Praktische informatie Egypte

Egypte is gelegen tussen Libië, Soedan en Israël en grenst zowel aan de Middellandse Zee als de Rode Zee. Het land ligt op de grens ligt van het Afrikaanse en Aziatische continent. Het grootste deel, waarin ook de Nijl stroomt, maakt deel uit van Afrika. Het noordoostelijke deel van het land, genaamd Sinaï, ligt in Azië. Het Aziatische en Afrikaanse deel worden gescheiden door het Suezkanaal.

Egypte is ruim 25 keer zo groot als Nederland. Ondanks de grootte van het land woont de bevolking bijna allemaal in de 6% vruchtbare oppervlakte. Dit zijn gebieden met voldoende water, langs de Nijl en rondom de Delta. Dit is noodzakelijk omdat het grootste gedeelte van Egypte uit woestijn bestaat.

Vanwege politieke onrust en terrorisme is Egypte enkele jaren geleden regelmatig negatief in het nieuws geweest. Inmiddels is de rust wedergekeerd en trekt ook het toerisme weer aan. Egypte staat bekend als het land van hiërogliefen, piramides en farao’s. Het is een land vol historische schatten, een indrukwekkende cultuur en een kleurrijke onderwaterwereld. Het is een veelzijdig land met voor ieder wat wils.

Over Egypte

Hoogtepunten

Caïro

De hoofdstad, Caïro, telt ongeveer 25 miljoen inwoners en is hiermee de grootste stad van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Vandaag de dag draait Caïro voornamelijk op de inkomsten van het toerisme. Helaas lijden veel historische bouwwerken onder de enorme vervuiling van de stad. Een paar hoogtepunten om te bezoeken in Caïro zijn het Egyptisch Museum, de Khan El-Khalili bazaar en de Citadel van Salah El Din.

Piramides van Gizeh

Voor velen zijn de piramides de nummer één reden om een bezoek te brengen aan Egypte. En niet onterecht; de piramide van Cheops is het enige klassieke wereldwonder dat nog intact is. De piramides van Gizeh liggen net buiten Caïro. Van alle piramides springen drie er direct uit: de piramide van Cheops, Chefren en Mykerinos. De piramide van Cheops is de enige piramide die je van binnen kunt bezoeken. Er zijn echter geen schatten meer te vinden, het overgrote deel van de piramides is eeuwen geleden leeggeroofd en de overgebleven voorwerpen zijn in musea te vinden.

Nijlcruise

Een ander hoogtepunt tijdens een reis door Egypte is een Nijlcruise. De meeste cruises beginnen in Aswan, waarna men vervolgens in noordelijke richting, richting Luxor vaart. Tijdens een Nijlcruise vaart men van het ene naar het andere bouwwerk uit de Egyptische oudheid. Zo wordt er onder andere een bezoek gebracht aan de Vallei der Koningen en het tempelcomplex van Karnak. Tussen de stops door is er genoeg tijd om te relaxen op de boot.

Rode Zee

De Rode Zee ligt tussen het Arabisch Schiereiland en Afrika en is een bekende duik- en snorkellocatie vanwege de uitgestrekte koraalriffen die zich hier bevinden. Het water van de Rode Zee is extreem helder door de beperkte stroming. De Rode Zee is een geschikte winterzonbestemming en kan in principe het hele jaar door bezocht worden om te duiken. De bekendste badplaatsen in Egypte zijn Hurghada, Dahab, Marsa Alam en Sharm el-Sheikh. In deze badplaatsen zijn vrijwel alleen enorme all-inclusive resorts te vinden.

Woestijnen

Naast de eerdergenoemde plekken in Egypte bestaat Egypte vooral uit heel veel zand. De Egyptische zandmassa kunnen we onderverdelen in drie woestijnen. De Sinaï-woestijn, de woestijn op het driehoekige schiereiland. De Oostelijke woestijn, tussen de Nijl en de Rode Zee en de Westelijke woestijn, ten westen van de Nijl. De Westelijke woestijn is daarnaast nog onder te verdelen in de Witte en Zwarte woestijn. Dit komt, zoals al te raden, door de kleur. Het is mogelijk om een dagtrip te maken naar de woestijn maar een meerdaagse expeditie door de woestijn en langs oases is ook een optie.

Impressie

Rondreizen naar Egypte