Praktische informatie Israël

Israël is een parlementaire democratie in het Midden-Oosten. Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en in het zuidwesten aan de Gazastrook. Daarnaast ligt Israël aan de Middellandse Zee. Ook ligt Israël aan de Dode Zee, die bekend is door het hoge zoutgehalte waardoor u kunt drijven op het water. De hoofdstad van dit land is Jeruzalem, wat bekend staat als heilige stad voor moslims, joden én christenen.

In totaal heeft het land een oppervlakte van 20.770 vierkante kilometer en wonen er 9 miljoen inwoners. Israel is een langgerekt land wat 420 kilometer lang is van noord naar zuid. De Negev-woestijn ligt in het zuiden en beslaat ongeveer de helft van het land. Daarnaast zijn er ook vele gebergtes te vinden. Israël kent maar één grote rivier, namelijk De Jordaan. Dit is tevens deels de grensrivier met buurland Jordanië. Er zijn verschillende natuurreservaten te vinden in Israël, zoals het prachtige Tel Dan.

De belangrijke steden in Israël bevatten cultuur, geschiedenis, architectuur en vele toeristische bezienswaardigheden. Het land kenmerkt zich door de vele musea en telt er meer dan 200 die te bezoeken zijn. Daarnaast is de bekende badplaats Tel Aviv een plek waar u heerlijk kunt zonnen, zwemmen en verschillende watersporten kunt beoefenen.

Over Israël

Hoogtepunten & tips

Jeruzalem

De stad Jeruzalem, een stad die zowel heilig is voor joden, moslims als christenen, is een plek waar je eens in je leven moet zijn geweest. Jeruzalem wordt door vele gezien als een stad met veel religieuze geschiedenis, maar deze stad leent zich er ook voor om uit te gaan tot in de vroege uurtjes. Naast de vele terrasjes in Ben Yehuda is er iedere avond wel een feest te vinden in verschillende clubs en discotheken in de stad.

De belangrijkstee bezienswaardigheden zijn de Klaagmuur of de Kotel op de Tempelberg. De Klaagmuur is een overblijfsel van de Joodse tempel die er ooit gestaan heeft. Deze muur staat in het westelijke deel van de stad en wordt daarom ook wel de Westmuur genoemd. De Heilig Grafkerk is het belangrijkste christelijke bedevaartsoord van Jeruzalem, deze kerk stamt uit 1149 en is in een gotische stijl gebouwd. Men neemt aan dat Jezus op deze plek is gekruisigd en begraven. Ook de Rotskoepel is een indrukwekkende bezienswaardigheid om te zien, deze koepel is gehuld in goud. De Rotskoepel stamt uit het jaar 691 en op de muren van dit gebouw zijn verzen uit de Koran te vinden. Daarnaast zijn de beschilderingen zeker de moeite waard.

Tel Aviv

Tel Aviv was de eerste moderne Joodse stad die in Israël gebouwd werd. Het is een levendige stad waar veel kunst en cultuur te vinden is. Daarnaast zijn er veel feestelijke gelegenheden, festivals en is er een bruisend nachtleven. Tel Aviv wordt ook gezien als een stad die nooit stil staat en is dan ook het culturele en economische centrum van Israël.

Jaffa

De geschiedenis van Tel Aviv begon in de 3000 jaar oude prehistorische stad Jaffa. De huidige oude stad Jaffa is nu een kunstenaarswijk en met zijn bijzondere huizen en smalle straatjes een toeristische trekpleister geworden. De voornaamste bezienswaardigheden van het oude Jaffa zijn de oude stadsmuren, het bezoekerscentrum op het oude plein, de strandpromenade en de vissershaven. Gan Ha’Pisga, ook wel het bergtoppark met verschillende restaurants winkels en galerieën, leent zich perfect voor een hapje en een drankje.

Haifa

Haifa is de derde grootste stad van Israël en is gelegen in het noorden. Haifa is gelegen aan een baai en de stad is trapsgewijs aangelegd op de inspirerende Karmelberg. Dankzij deze ligging heeft Haifa een adembenemend panorama uitzicht.
Een belangrijke bezienswaardigheid in Haifa is het Karmelietenklooster Stella Maris. Dit is het hoofdkwartier van de Rooms-Katholieke orde en bevind zich op de berg Karmel.

Haifa is als stad onderverdeeld in drie niveaus: Down Town (de oude stad, haven en de kust), de middenstad en de bovenstad. Haifa heeft een breed scala aan musea, theaters, bioscopen, discotheken, winkelcentra en stadsparken. Daarnaast heeft Haifa witte stranden en is de stad vol met restaurants en gezellige terrasjes. Kortom: Haifa is overdag oogverblindend en ’s avonds sprankelend en zeker een bezoek waard!

Beste reistijd

De beste reistijden voor Israel zijn de maanden maart tot en met mei en september tot en met oktober. In deze periode van het jaar zijn de temperaturen aangenaam. De winterperiode kan het kouder worden en kan het regelmatig regenen. Dit geldt vooral voor de steden Tel Aviv en Jeruzalem. In de zomer, wat tevens ook het hoogseizoen is kunnen de temperaturen hoog oplopen. In de zomer is Israël daarom ook een goede strandbestemming.

Klimaat en weer

Israël is te verdelen in drie klimaatzones. Het mediterraan klimaat in het gebied dat langs de Middellandse Zee ligt. Het steppeklimaat in het noorden van de Negev-woestijn en een woestijnklimaat in het zuiden. Door deze drie verschillende klimaatzones is het dus per streek erg verschillend. Over het algemeen zijn in Israël de winters mild en de zomers heet.  In het zuiden van het land liggen de temperaturen tussen de 18 en 24 graden in de wintermaanden. Eilat en het gebied rond de Dode Zee is daarom ook een goede zonbestemming gedurende het hele jaar. In de steden Tel Aviv en Jeruzalem kunnen de temperaturen in de winter rond de 15 graden liggen en is er kans op neerslag.

Visum

In Israël mag u zonder visum verblijven, mits u maximaal drie maanden in het land verblijft. Indien u langer dan drie maanden in Israël verblijft, dient u wel een visum aan te vragen.

Ook al heeft u in de meeste gevallen geen visum nodig, dient u wel te beschikken over een geldig paspoort en een ticket met retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming. Bij het inreizen van het land dient uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Het paspoort dient ook minimaal één lege visumpagina te bevatten voor de stempel van de douane.

Veiligheid

Israël is momenteel een veilig land om te bezoeken. Op sommige plaatsen kent het land wel enkele veiligheidsrisico’s. Enkele grensgebieden worden aangeraden om te vermijden. Deze zijn te vinden in het noorden van het land. Het overgrote deel van het land is op een veilige manier te bereizen. Er zijn wel op sommige plekken extra controles zoals bijvoorbeeld op het vliegveld.

Vaccinaties

Voor uw reis naar Israël is een vaccinatie niet noodzakelijk of verplicht. De GGD raadt wel aan om een vaccin te halen voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio), echter is dit ook niet verplicht. Dit hangt ook af van de aard en duur van de reis en uw eigen gezondheidssituatie.

Wij adviseren om de website van de GGD even te raadplegen voor persoonlijk advies voor uw reis.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is 1 uur. Israël heeft winter- en zomertijden net als in Nederland. Dit is ook waarom het verschil altijd 1  uur is. Met uitzondering van de laatste vrijdag tot en met de laatste zondag van maart. Dit komt omdat de zomertijd in Israël pas ingaat op de zondag. Deze twee dagen is er dus een verschil van twee uur. Bij het einde van de zomertijd is dit niet van toepassing.

Valuta

In Israël betaalt men met de Israëlische Shekel. Voor uw vakantie naar Israël is het aan te raden een wisselkoers app te downloaden zodat u altijd de juiste wisselkoers tot uw beschikking hebt. Bij de lokale pinautomaten kunt u geld opnemen met uw pinpas of creditcard. Zorg er wel voor dat uw pinpas en creditcard op wereldmodus staan. In steden zijn pinautomaten makkelijker te vinden dan in de kleinere dorpen. Het is handig om altijd wat contant geld bij te hebben.

Feestdagen

Pesach

Pesach is het joodse Pasen. Met Pesach vieren de joden het einde van de slavernij en het vertrek uit  Egypte. Het feest duurt 7 of 8 dagen. Tijdens deze dagen eten de joden geen normaal brood. Ze eten enkel ongerezen broden, beter bekend als matzes. Dit is omdat hun voorouders niet veel tijd hadden om Egypte te verlaten toen God ze bevrijdde. Ze konden geen zuurdesem toevoegen om het brood te laten rijzen.

Rosj hasjana

Het joodse nieuwjaar is een tijd voor fouten recht zetten en ruzies bijleggen. Volgens het joodse geloof heeft God een boek waarin iedereens daden staan. Zowel de goede als de slechte daden. Tijdens de eerste tien dagen van het nieuwe jaar kunnen goede daden worden opgeschreven, en slechte daden vergeven. Op de tiende dag, Jom Kippoer (Grote Verzoendag), bepaalt God of je een goed of slecht jaar krijgt. Dit is de heiligste dag van het joodse jaar.

De mensen van Israël nemen hun feestdagen erg serieus. Hoewel het zeker bijzonder is om dit mee te maken, houd er ook rekening mee dat er tijdens sommige feestdagen niet veel te beleven is, omdat alles gesloten kan zijn.

Taal

Doordat er vele nationaliteiten in Israël wonen, worden er verschillende talen gesproken. Er zijn twee officiële talen in het land en dat zijn Hebreeuws en Arabisch. Ongeveer 90% van de inwoners spreekt Hebreeuws en bijna de helft spreekt Arabisch. Veel inwoners spreken dus twee verschillende talen. Daarnaast wordt er ook veel Engels gesproken in de grote steden. Israël is een voormalige Engelse kolonie geweest, waardoor deze taal nog veel wordt gesproken.

Elektriciteit

In Israël worden de stopcontacten van type H gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. U heeft in Israël dus een wereldstekker nodig voor uw apparaten.

Drinkwater

In Israël is het mogelijk om het water uit de kraan te drinken, echter is het wel iets minder schoon dan in Nederland en bevat het water meer chloor. Hierdoor raden wij aan om water uit flessen te drinken om ziekten op vakantie te voorkomen. U kunt waterflessen kopen in de vele lokale winkels en supermarkten.

Kleding

Wanneer u als toerist door Israël reist, kunt u dit over het algemeen gewoon in uw eigen westerse kleding doen. Op veel plekken is dit geen probleem. Houd er wel rekening mee dat in sommige gebieden bedekkende kleding gepast is. In de Palestijnse wijken en de gebieden rondom het islamitische gedeelte van Jeruzalem kunt u het beste kleding dragen waarbij de knieën en schouders bedekt zijn. In de Tempelberg dient u als bezoeker uw hoofd te bedekken. Als vrouw zijnde met bijvoorbeeld een hoofddoek en als man zijnde met een keppeltje.

Religie

Israël is een erg gelovig land. Ongeveer driekwart van de bevolking is joods. Er zijn drie belangrijke stromingen binnen het jodendom: orthodox, conservatief en liberaal. Het liberale jodendom is het grootst.

Er wonen ongeveer 1,6 miljoen Arabieren in Israël. De meeste van hen zijn moslim. Ook zijn er in Israël christenen te vinden. Israël is een heilig land voor alle 3 deze religies.

Impressie

Rondreizen naar Israël