Wat is het weer en klimaat in Jordanië?

16 januari 2023

Van een prachtige woestijn in het zuiden tot een groene vallei in het noorden, maakt Jordanië een land vol contrasten. De weersomstandigheden variëren hierdoor in verschillende delen van het land. Als je reist in de woestijn of de bergen, zorg dan voor geschikte kleding en bescherming tegen de zon. Hieronder worden de verschillen tussen de plaatsen en temperaturen in Jordanië omschreven.


Het weer en klimaat in het zuiden van Jordanië

Het zuidelijke gedeelte van Jordanië heeft een woestijnklimaat, vooral rond de stad Aqaba en de Wadi Rum woestijn. Het hele jaar door zijn de temperaturen in dit gebied erg hoog. In de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden Celsius, terwijl dit in de wintermaanden rond de 20 graden Celsius ligt. Ondanks de warme temperaturen voelt het niet onaangenaam, vanwege de lage luchtvochtigheid in dit gebied.

Wat is het weer in Petra?

In het zuiden van Jordanië ligt de historische stad Petra, verschuild tussen bergen. In de zomermaanden is het klimaat hier droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden Celsius. De wintermaanden zijn minder warm, met temperaturen die dalen tot ongeveer 20 graden Celsius. Petra is het best te bezoeken in het voor- en najaar, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de hitte niet zo intens is.

Jordanië Petra Schatkamer

De Schatkamer van Petra

Het weer en klimaat in het noorden van Jordanië

Het noorden van Jordanië heeft een mild klimaat in tegenstelling tot het woestijnklimaat in het zuiden. Er zijn veel bergen en groene vlaktes te vinden nabij de stad Amman. De zomermaanden zijn droog en aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius, terwijl er in de winter kans is op regenval.

Wat is het weer bij de Dode Zee?

In het westen van Jordanië ligt de Dode Zee. Met 400 meter onder zeeniveau, is dit het laagste punt op aarde. De zomermaanden hier zijn erg warm, met temperaturen die op kunnen lopen tot 45 graden Celsius. In de wintermaanden koelt het wat af, maar het is er nooit heel koud. Neerslag komt bij de Dode Zee nauwelijks voor.


Interesse in een rondreis naar Jordanië? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië