellandse Zee. Israël telt ongeveer 8 miljoen inwoners en de officiële voertalen zijn Hebreeuws en Arabisch. De Israëlisch bevolking bestaat voor 82% uit volgelingen van het Joodse geloof, 14% volgelingen van de Islam, 2,7% Christenen en 1,7% van de bevolking zijn Druzen. Je kunt in dit land betalen met de NIS of te wel de Nieuwe Israëlische Sjekel. De Negev-woestijn ligt in het zuiden en beslaat ongeveer de helft van het land, daarnaast zijn er vele gebergtes te vinden. Israël kent maar een grote rivier De Jordaan, dit is tevens deels de grensrivier met buurland Jordanië. Israël kent maar liefst vier verschillende klimaatzones, West-Israël een mediterraan klimaat en Oost-Israël een woestijnklimaat, Israël wordt gekenmerkt door hete droge zomers en natte koude winters. De winter in Israël begint rond november en eindigt in april.

Jeruzalem

De stad Jeruzalem, een stad die zowel heilig is voor joden, moslims en christenen is een plek waar je eens in je leven moet zijn geweest. Jeruzalem ligt ongeveer in het midden van Israël boven op een berg en is met 760.000 de hoofdstad van Israël. Jeruzalem wordt door vele gezien als een stad met veel religieuze geschiedenis, maar deze stad leent zich er ook voor om uit te gaan tot in de vroege uurtjes. Naast de vele terrasjes in Ben Yehuda is er iedere avond wel een feest te vinden in verschillende clubs en discotheken in de stad.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Klaagmuur of de Kotel op de Tempelberg. De Klaagmuur is een overblijfsel van de Joodse tempel die er ooit gestaan heeft. Deze muur staat in het westelijk deel en wordt daarom ook wel de Westmuur genoemd. De Joodse bevolking komt al sinds 70 voor Christus hier samen om te bidden. De Klaagmuur wordt vaak als feestelijk toneel gebruikt voor Joodse feestelijke gebeurtenissen zoals Bar Mitzwa’s. De Heilig-Grafkerk is het belangrijkste christelijke bedevaartsoord van Jeruzalem, deze kerk stamt uit 1149 en is in een gotische stijl gebouwd. Men neemt aan dat Jezus op deze plek is gekruisigd en begraven.Ook de Rotskoepel is een indrukwekkende bezienswaardigheid om te zien, deze gehuld in goud. De Rotskoepel stamt uit het jaar 691 en op de muren van dit gebouw zijn verzen uit de Koran te vinden. Daarnaast zijn de beschilderingen zeker de moeite waard. Deze plek is zoals de Klaagmuur en de Heilig-Grafkerk van grote religieuze waarde. Bij de Rotskoepel zou Abraham zijn zoon hebben geofferd en zou Mohammed zijn reis naar de hemel zijn begonnen.

Tel Aviv

Tel Aviv was de eerste moderne Joodse stad die in Israël gebouwd werd.  Het is een levendige stad waar veel kunst en cultuur te vinden is, daarnaast zijn er veel feestelijke gelegenheden, festivals en een bruisend nachtleven. Tel Aviv wordt ook gezien als een stad die nooit stilstaat en is dan ook het culturele en economische centrum van Israël. De geschiedenis van Tel Aviv begon in de 3000 jaar oude prehistorische stad Jaffa, de huidige oude stad Jaffa is nu een kunstenaarswijk en met zijn bijzondere huizen en smalle straatjes een toeristische trekpleister geworden. De voornaamste bezienswaardigheden van het oude Jaffa zijn de oude stadsmuren, het bezoekerscentrum op het oude plein, de strandpromonade en de vissershaven. Gan Ha’Pisga ook wel het bergtoppark met verschillende restaurants winkels en galerieën leent zich perfect voor een hapje en een drankje. Naast het bruisende gedeelte van Tel Aviv kent deze ook belangrijke Bijbelse plaatsen, zoals de Sint Pieterskerk en het graf van Tabitha.

Tel Aviv kent veel  verschillende architecturale stromingen en er zijn dan ook verschillende bouwstijlen te vinden. Het centrum van Tel Aviv ook wel de “witte stad” genoemd  bevat de grootste groep gebouwen van de wereld en is gebouwd in de Duitse Bauhuis stijl die zich kenmerkt door geometrische vormen en asymmetrie. Dit zal je tijdens een wandeling door de stad dan ook niet ontgaan. In noordwesten bevind zich de haven van Tel Aviv, waar ook veel nachtclubs en restaurants te vinden zijn. Deze actieve stad kent veel marktjes en er is dan ook altijd wat te doen. Tel Aviv is met zijn 14 kilometer lange strand zeer geschikt voor een strandvakantie.

Haifa

Haifa is de derde grootste stad van Israël en is gelegen in het noorden. Haifa is gelegen aan een baai en stad is trapsgewijs aangelegd op inspirerende Karmelberg. Dankzij deze ligging heeft Haifa een adembenemend panoramaview. In Haifa telt 250.000 inwoners onderverdeeld in vijf verschillende godsdiensten die in vrede en harmonie met elkaar leven.
Een belangrijke bezienswaardigheid in Haifa is het Karmelietenklooster Stella Maris “Ster der Zee”. Dit is het hoofdkwartier van de Rooms-katholieke orde en bevind zich op de berg Karmel. Haifa is als stad onderverdeeld in drie niveaus: Downtown, (de oude stad, haven en de kust), de middenstad en de bovenstad. Dit hoeft niet met de voet afgelegd te worden want Haifa kent de “Carmelit” de enige metro in Israël die binnen een paar minuten van boven naar beneden rijdt. De driedeling wordt extra benadrukt in architectuur die afgewisseld wordt door hightech modern, grillig en oud tot kleurrijke met veel groen.

Haifa ligt op minder dan een uur rijden van avontuurlijke ontdekkingstochten in het verleden die te vinden zijn in de steden Megiddo, Akko, Caesarea, Nazareth, Safed en Tiberias met hun Kabbaistichs en Romeins erfgoed. Akko is een opkomende kleurrijke, spannende en historische plek. Akko is zowel oud als nieuw, de schoonheid van ruïnes en bruisend met toeristische bezienswaardigheden. Akko telt vele culturele evenementen en is een belangrijk onderdeel van de Israëlische belevenis.Haifa heeft een breed scala aan musea, theaters, bioscopen, discotheken, winkelcentra en stadsparken daarnaast heeft Haifa witte stranden en vol met restaurants en terrasjes. Kortom, Haifa overdag oogverblindend en ’s avonds sprankelend.


Als Midden- Oosten specialist hebben wij verschillende rondreizen en groepsreizen door Israël. Bekijk hier het complete aanbod aan reizen naar dit land »

Contactgegevens

Middenoostenreizen.com
Vughterstraat 141
5211 GB 's-Hertogenbosch

Ouarzazate Taourirt Kasbah

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Populaire bestemmingen