De wijken van Tel Aviv

28 mei 2019

Met zeven rechtstreekse vluchten per dag is Tel Aviv een ideale bestemming voor een stedentrip. De laatste jaren heeft de stad een enorme ontwikkeling doorgemaakt en weten ook steeds meer toeristen Tel Aviv te vinden. Cultuurliefhebbers, strandliefhebbers en foodie’s kunnen allemaal terecht in deze bruisende metropool. Lees hier alles over de verschillende wijken die de stad telt.

Het centrum en de stranden

Tel Aviv is onderverdeeld in verschillende wijken en de naam van de stad is officieel Tel Aviv- Yafo. Omdat de stad Jaffa tegenwoordig ook deel uitmaakt van het moderne Tel Aviv. De meest bekende straat van Tel Aviv is de uitgaansstraat Rothschild Boulevard.

Het moderne deel van Tel Aviv staat bekend om de Bauhaus stijl en gebouwen. Vanaf het gebied bij Rothschild Boulevard kom je snel bij Hayarkon Street die overgaat in de boulevard van Tel Aviv. Deze uitgestrekte boulevard geeft je toegang tot het heerlijke strand van de stad. Met talloze strandtenten is dit een fijne plek om even lekker te relaxen.

Jaffa

Jaffa is ook wel bekend als de oude havenstad van waaruit Tel Aviv is ontstaan. Jaffa is nu een van de bekendste wijken van Tel Aviv en heeft een geschiedenis die ver terug gaat. Het is een van de oudste steden ter wereld; de stad werd al bewoond door de Egyptenaren die het in de bronstijd tot een belangrijk knooppunt maakte.

De naam Jaffa komt voor in vele bekende geschifte en ook in het Oude Testament. Maar ook in het Nieuwe Testament komt de naam van de stad voor. Het bekendste Bijbelse verhaal uit Jaffa is dat van Petrus, die hier een vrouw genaamd Taitha weer tot leven heeft gewekt.

De Jaffa sinaasappel

Vanaf de achttiende eeuw stond het gebied rondom Palestina bekend vanwege de export van sinaasappelen. Deze export kwam in een stroomversnelling nadat de Duitse Tempeliers zich gevestigd hadden in een gebied nabij Jaffa. Zij stichtten hier een eigen stad genaamd Sarona. Dit is momenteel een grote versmarkt, die ook zeker een bezoek waard is, de Sarona Markt.

In de beginjaren 1900 was de Jaffa sinaasappel het grootste exportproduct uit de regio en verscheepte men wel 16 miljoen kisten per jaar. De sinaasappel is nog steeds een veel terugkomend plaatje in het gebied.

Gemeente Tel Aviv – Jaffa

De nabijgelegen stad Tel Aviv, oorspronkelijk een dorpje, is door de jaren heen Jaffa voorbij gegroeid. In 1950 ;werd Jaffa opgenomen in de gemeente Tel Aviv-Jaffa. In dat jaar werd ook de Wet Eigendommen van Afwezigen aangenomen, waardoor de staat Palestijns eigendom kon claimen. Palestijnen, overgeblevenen en vluchtelingen van elders moesten in het omheind gebied wonen. De gemeente zag het als een sloppenwijk (Ajami) die uiteindelijk zou worden afgebroken. De inwoners, Palestijnen (midden- en laag inkomen) en joodse immigranten (Oost-Europees en Arabisch), mochten niets aan de huisjes veranderen op gevaar van “illegale bouw”.

De kleine haven van Jaffa is inmiddels onder andere vanwege de opkomst van de havens van Haifa en Ashdod buiten gebruik geraakt als goederenhaven. Vandaag de dag vind je hier vissersboten, enkele jachten en rondvaartboten

De haven in Jaffa, Tel Aviv

Modern Jaffa

Jaffa is nu een bestemming waar men vele leuke kunstgaleries vindt en waar dagelijks een vlooienmarkt gehouden wordt. Een oud stukje Tel Aviv in de veder moderne stad.

Jaffa heeft zijn Arabische karakter weten te behouden en is zeker een must om heen te gaan tijdens een verblijf in Tel Aviv. Ook zijn hier leuke hotels te vinden als The Old Market House en The Jaffa Hotel. De laatstgenoemde accommodatie is het beste hotel van heel Tel Aviv!

Tip: Bezoek de kunstgalerie van de beroemde Ilana Goor!

Neve Tzedek

Wanneer je een inwoner van Tel Aviv vraagt waar ze het liefst zouden wonen, dan is de kans groot dat men antwoord: Neve Tzedek. Dit is de meest hippe wijk van de stad. Het is een dure plek om te wonen, maar wel van alle gemakken voorzien. De naam betekent letterlijk de plek van gerechtigheid.

Neve Tzedek doet dorps aan, maar ligt midden tussen de bruisende boulevards en het oude stadje Jaffa. Dat maakt de locatie perfect. Op korte afstand van het strand, maar ook aangrenzend aan de eerdergenoemde Rothschild Boulevard, het uitgaansgebied.

Geschiedenis van Neve Tzedek

Neve Tzedek heeft een lange historie. De wijk was de eerste joodse wijk die werd gebouwd buiten de oude stadsmuren van de havenstad Jaffa. Het gebied was jarenlang het teken van de eerste moderne Hebreeuwse stad. De eerste huizen werden hier gebouwd in 1887, nog voor de stichting van Tel Aviv in 1909.

De wijk werd gesticht door de Mizrahi Joden en de Jemenitische Joden die zich in Jaffa niet meer thuis voelden. Rond de jaren ’60 stond de wijk bekend als een verouderde sloppenwijk waar niemand meer wilde wonen. In de jaren die hierop volgde kwam er toch weer steeds meer interesse door de al maar uitdijende stad. Toen men rond de jaren ’80 een groot plan had om de hele wijk om te gooien, waren gelukkig voldoende mensen die de gebouwen in Neve Tzedek historisch te belangrijk vonden. De wijk werd opgeknapt en veel van de mooie gebouwen bleven bewaard. Hierdoor is het nu een van de hipste plekken in de stad met veel leuke boutique winkeltjes en mooie kunstgaleries.

De haven van Tel Aviv

Dit deel van de stad is gelegen in het noorden en is de vroegere haven van het moderne Tel Aviv. Tegenwoordig wordt de haven niet meer gebruikt, maar is het omgetoverd tot een groot recreatiegebied. Je vindt hier talloze winkels, restaurants, café’s en bars. In de oude hangars vind je discotheken en nachtclubs. Een levendig stuk Tel Aviv, waar je lekker rond kunt slenteren over de houten vlonders langs de kust.

Aangrenzend aan het gebied ligt het Ganei Yehoshua Park Hayarkon wat helemaal doorloopt tot de wijk Nahalat Ganim. Dit park is een populaire plek voor locals om te relaxen, sporten en buiten te zijn.

Florentin

De wijk Florentin is een plek die nog niet zo lang geleden een no-go area was. De wijk stond bekend als een plek waar veel drugsverslaafden rondhingen en waar de criminaliteit hoog was. De laatste 10 jaar is door het tekort aan woningen omgetoverd tot een levendige plek waar veel jongeren wonen.

De wijk ligt tussen Jaffa, het centrum en zuid Tel Aviv in. Israëli’s vergelijken het zelfs met SoHo in New York. Je ziet er veel oude industriële gebouwen die omgebouwd zijn tot woningen, winkels of horeca gelegenheden. De groothandels die vroeger in dit gebied huisden, zijn vervangen door jonge designers, kunstschilders en culturele instellingen. Dit maakt de wijk een diverse plek met veel kleur en gezelligheid.

Er zijn ook een aantal underground clubs te vinden in deze wijk voor de liefhebbers van housefeesten. Je vindt er verschillend clubs zoals Ha’Oman, Gagarin en de KU Club. Als je je tussen de locale hipsters wilt begeven, is Florentin de plek waar je moet zijn.

Geschiedenis van Florentin

De wijk Florentin heeft een interessante geschiedenis. In 1920 werd het land van de wijk gekocht door de Salonika Investment Company. Deze organisatie was opgericht door Joden uit Thessaloniki die de commerciële relatie met de Joodse nederzettingen in Palestina wilden vergroten. Dit in navolging van de Eerste Wereldoorlog. In deze periode werd het antisemitisme groter in Griekenland. In de stad Thessaloniki was in 1917 een grote brand, waardoor zo’n 53.000 joden dakloos werden, de helft hiervan is uiteindelijk gemigreerd. Een deel hiervan richting Tel Aviv en de wijk Florentin.

De wijk werd na verloop van tijd een sloppenwijk waar vooral de mensen met de laagste inkomens terecht kwamen, dit door het verval van de wijk in de 60’ies. Vanaf de jaren 2000 werd de wijk langzamerhand populairder en verhuisden er in de loop der jaren steeds meer jonge mensen richting dit stuk van Tel Aviv. Ook nu is het nog een populaire wijk onder jongeren.


Wil jij ook Tel Aviv ontdekken? Bekijk dan hier de stedentrip naar deze stad »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël