Praktische informatie Iran

Iran is het enige land dat grenst aan zowel de Indische Oceaan als aan de Kaspische zee. Iran grenst in het noorden aan Armenië, Azerbeidzjan en Turkmenistan, in het oosten aan Afghanistan en Pakistan, in het zuiden aan de Indische Oceaan en in het westen aan Irak en Turkije. De totale oppervlakte van Iran is circa 1.650.000 km2 en is hiermee ruim 39 keer zo groot als Nederland. De bevolking in Iran is in grote aantallen gestegen sinds 1900. In 1900 waren er tien miljoen Iraniërs, tegenwoordig zijn dit er 84 miljoen. De grootste stijging in personen was na de Iraanse Revolutie van 1979. Hierdoor is 70% van de bevolking jonger dan 30 jaar.

De hoofdstad van Iran is Teheran, deze metropool telt circa twaalf miljoen inwoners. De munteenheid is de Iraanse rial en de officiële landstaal is Perzisch. Iran kent verschillende seizoenen waarbij de temperatuur uiteenlopend is, tevens is het verschil tussen noord en zuid erg groot. Iran heeft over het algemeen een continentaal klimaat met hete zomers met temperaturen van wel 50 graden en extreem koude winters met temperaturen van -6 graden. Een groot deel van Iran kent een droog klimaat, behalve het noordwestelijke deel van het land, hier is sprake van een subtropisch klimaat.

Iran staat bekend om de prachtige Perzische tapijten die in vele kleine weverijen gemaakt worden. Wanneer u een tapijt aankoopt moet u niet schrikken van een kleine fout in het tapijt, geen een tapijt is zonder fouten gemaakt. Een fout in de tapijten wordt bewust gemaakt omdat ze willen laten zien dat ‘’alleen God perfect is’’.

Iran is een land dat bekend is door zijn Iraanse gastvrijheid en beleefdheid van de bevolking. Het gastvrije en beleefde gedrag komt voornamelijk door de Tarof (Iraanse cultuur). Binnen de Tarof zeg je niet wat je denkt en je neemt niet zomaar dingen aan, het is dan ook beleefd om eerst twee keer te weigeren en naar de derde keer pas ja te zeggen, bij het betalen van een taxi bijvoorbeeld.

Over Iran

Hoogtepunten

Teheran

Teheran is de hoofdstad van Iran en kenmerkt zich door de aqua blauwe kleur van de mozaïektegels en versieringen van de Milad toren. Het wordt ook wel de ‘’warme helling’’ genoemd. Teheran ligt in het noordelijke gedeelte van Iran, dichtbij het gebergte Elburs. Teheran heeft een landklimaat met grote temperatuurverschillen tussen de zomer en winter, hierdoor valt er geregeld sneeuw in de winter. Sinds de 17e eeuw ontwikkelde Teheran zich tot een echte stad en is Teheran benoemd tot hoofdstad van Iran.

De bevolking van Teheran is jong en hoog opgeleid, dit komt omdat onderwijs heel erg belangrijk is binnen de Perzische cultuur. Teheran is opgedeeld in 22 gemeentelijke districten elk met een bestuurlijk centrum.

Er is veel te doen en te zien in de stad maar het historische hoogtepunt van Teheran is het Golestan Paleis. Het Golestan Paleis staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vele mozaïektegels kenmerken het Paleis. Dit meesterwerk komt uit het Qajaren tijdperk en toont de succesvolle integratie van de Perzische kunstnijverheid en architectuur met Westerse invloeden vanuit het Qajaren tijdperk. Het is gebouwd door de gelijknamige familie Qajar die in 1779 aan de macht kwam. Deze familie zorgde er ook voor dat Teheran werd benoemd tot hoofdstad.

Ook een bezoek aan het juwelenmuseum, Sa’dabad Palace, Azadi Tower en het dorp Darband, 20 kilometer ten noorden van Teheran, zijn een bezoekje waard. U kunt vanuit Teheran ook een uitstap maken naar Dizin, het skigebied van Iran en naar Sari, de oude hoofdstad maar nu een fijne kustplek aan de Kaspische Zee met een aantal mooie natuurparken.

Isfahan

Het sprookjesachtige Isfahan draagt met trots de reputatie één van de mooiste steden ter wereld te zijn. Hierdoor is het een van de populairste steden in Iran. U kunt met gemak een langere tijd in Isfahan verblijven, dit komt door de vele bezienswaardigheden. Bezoek het Meidan Emam plein, dit is een van de grootste pleinen van de wereld. Het plein vormt het hart van Isfahan. Trek een volledige dag uit voor een bezoek aan dit plein. Slenter door de 5 kilometer lange bazaar en bekijk de kunst van architectuur. Ga in de middag picknicken op het plein, gegarandeerd dat u binnen no-time aanspraak heeft over waar u vandaan komt en dat ze blij zijn dat u hen land komt bezoeken. Ga in de avond naar de Si-O-Sol brug, de brug met 33 bogen, waar de inwoners van Isfahan samen komen onder de bruggen. Een van de leukste avonden in Isfahan is waarschijnlijk onder de bogen van Si-O-Sol. Ook een must-visit is de Armeense wijk van Isfahan.

Shiraz

Shiraz is de op vijf na grootste stad van Iran. Shiraz is net als Isfahan een stad die u gezien moet hebben. Het is een van de oudste steden dichtbij het Zagrosgebergte. In Shiraz vindt u een van de mooiste gebedshuizen van het land: de Nasir al-Molk moskee. Vanwege de roze kleur die overal in de moskee door de glas in lood ramen schemert wordt het ook wel de ‘Roze Moskee’ genoemd. Shiraz staat ook bekend om de bekende gedichten, prachtige tuinen en wederom de relaxte bevolking. Maar dé hoofdattractie is het nabijgelegen Persepolis, vanwaar ooit een van de grootste en meest vooruitstrevende rijken ter wereld werd geregeerd.

Kerman

Kerman, de woestijnstad van Iran, een plaats met een mix van Perzische en Beloetsjistan inwoners. Kerman kent een turbulente geschiedenis, in de derde eeuw was de stad in handen gevallen van koningen uit alle windstreken. Een heerser die veel narigheid mee bracht was Agha Mohammad Khan Qajar van de Khadjaren-dynastie. Na zijn verovering in 1794 bracht hij veel mannelijke tegenstanders om of hij liet ze verblinden en de vrouwen en kinderen werden slaven. De stad werd een ruïne. Pas een eeuw later werd Kerman opnieuw tot leven gebracht en nu is het een levendige stad met vriendelijke inwoners. Wanneer u naar Kerman vertrekt bezoek dan het Ganjali Khan complex, dit is een hele kleine moskee, karavanserai, muntmuseum en voormalige hamam. Kerman is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de Kalut desert en het cultuurlandschap van Bam. Bam ligt op 2,5 uur afstand van Kerman en de woestijnburcht van Bam staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De oasestad en de citadel van Bam stammen uit het gouden tijdperk tussen de 7de en 11de eeuw, dit was de belangrijkste stop op de zijderoute tussen Azië, Europa en het Midden-Oosten. Als u genoeg tijd heeft is een bezoek aan Bam écht de moeite waard!

Impressie

Rondreizen naar Iran