Tonnie – Wildkamperen in Oman

4 juni 2014

Buitenstaanders hebben misschien het idee dat expats elk weekend in een vliegtuig stappen om naar een exotisch oord te gaan en te logeren in luxueuze resorts. Nu zijn er vast expats die dat doen. Maar in de praktijk hebben de meeste expat gezinnen gewoon allerlei hobby’s, kinderfeestjes of business trips die dit soort tripjes niet  met grote regelmaat mogelijk maken. Maar nu de zomer echt is begonnen en een temperatuur van boven de 40 graden dagelijkse kost is het tijd om wat afkoeling te gaan zoeken.

We besluiten mee te gaan op een astronomie weekend naar Jebel Shams. Ongeveer twintig  4wd auto’s volgestopt met kampeerspullen rijden in colonne een van de hoge bergen van Oman op. De  kinderen lezen vol spanning de hoogtemeter af op de GPS en met elke 100 meter zien ze de buitentemperatuur zakken. Na ruim 3 uur rijden zijn we op 2.200 meter aangekomen  al rijdende door een steeds spectaculairder landschap. De bergen zijn hier erg ruig en grillig en krijgen hun kleur door de sterke zon, de pollen grasjes en hier en daar een boompje. Soms heb je het gevoel van een maanlandschap, maar dat wordt afgewisseld met geitjes die in de struiken zitten om de jonge blaadjes te eten en her en der wat kleine nederzettingen die soms verrassend modern en soms weer heel primitief zijn. Eindelijk zijn we op de plaats van bestemming aangekomen na meer dan een uur over een gravelweg te hebben gereden. Onze kampeerplek is echter al bezet door enkele Omani’s die ook van kamperen houden.  Het risico van lichtvervuiling door kampvuren en luide muziek doet onze reisleider besluiten een nieuwe plek te zoeken. Hiervoor moeten we nog  verder offroad over een stenig pad naar beneden. Eindelijk om 5 uur staan de tenten en smaakt het koude biertje goed. Wij  koken het eten als de kinderen ondertussen hout verzamelen voor een klein kampvuurtje voor de marshmallows. Wild kamperen in Oman is nog heel goed mogelijk en wij willen graag het gebrek van faciliteiten ontberen voor een nachtje in de natuur. Het is vroeg donker, geen maan en de sterrenhemel breekt open. De 60+- jarige Britse  astronomiekenner houdt een ingewikkeld praatje over de verschillende sterren, planeten en de Melkweg die we kunnen zien door er met een laserpen naar te wijzen. Fascinerend, maar iets te moeilijk voor de kinderen met al die Engelse termen. Boeiender is om de planeten Saturnus en  Jupiter te kunnen zien door een van de telescopen die zijn opgesteld. Een aantal vallende sterren maken de avond compleet. We slapen heerlijk zonder airconditioning en we hebben zelfs onze slaapzakken nodig.

Om 6 uur is het alweer licht en de camping komt langzaam weer tot leven. We genieten van de frisse lucht en het prachtige uitzicht. Met  vrienden rijden we nog naar de “Grand canyon” van Jebel Shams en wandelen daar een deel van de “balcon wandeling”. Dit is een van de vele gemarkeerde wandelingen die Oman telt. Zelfs als je slechts een deel van deze  wandeling doet heb je al een spectaculair uitzicht op de canyon. Helaas niet geschikt voor mensen met hoogtevrees zeker door het gebrek aan hekken. We zien een aantal roofvogels vechten en ontdekken een blauwe salamander die over de rotsen springt. Inmiddels is  toch ook op deze hoogte de temperatuur weer boven de 30 graden geklommen. Tijd voor een zeer frisse duik in het zwembad van het Jebel Shams resort; een 3*** hotel op de top.

Om 8 uur ’s avonds zitten we uitgeblust en rozig  van de zon op de bank, alle kampeerspullen weer opgeruimd, kinderen in bed en de wasmachine aan het draaien.  De airconditioning heeft moeite om het huis weer terug  te koelen tot de gewenste 25 graden. Top weekend, volgende week weer, of toch maar dat tripje naar de Malediven?

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman