Wijnbestemmingen in het Midden-Oosten
Als iemand aan je vraagt om wat wijnlanden op te noemen zal je waarschijnlijk landen als Italië, Frankrijk, Zuid-Afrika en Argentinië kunnen bedenken. Maar wist je dat er in het Midden-Oosten ook erg goede wijn wordt gemaakt. De wijnbouw gaat hier ver terug in de tijd. Niet lang nadat wijn is ontdekt ergens in de Kaukasus is het overgewaaid naar het Midden-Oosten, waar nu nog steeds verschillende landen elk op hun eigen manier wijn maken.
Libanon
Een van de oudste wijnlanden ter wereld is Libanon. Er zijn hier resten gevonden van wijnbouw die wel 6000 jaar terug in de tijd gaan! Er zijn tegenwoordig veel Franse invloeden te vinden in Libanese wijn. In 1870 kwamen de Fransen naar het gebied en introduceerden druiven die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt in Libanese wijnen. Chateau Musar was met deze Franse stijl vanaf de jaren ’70 lange tijd een groot succes en zette Libanon spreekwoordelijk op de kaart. Echter gingen er na een tijdje steeds meer wijnmakers op zoek naar een stijl die meer ‘Libanees’ aanvoelt en losstaat van Europese invloeden. Dit heeft voor een unieke wijnstijl gezorgd, met druivenrassen waar we in Europa niet bekend mee zijn.
Libanon kent eigenlijk een perfect klimaat voor het maken van wijn. Zo heb je de Bekaa vallei vlakbij Baalbek, waar veel Libanese wijn vandaan komt. Het is hier droog, maar er valt net genoeg regen in het gebied. Er schijnt veel zon maar tegelijkertijd zorgt de wind die van de Middellandse Zee komt voor verkoeling. ’s Nachts daalt de temperatuur, wat de rijping van de druiven ten goede komt.
Israël
Israël is geen groot wijnland, maar wel een land met kwalitatief erg goede wijn. In de Verenigde Staten en Canada worden Israëlische wijnen al relatief veel gedronken maar hier in Europa zijn we er nog niet zo heel bekend mee. 15% van de totale wijnproductie in Israël bestaat uit koosjere wijnen. De productie van deze wijnen wordt strikt door religieuze Joden uitgevoerd. Niet-religieuze mensen mogen de druiven dus niet aanraken tijdens dit proces. Ook wordt er bij het maken van koosjere wijnen geen gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals dierlijke mest voor de druiven of dierlijke eiwitten voor het klaringsproces (het helder maken van de wijn).
In Israël heb je verschillende wijngebieden, die elk andere soorten wijn maakt. Dit komt onder andere door het klimaat. De Negev woestijn kent een heet en droog klimaat terwijl de wijngaarden in de noordelijke regio Galilea een veel koeler klimaat hebben. De regio Galilea heeft als subregio de Golanhoogten. Dit is misschien wel het bekendste wijngebied van Israël en hier komen dan ook uitstekende wijnen vandaan.
Jordanië
Denk je aan wijn, dan zal je waarschijnlijk niet zo snel aan Jordanië denken. Toch wordt ook hier wijn gemaakt. De wijnbouw in Jordanië stamt zelfs uit Bijbelse tijden. Zo zijn er verschillende bronnen die suggereren dat de wijn die op tafel stond tijdens het laatste avondmaal van Jezus Jordaanse wijn was. De wijn zou uit Umm Qais komen, een oude Romeinse stad in het noorden van Jordanië.
De twee grote wijnhuizen van Jordanië produceren samen ongeveer een miljoen liter wijn per jaar. Het grootste deel hiervan is voor binnenlandse consumptie. Beide wijnhuizen zijn gevestigd in Mafraq in het noorden van Jordanië. Hier profiteren ze van de hoge ligging, vruchtbare grond en het ondergrondse water. De wijnen hebben verschillende prijzen gewonnen dus zijn zeker een goed idee als je een keer iets anders wilt proberen.
Egypte
Lang geleden liepen de Egyptenaren voorop met de kwaliteit van hun wijnbouw. De Oude Grieken konden er ook wat van, maar voor een goed feest lieten ze toch liever wijn brengen die langs de Nijl was geproduceerd. Rond het jaar 1000 voor Christus waren er zo’n 500 Egyptische wijngaarden! Over de smaak en druivenrassen is niet veel bekend. Wel weten we dat de meeste wijn rood was en er veel kruiden werden gebruikt bij het maken van de wijn.
Nadat Egypte een Islamitisch land is geworden is de wijnbouw flink afgenomen en wordt het land niet meer erkend als wijnland. Slechts enkelen durven het aan om juist hier kwaliteitswijnen te gaan maken. Karim Hwiakak is zo iemand. Midden in de woestijn is hij Sahara Vineyards begonnen. Hij trotseert het droge klimaat en maakt de beste wijn van Egypte. Toeristen die graag een wijntje drinken kunnen hem hier dankbaar voor zijn, want Egyptische wijn is over het algemeen niet meer wat het lang geleden was.
Helemaal in de vakantiestemming geraakt? Bekijk hier ons uitgebreide reisaanbod voor een reis naar het Midden-Oosten.
Blijf op de hoogte
Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!