‘Gouden parade’ door Cairo: 22 mummies verhuizen van museum

4 april 2021

In Egypte zijn zaterdag 22 mummies verhuisd naar een nieuwe plek. In een koninklijke stoet werden ze door de straten van Caïro gereden, op weg naar het museum waar ze straks worden tentoongesteld. De mummies van 18 koningen en 4 koninginnen werden overgebracht van het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein naar het nieuwe Nationaal Museum van de Egyptische Beschaving, ongeveer vijf kilometer verderop.

De mummies werden vervoerd in uitbundig gedecoreerde vrachtwagens met goudkleurige antieke motieven. Ze werden geëscorteerd door filmsterren, zangers, dansers, hoogwaardigheidsbekleders, bereden politie en zelfs door koren die in antieke talen zongen. Niets was aan het toeval overgelaten: de kwetsbare mummies waren ingepakt in kisten met stikstof en omwikkeld met schokabsorberend materiaal. De straten waren opnieuw geplaveid en de vrachtwagens die de stoffelijke resten vervoerden voorzien van speciale schokdempers.

De meeste mummies uit de ‘gouden parade’ komen uit het Nieuwe Koninkrijk (van 1539 tot 1075 voor Christus, een bloeiperiode van de Egyptische beschaving. Een van de bekendste is farao Ramses II, die ook wel Ramses de Grote wordt genoemd. Een andere mummie is van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet, die bekend stond als een krachtige leider.

Bekijk hier de indrukwekkende video van dit spektakel.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!