Praktische informatie Israël

Israël is een democratische republiek in het Midden-Oosten, met een oppervlakte van 20.770 km2 is het land bijna een half keer zo groot als Nederland. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, naast deze heilige stad kent Israël de bekende en moderne badplaats Tel Aviv, waar je heerlijk kunt zonnen, zwemmen en verschillende watersporten kunt beoefenen. De  belangrijke steden bevatten cultuur, geschiedenis, architectuur en vele toeristische bezienswaardigheden. Israël ligt ook aan de dode zee, die bekend staat door het hoge zoutgehalte waardoor je kunt drijven op het water.  Israël leent zich perfect voor een rondreis in maart, april of oktober of een strandvakantie het hele jaar door.

Israël grenst in het noorden aan Libanon, in het noordoosten aan Syrië, in het oosten aan Jordanië,  in het zuiden aan Egypte en in het zuidwesten aan de Gazastrook. Israël telt ongeveer 8 miljoen inwoners en de officiële voertalen zijn Hebreeuws en Arabisch. De Israëlisch bevolking bestaat voor 82% uit volgelingen van het Joodse geloof, 14% volgelingen van de Islam, 2,7% Christenen en 1,7% van de bevolking zijn Druzen. Je kunt in dit land betalen met de Nieuwe Israëlische Sjekel. De Negev-woestijn ligt in het zuiden en beslaat ongeveer de helft van het land, daarnaast zijn er vele gebergtes te vinden. 

Jeruzalem

De stad Jeruzalem, een stad die zowel heilig is voor joden, moslims en christenen is een plek waar je eens in je leven moet zijn geweest. Jeruzalem ligt ongeveer in het midden van Israël, bovenop een berg, en is met 760.000 inwoners de hoofdstad van Israël. Jeruzalem wordt door velen gezien als een stad met een religieuze geschiedenis, toch leent deze stad zich er ook voor om uit te gaan tot in de vroege uurtjes. Naast de vele terrassen in Ben Yehuda is er iedere avond wel een feest te vinden in  de verschillende clubs en discotheken in de stad.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Klaagmuur of de Kotel op de Tempelberg. De Klaagmuur is een overblijfsel van de Joodse tempel die er ooit gestaan heeft. Deze muur staat in het westelijk deel en wordt daarom ook wel de Westmuur genoemd. De Joodse bevolking komt al sinds 70 voor Christus hier samen om te bidden. De Klaagmuur wordt vaak als feestelijk toneel gebruikt voor Joodse feestelijke gebeurtenissen zoals Bar Mitzwa’s. De Heilig-Grafkerk is het belangrijkste christelijke bedevaartsoord van Jeruzalem, deze kerk stamt uit 1149 en is in een gotische stijl gebouwd. Men neemt aan dat Jezus op deze plek is gekruisigd en begraven.Ook de Rotskoepel is een indrukwekkende bezienswaardigheid om te zien, deze gehuld in goud. De Rotskoepel stamt uit het jaar 691 en op de muren van dit gebouw zijn verzen uit de Koran te vinden. Daarnaast zijn de beschilderingen zeker de moeite waard. Deze plek is zoals de Klaagmuur en de Heilige Grafkerk van grote religieuze waarde. Bij de Rotskoepel zou Abraham zijn zoon hebben geofferd en zou Mohammed zijn reis naar de hemel zijn begonnen.

Tel Aviv

Tel Aviv is de eerste moderne Joodse stad die in Israël gebouwd werd.  Het is een levendige stad waar veel kunst en cultuur te vinden is. Daarnaast zijn er veel feestelijke gelegenheden, festivals en een bruisend nachtleven. Tel Aviv wordt gezien als een stad die nooit stilstaat en is dan ook het culturele en economische centrum van Israël. De geschiedenis van Tel Aviv begon in de 3000 jaar oude prehistorische stad Jaffa. Het huidige Jaffa is nu een kunstenaarswijk en is met zijn bijzondere huizen en smalle straatjes een toeristische trekpleister geworden. De voornaamste bezienswaardigheden van Jaffa zijn de oude stadsmuren, het bezoekerscentrum op het oude plein, de strandpromonade en de vissershaven. Gan Ha’Pisga ook wel het bergtoppark met verschillende restaurants winkels en galerieën leent zich perfect voor een hapje en een drankje. Naast het bruisende gedeelte van Tel Aviv kent de stad ook belangrijke Bijbelse plaatsen, zoals de Sint Pieterskerk en het graf van Tabitha. In noordwesten bevind zich de haven van Tel Aviv, waar ook veel nachtclubs en restaurants te vinden zijn. Deze actieve stad kent veel marktjes en er is altijd wat te doen. Tel Aviv is met zijn 14 kilometer lange strand zeer geschikt voor een strandvakantie.

Haifa

Haifa is de derde grootste stad van Israël en is gelegen aan een baai in het noorden van Israël. De stad is trapsgewijs aangelegd op de inspirerende Karmelberg. Dankzij deze ligging heeft Haifa een adembenemend panoramaview. Haifa telt 250.000 inwoners welke onderverdeeld zijn in vijf verschillende godsdiensten die in vrede en harmonie met elkaar leven. Een belangrijke bezienswaardigheid in Haifa is het Karmelietenklooster Stella Maris ofwel “Ster der Zee”. Dit is het hoofdkwartier van de Rooms-Katholieke orde en bevind zich op de berg Karmel. Haifa is als stad onderverdeeld in drie niveaus: Downtown, (de oude stad, haven en de kust), de middenstad en de bovenstad. Deze niveaus hoeven gelukkig niet met de voet afgelegd te worden want Haifa kent de “Carmelit”: de enige metro in Israël die binnen een paar minuten van boven naar beneden rijdt. 


Als Midden- Oosten specialist hebben wij verschillende rondreizen en groepsreizen door Israël. Bekijk hier het complete aanbod aan reizen naar dit land »

Contactgegevens

Middenoostenreizen.com
Vughterstraat 141
5211 GB 's-Hertogenbosch

Ouarzazate Taourirt Kasbah

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Populaire bestemmingen