Coronavirus en het Midden-Oosten: de situatie per land

1 mei 2021

Het coronavirus is helaas de wereld nog niet uit, maar gelukkig zien wij positieve ontwikkelingen in een aantal van onze bestemmingen. Verschillende landen in het Midden-Oosten hebben hun grenzen opengesteld of zelfs versoepelingen doorgevoerd voor reizigers. Ben jij benieuwd hoe het gaat met het coronavirus in het Midden-Oosten? Hieronder zetten wij de situatie per land voor je op een rij.

Laatste update: 8 juni 2021

Israël

Israël opent haar grenzen vanaf 23 mei 2021 voor toeristen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dit gaat in meerdere fases. Er zijn nog besprekingen gaande om ook toeristen toe te laten met enkel een negatieve PCR-test.

Wij schreven eerder al berichten over hoe Israël voorop loopt met vaccineren en hoe de eerste onderzoeken uit dit land geen coronadoden tonen na een tweede vaccinatie. Israël heeft al bijna 80% van de totale bevolking gevaccineerd. Daarnaast zijn bijna alle coronabeperkingen versoepelt.  Zo mogen evenementen en sportwedstrijden weer bijgewoond worden en zijn sportscholen, winkels, musea en dergelijke weer geopend. Ook mondkapjes zijn niet meer nodig in de buitenlucht.

Mogelijkheden

Israël gaat vanaf 23 mei 2021 weer open voor toeristen. Dit is vooralsnog enkel voor toeristen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op via info@middenoostenreizen.com of +31 (0)73 610 1290, of bekijk hier ons aanbod voor reizen naar Israël!

Inreisbeperkingen

Een vaccinatiebewijs is een vereiste om naar Israël te reizen. Meer informatie m.b.t. het coronavirus vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Egypte

In Egypte lopen de besmettingen langzaam weer wat op, maar niet in zorgelijke getallen. Het land is daarnaast open voor reizigers. In januari is Egypte gestart met hun vaccinatiecampagne. Begin februari zijn extra vaccins van AstraZeneca aangekomen in het land. Vanaf 4 maart worden 65-plussers gevaccineerd samen met mensen met een chronische ziekte en het zorgpersoneel.

Je kunt zonder al teveel beperkingen naar Egypte reizen. Hotels, restaurants en bezienswaardigheden zijn geopend, ook de Nijlcruises opereren zoals gewoonlijk. Wel wordt de capaciteit beperkt om voldoende afstand te kunnen houden. Het is verplicht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes en momenteel sluiten restaurants en cafés om 22:00. Er geldt geen avondklok.

Mogelijkheden

Het is momenteel mogelijk om naar Egypte te reizen. Egypte heeft haar grenzen geopend en neemt de nodige maatregelen om reizen zo normaal mogelijk te laten verlopen. Er gaat meerdere keren per week een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam en Brussel met EgyptAir.

Inreisbeperkingen

Bij aankomst op de luchthaven is het verplicht een negatieve PCR-test te overleggen. Een uitzondering geldt voor kinderen onder de 6 jaar. Daarnaast moet er een formulier ingevuld worden voor vertrek. Wanneer je vliegt naar een kustplaats, zoals Hurghada en Sharm el Sheikh, is het mogelijk op de luchthaven een PCR-test te ondergaan en de uitslag in de hotelkamer af te wachten in quarantaine. Als je in Nederland al een PCR-test hebt gedaan en deze kunt overleggen bij aankomst hoeft dit niet. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Tekst gaat verder onder foto)

De Piramides van Gizeh in Caïro, Egypte

Jordanië

In Jordanië zijn ze half januari begonnen met een grootschalig vaccinatieprogramma. Zij hebben hiervoor 2 miljoen vaccins ingekocht en in het tweede, derde en vierde kwartaal van 2021 ontvangen zij nog eens 1,8 miljoen vaccins extra. Hierdoor moet een derde of vierde coronagolf uitblijven. Jordanië heeft enkele keren een strenge lockdown doorgevoerd om het aantal besmettingen flink te beperken, en dit is toen ook goed gelukt. Het aantal besmettingen is na een opleving begin dit jaar weer flink afgenomen. Nu kan de lockdown weer afgebouwd worden. Zo zijn de sportscholen, zwembaden en bioscopen alweer open. Er worden er steeds meer mensen gevaccineerd en de avondklok wordt steeds ruimer en uiteindelijk helemaal afgeschaft.

Mogelijkheden

Jordanië heeft haar grenzen geopend vanaf 28 januari. Het is dan ook mogelijk om dit land te bezoeken.

Inreisbeperkingen

Vrij snel na de start van het vaccinatieprogramma heeft Jordanië haar grenzen geopend en een aantal inreisbeperkingen opgeheven. Wel is het nog steeds verplicht om toestemming te vragen om Jordanië in te reizen en een negatieve PCR-test te kunnen overleggen. Er geldt in Jordanië een avondklok van 23:00 tot 06:00. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dubai

Dubai opende begin december al haar grenzen voor toerisme. Zowel KLM als de nationale luchtvaartmaatschappijen Emirates en Etihad bieden weer rechtstreekse vluchten aan naar de Verenigde Arabische Emiraten. Hotels, winkelcentra, restaurants, toeristische attracties, stranden en parken zijn weer geopend. Hier worden wel minder mensen toegelaten dan voorheen om voldoende afstand te kunnen bewaren. Omdat het aantal besmettingen wat is toegenomen zijn pubs en bars in Dubai sinds eind februari gesloten. Restaurants en cafés moeten om 01:00 ’s nachts hun deuren sluiten. Deze maatregelen gelden tot half april.

Mogelijkheden

Dubai heeft haar grenzen sinds december al geopend. In de tussentijd zijn al veel mensen naar Dubai afgereisd voor een zonvakantie. De maatregelen zijn beperkt en er gaan dagelijks rechtstreekse vluchten.

Inreisbeperkingen

Om Dubai in te mogen reizen moet je een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Verder gelden hier geen inreisbeperkingen. Wel worden hier een aantal basismaatregelen gehanteerd zoals het houden van 2 meter afstand en het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes.

(Tekst gaat verder onder foto)

Dubai Strand Burj Al Arab

De Burj Al Arab in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Abu Dhabi

Sinds eind december heeft Abu Dhabi haar grenzen geopend voor toeristen. Bezoekers uit landen die op een ‘groene lijst’ staan hoeven niet in quarantaine na aankomst in Abu Dhabi. Deze lijst wordt regelmatig geüpdatet. Net als in Dubai zijn ook in Abu Dhabi hotels, restaurants, winkelcentra en dergelijke gewoon geopend. Wel beperken zij de capaciteit. Abu Dhabi International Airport heeft begin maart een laboratorium geopend waar zij meer dan 20.000 PCR-tests per dag kunnen verwerken. De resultaten van deze tests wordt binnen 90 minuten doorgegeven.

Daarnaast biedt Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij met thuisbasis in Abu Dhabi, momenteel extra verzekeringen aan bij het boeken van een ticket. Als er voor 30 september 2021 gereisd wordt betalen zij eventuele medische kosten en quarantainekosten geassocieerd met het coronavirus. Meer daarover kun je hier lezen.

Mogelijkheden

De grenzen van Abu Dhabi zijn open, maar momenteel geldt er nog een quarantaineplicht voor landen die niet op de ‘groene lijst’ staan. Nederland en België staan helaas nog niet in dit rijtje. Na aankomst is het daarom verplicht 10 dagen in quarantaine te gaan.

Inreisbeperkingen

Naast de huidige quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland en België moet je een negatieve PCR-test kunnen overleggen en tijdens de quarantaine moet er nog een tweede PCR-test worden afgenomen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Oman

Inwoners van Oman ontvangen vanaf zondag 7 maart de tweede vaccinatie voor het coronavirus. Het land heeft de meeste inwoners boven de 60 jaar al ingeënt. Patiënten met een chronische ziekte en het zorgpersoneel hebben ook al een vaccinatie gehad. De basisregels, zoals afstand houden en het dragen van een mondkapje, gelden nog steeds. Omdat het aantal besmettingen is toegenomen zijn stranden, parken en andere vrijetijdsruimtes gesloten. Wij schreven eerder een nieuwsbericht over Oman en het coronavirus.

Mogelijkheden

Oman heeft haar grenzen geopend voor Omaanse staatsburgers, wel geldt er na aankomst een quarantaineplicht. Toeristen kunnen vooralsnog niet naar Oman reizen. Naar verwachting zal dit snel veranderen.

Inreisbeperkingen

Wanneer je naar Oman wilt reizen moet je in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat. Daarnaast moet iedereen die Oman in reist verplicht 7 dagen in quarantaine. Reizigers dienen een ziektekostenverzekering te hebben die eventuele kosten geassocieerd met het coronavirus dekt. De grensovergangen over land zijn gesloten. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Tekst gaat verder onder foto)

Nizwa Fort

Het Nizwa Fort in Nizwa, Oman

Libanon

Libanon is half februari begonnen met het vaccinatieprogramma. Zij vaccineren eerst het zorgpersoneel, mensen met een chronische ziekte en 75-plussers. Libanon zit niet meer in lockdown, wel geldt er nog een avondklok en op bepaalde feestdagen is er een 24-uurs uitgaansverbod. Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar.

Mogelijkheden

Voor binnenkomst in Libanon moet je een negatieve PCR-test kunnen overleggen die binnen 96 uur voor vertrek is afgenomen. Wanneer je 15 dagen voor aankomst volledig gevaccineerd bent hoef je de PCR-test niet meer te doen. Er geldt nog steeds een quarantaineplicht bij aankomst.

Inreisbeperkingen

Je moet een negatief PCR-testresultaat kunnen overleggen bij aankomst en op de luchthaven een tweede PCR-test doen. Dit geldt ook als je al gevaccineerd bent. Daarna download je een app en moet je in thuisquarantaine. Na 1 week wordt er een 3e PCR-test afgenomen. Daarnaast moet je een ziektekostenverzekering hebben die eventuele kosten geassocieerd met het coronavirus dekt. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Marokko

In Marokko is de horeca geopend en ook winkels mogen bezoekers verwelkomen. Op 28 januari werd de eerste vaccinatie gezet bij de koning. Intussen is het land begonnen met het vaccineren van inwoners boven de 65 jaar. De vaccinatiecampagne loopt nu na een moeizame start op volle toeren. In totaal zijn er al zo’n 6 miljoen mensen volledig gevaccineerd, wat veel is in vergelijking met andere landen uit de regio.

Wel heeft de overheid de noodtoestand afgekondigd, wat heeft geresulteerd in een avondklok. De avondklok is recent aangepast. In plaats van 21:00 moet iedereen nu vanaf 23:00 tot 06:00 moet iedereen binnen blijven. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Marokko laat sinds 15 juni weer reizigers toe vanuit een hoop verschillende landen, waaronder Nederland en België.

Mogelijkheden

Reizigers uit Nederland en België kunnen met een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud het land in reizen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Marokko Marrakech Djemaa El Fna Avond

Het Djemaa El Fna plein in Marrakech, Marokko

Iran

Van alle landen in het Midden-Oosten werd Iran het hardst getroffen door het coronavirus. Inmiddels is het land begonnen aan een vaccinatiecampagne. Zij hebben het Russische vaccin Sputnik V ingekocht en vaccineren eerst het zorgpersoneel werkzaam op de intensive care. Zelf is Iran ook bezig met de ontwikkeling van een vaccin en ze hopen dit snel te kunnen gebruiken. In december werden hier de eerste testen voor gedaan. Dit vaccin wordt door een lokaal bedrijf geproduceerd en binnenkort staat een tweede reeks van testen op het programma.

De landgrenzen met verschillende buurlanden zijn grotendeels gesloten, maar het is wel mogelijk om per vliegtuig Iran in te reizen. De genomen maatregelen om het aantal besmettingen te beperken kan per regio en stad verschillen. Momenteel is het verplicht om in publieke ruimtes, het openbaar vervoer en op straat een mondkapje te dragen. Niet-noodzakelijke winkels zijn gesloten, evenals scholen en universiteiten. Van 21:00 tot 04:00 mag er niet met de auto verplaatst worden en tussen grote steden mag er niet gereisd worden. Er geldt overigens geen lockdown in Iran.

Mogelijkheden

Iran is geopend voor vliegverkeer maar bij aankomst geldt er momenteel nog een quarantaineplicht.

Inreisbeperkingen

Om Iran in te reizen moet je een negatieve PCR-test overleggen. Wanneer je aankomt op de luchthaven moet je nog een tweede test afnemen, het resultaat hiervan wordt in quarantaine afgewacht. Ongeacht het testresultaat is een 14-daagse quarantaine verplicht. Momenteel worden er geen visums verstrekt voor toeristen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Saoedi-Arabië

Het aantal besmettingen in Saoedi-Arabië is sinds december al stabiel. Sinds 7 maart zijn de meeste restricties opgeheven: zo mag er binnen weer gedineerd worden en gaan sportscholen en kappers weer open. Grotere evenementen zoals bruiloften en conferenties mogen nog niet plaatsvinden. Door middel van een app kunnen inwoners een afspraak maken om zich te laten vaccineren. Het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes is vooralsnog verplicht.

Mogelijkheden

De overheid van Saoedi-Arabië heeft aangekondigd dat vanaf 17 mei 2021 het commerciële internationale vliegverkeer weer zal worden hervat. Momenteel is het mogelijk met een geldig visum naar Saoedi-Arabië te reizen. Wanneer u 48 uur na aankomst een PCR-test afneemt mag u uit quarantaine als deze negatief is. Anders geldt er een verplichte quarantaine van 7 dagen, waarbij je op de 6e dag een PCR-test af moet laten nemen. Inreisbeperkingen

Het is verplicht een negatieve PCR-test te overleggen bij aankomst. Wanneer je vanuit Nederland naar Saoedi-Arabië reist is een 7-daagse quarantaine verplicht. Op de 6e dag wordt er nogmaals een PCR-test afgenomen. Wanneer deze negatief is wordt de quarantaine opgeheven. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Heb jij interesse in een reis naar het Midden-Oosten en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via +31 (0) 73 610 12 90 of info@middenoostenreizen.com of bekijk hier ons reisaanbod. Wij helpen je graag verder!

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!