Wat te doen in Riyad?

11 maart 2023

Riyad is de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Sinds het land in 2019 zijn deuren opende voor toeristen neemt het aantal mensen die Riyad bezoeken steeds verder toe. En dat is niet voor niets. De stad, die zich langzaam maar zeker aanpast aan het toerisme, heeft al snel vertrouwen en waardering verdiend van reizigers. Eenmaal aangekomen in Riyad zal je al snel merken waarom Arabieren bekend staan om hun gastvrijheid. De lokale bevolking is hartstikke trots en laat graag zien wat de stad te bieden heeft.

Horeca in Riyad

Vind je het leuk om met lokale mensen in contact te komen, dan is de beste plek om dit te doen in een van de vele cafés. Saudi-Arabië is een ‘droog land’. Dit heeft niks te maken met de woestijn, maar houdt in dat er nergens in het land alcohol geschonken mag worden. Dus in plaats van dat iedereen naar een bar gaat, komen de mensen van Riyad graag bijeen om koffie te drinken in een café. Er zijn verschillende districten die overstromen van de cafés en restaurants. Sommigen zijn heel traditioneel ingericht en anderen juist heel modern.

Voor een authentieke ervaring kun je terecht bij Najd Village, dit mooi ingerichte restaurant serveert traditionele Saoedische gerechten. Zo kun je hier bijvoorbeeld kamelenvlees proberen. Ben je op zoek naar iets totaal anders dan is het Capri Café een goede optie. Hier vind je een vleugje Italië in het Midden-Oosten.

Typisch Saoedi-Arabische lekkernijen

Typisch Saoedi-Arabische lekkernijen

Bezienswaardigheden

In Deira, het centrum van de Riyad, staat het Masmak-fort. De Masmak is een fort van klei en moddersteen, met vier wachttorens en dikke muren, gebouwd op stenen blokken. Het Huis van Rasjid heeft het laten bouwen in 1865 na de leiding over Riyad af te pakken van hun aartsvijand, het Huis Saoed. Na in verbanning te leven in Koeweit keerde emir ‘Abdulaziz van het Huis Saoed terug in Riyad. Op een januarinacht bereidde hij een aanval voor. Hij nam met veel geweld het fort over van het Huis Rasjid en daarmee ook de leiding over Riyad. Het hoofd van een speer zit nog altijd vast in de enorme toegangspoort, als aandenken aan de strijd. Na de verovering van het fort is het Huis Saoed andere gebieden gaan veroveren. Daar kwam een rijk uit dat we nu kennen als Saoedi-Arabië. Het Masmak-Fort heeft een tijdje als opslag voor munitie en wapens gediend. Daarna werd het gebruikt als gevangenis. Tegenwoordig is het fort een museum waar je veel kan leren over de geschiedenis van Riyad.

Op zo’n 1,5 uur rijden van Riyad ligt een bijzonder natuurgebied. Het is een perfecte dagtrip als je even de drukte van de stad wilt ontsnappen. Na de autorit kom je uit op een spectaculair uitzichtpunt. De officiële naam is Jebel Fihrayn maar de meeste mensen noemen het ‘The Edge of the World’. Bovenop de 300 meter hoge kliffen kun je eindeloos ver kijken. Het plateau wordt weleens vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Het is aan te raden om een tour te doen met een ervaren gids. Ga je toch op eigen gelegenheid naar Jebel Fihrayn doe dan goed onderzoek van tevoren, want het is echt in the middle of nowhere. Bovendien kun je met je auto makkelijk vast raken op sommige stukken. Blijf vooral rijden want als je eenmaal op het zachte grind stopt, is het misschien niet mogelijk om verder te rijden.

Een van de uitzichten vanaf 'The Edge of the World'

Een van de uitzichten vanaf ‘The Edge of the World’

Winkelen

Er zijn niet bijzonder veel bezienswaardigheden in Riyad maar met zijn enorme omvang is er altijd wel wat te doen en beleven in de stad. Winkelen is iets wat je uitstekend kan doen in Riyad. Er zijn gigantische winkelcentra waar je uren kunt doorbrengen. Bijvoorbeeld in het bekendste gebouw van de stad, het Kingdom Centre. Dit opmerkelijke gebouw heeft de vorm van een flesopener en telt maar liefst 99 verdiepingen. Bezoek hier ook zeker even de Sky Bridge voor een waanzinnig uitzicht over de stad. De supersnelle liften brengen je naar een 300 meter hoge stalen luchtbrug. Op sommige verdiepingen van het Kingdom Centre zijn alleen vrouwen toegestaan, zodat ze zonder bedekking kunnen shoppen. Houdt er tijdens je bezoek aan een winkelcentrum wel rekening mee dat de bewoners van Riyad 5 keer per dag alles stoppen om te bidden. De winkels gaan dan tijdelijk dicht.

Naast winkelcentra zijn er natuurlijk ook markten te vinden op de straten van Riyad. Hier kun je typisch Saoedi-Arabische producten halen zoals dadels of tapijten. Wat opmerkelijk is, is dat door het geringe toerisme in Saudi-Arabië de meeste verkopers een stuk minder opdringerig zijn dan je misschien gewend bent in vakantielanden. Dat draagt bij aan een prettige sfeer tijdens het verkennen van deze stad.

De Sky Bridge van het Kingdom Centre

De Sky Bridge van het Kingdom Centre


Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier ons aanbod voor reizen naar Saudi-Arabië.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Saoedi-Arabië