Praktische informatie Dubai
Dubai is gelegen in het Midden-Oosten en is een van de zeven emiraten. De Verenigde Arabische Emiraten grenst aan Saoedi-Arabië, Oman en de Perzische golf. Dubai vormt samen met Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah de Verenigde Arabische Emiraten.
Het inwonersaantal van Dubai staat momenteel op 3.166.650 inwoners. De oppervlakte van Dubai is 4.114 km2. De stad Dubai neemt hiervan ruim 3.500 km2 in beslag, ongeveer 94,5%. Naar schatting is hiervan ongeveer 1500 vierkante kilometer bebouwd. Hoewel de stad Dubai bijna 20 keer zo groot is als Amsterdam is alles te bereiken binnen 30 tot 60 minuten. Dit komt door de langgerekte vorm van de stad en de uitstekende infrastructuur die Dubai bezit.
Dubai is bekend geworden om de olie. Doordat de olievoorraad op begint te raken, is men begonnen in het investeren in het toerisme. Hierdoor is de stad uitgegroeid tot een wereld vol luxe en plezier, zodat de toerist zich geen seconde verveelt. In Dubai vindt u voor ieder wat wils. Van kilometers strand tot adembenemende wolkenkrabbers en van enorme winkelcentra tot een bruisend nachtleven. Voor de avonturiers ligt op slechts een uur rijden de hoge zandduinen van de woestijn.
Over Dubai
Hoogtepunten & tips
- Burj Khalifa – Hoogste gebouw ter wereld met 828 meter
- Atlantis the Palm hotel – Groot luxe hotel met een waanzinnig waterpark
- Al Bastakiya – Groot openluchtmuseum over Arabische cultuur
- Desert Safari – Tijdens uw vakantie in Dubai is de leukste excursie wel de Desert Safari
- Dubai Mall – Grootste winkelcentrum ter wereld
- Gold Souk – Grote overdekte goudmarkt
- Dubai Marina – Prachtige jachthaven met leuke terrasjes
- Spice Souk – Kruidenmarkt in Dubai
- Burj Al Arab – Het meest luxe hotel ter wereld
- Bootexcursie – Excursie door de Arabische golf, uitzicht op Burj Al Arab en Andere hoogtepunten
- Skihal in Mall of the Emirates – Wat is er nu leuker dan skiën midden in de woestijn?
Beste reistijd
De beste reistijd voor de bestemming Dubai is november tot en met april. In deze maanden is de temperatuur aangenaam en ligt het gemiddeld rond de 20 en 32 graden. In deze periode is het erg aangenaam. Als u van plan bent om de woestijn in te gaan kunt u het beste de wintermaanden december januari en februari vermijden in verband met windstormen. De zomermaanden kunt u over het algemeen het best vermijden. Dagen dat het kwik boven de 40 graden uitstijgt zijn geen uitzondering.
Klimaat en weer
Dubai heeft een woestijnklimaat. De temperatuur overdag is warm of heet. ’s Nachts kan het juist erg afkoelen. Er valt zeer weinig regen. In totaal niet meer dan ongeveer 13 mm per jaar. De gemiddelde temperatuur in Dubai is 33 graden.
Visum
Voor het reizen naar Dubai hoeft u van te voren geen visum aan te vragen. Bij aankomst in het land krijgt u een stempel in uw paspoort wat als inreisvisum geldt. Met dit visum kunt u 30 dagen verblijven in Dubai. Dit toeristen visum is geldig voor de gehele Verenigde Arabische Emiraten. Uw paspoort dient hiervoor 6 maanden geldig te zijn bij aankomst. Kinderen moet ook in bezit zijn van een eigen paspoort.
Veiligheid
Dubai is een erg veilige stad. De criminaliteit is er erg laag. Een paar dingen om op te letten zijn: neem in Dubai altijd een beige taxi met een rood of bruin dak. Deze werken met een eerlijke taximeter zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de prijs. Blijf natuurlijk wel altijd alert. Let in Dubai ook goed op terwijl u de straat over steekt. Mensen die te hard rijden is een veel voorkomend probleem.
Vaccinaties
Voor Dubai zijn geen inentingen verplicht, maar worden er wel een paar aanbevolen. De GGD raadt aan om ten minste een vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) te halen en een vaccinatie tegen hepatitis A. Als u geen mazelen hebt gehad, of een vaccinatie tegen mazelen, wordt aangeraden om ook BMR inenting te nemen.
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Dubai 2 uur later. Tijdens de wintertijd is het 3 uur later in Dubai.
Valuta
In Dubai gebruikt men de Dirham. De officiële afkorting daarvan is AED maar in winkels kunt u ook wel een “Dhs” of “Dh” tegenkomen. 1 Dirham is ongeveer 0,22 cent en 1 euro is 4,47 AED. De koers veranderd natuurlijk altijd maar gemiddeld kunt u het aantal Dirhams door 5 delen om een idee te krijgen van de prijs in euro’s.
Het gebruik van internationale creditcards is vrij normaal en u zult dus op de meeste plekken wel terecht kunnen met Mastercard of Visa. Er zijn ook genoeg pinautomaten in Dubai waar u kunt pinnen met uw Nederlandse pinpas, zolang er een Maestro logo op zit.
Het geven van fooien is vrij standaard in Dubai. Houd in restaurants ongeveer 10% van het totale bedrag aan, voor kamermeisjes 3 tot 5 AED per dag en rond voor taxichauffeurs af naar boven. Het is in Dubai normaal om af te dingen. Op een markt kunt u met gemak een hoop van de originele prijs afkrijgen. In supermarkten en winkelcentra kan dit niet, daar zijn de prijs gewoon vast.
Feestdagen
Het merendeel van de feestdagen die gevierd worden in Dubai zijn islamitische feestdagen maar door de vele westerse toeristen en inwoners wordt bijvoorbeeld ook oud & nieuw groots gevierd.
De vastenmaand Ramadan speelt ook duidelijk een grote rol in de stad. Het is gewoon mogelijk om de stad te bezoeken tijdens deze tijd van het jaar. Lang niet alles is dicht, maar de stad is wel een stuk rustiger. Houdt er rekening mee dat het niet netjes is om te eten in het zicht van vastende moslims. Soms heeft u dus bijvoorbeeld in een bepaald restaurant wel kunnen eten, maar niet op een buitenterras. Voor en na zonsondergang is het sowieso geen probleem, dan mogen de moslims namelijk ook eten.
Taal
In Dubai wordt met name Arabisch gesproken. Ook kunt u er Golf-Arabisch vinden, een variant van het traditionele Arabisch. Alhoewel Arabisch de officiële taal is van Dubai, is de voertaal Engels. Iedereen beheerst de taal goed en vrijwel alle verkeersborden, menu’s etc. zijn in het Engels.
Elektriciteit
In de Verenigde Arabische Emiraten geldt een netspanning van 220 V en de frequentie is 50 Hz. U kunt uw elektrische apparaten dus gewoon gebruiken wanneer u in Dubai bent, want de netspanning is ongeveer hetzelfde in Nederland (230 V). Fabrikanten houden rekening met deze kleine afwijkingen.
Drinkwater
Het kraanwater in Dubai is niet drinkbaar. Het is aan te raden om gebruik te maken van flessen water.
Kleding
Dubai is relatief tolerant qua kleding. Door de vele toeristen zijn ze wel gewend aan westerse normen maar sla hier niet in door. Te blote of uitdagende kleding in het openbaar wordt niet altijd op prijs gesteld. Probeer een broek minimaal over de knieën te laten vallen. Korte mouwen zijn geen probleem.
Voor vrouwen is het aan te raden om een sjaal bij te hebben zodat blote schouders bedekt kunnen worden wanneer nodig. Verder is gemakkelijk zittende kleding, van katoen of linnen het advies om u toch niet al te warm te kleden.
Religie
De Islam is de officiële religie van Dubai. Ongeveer 56% procent van de inwoners is islamitisch. 25% van de bevolking is christen en 16% hindoe. Dit komt door de vele arbeidsimmigranten uit Pakistan en India. Dubai is erg tolerant wat betreft andere godsdiensten dus je vindt naast moskeeën ook tempels en kerken.