Wat moet je gezien hebben in Tbilisi?

31 mei 2024

Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, gelegen in het zuidoosten van Europa. Georgië zal waarschijnlijk niet meteen in je opkomen als bestemming om te bezoeken; desalniettemin is Tbilisi een prachtige plek. De stad is een van de mooiste plekken van het land, met vele prachtige kathedralen en kerken. In deze blog zetten we de leukste plekjes op een rij.

Narikala Fort

Wanneer je een bezoek brengt aan Tbilisi, mag een bezoek aan het Narikala Fort zeker niet ontbreken. Het fort is gebouwd in de 4e eeuw en heeft in de lange geschiedenis van Georgië een belangrijk verdedigingswerk gevormd. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over Tbilisi. Door de ligging op een steile helling was de locatie van dit fort ook strategisch belangrijk. Bezoekers kunnen het fort bereiken door een steile wandeling te maken of door de kabelbaan te nemen. Een bezoek aan het fort is een echte aanrader, vooral tijdens zonsondergang.

Tsminda Sameba-Kathedraal

De Tsminda Sameba is de belangrijkste kathedraal in Georgië. De kathedraal ligt op de heuvel van Sint Elië. Doordat de kathedraal op een heuvel ligt, steekt hij ver boven de stad uit en is hij vanaf vrijwel elk punt in de stad zichtbaar. Het is niet alleen de belangrijkste orthodoxe kathedraal in Georgië, maar ook een van de grootste Oosters-orthodoxe kathedralen ter wereld. De bouw van de kathedraal begon in 1995 en in 2004 was de kathedraal voltooid. Dankzij verschillende fondsen konden Georgiërs bijdragen aan de bouw van deze enorme kathedraal. De Tsminda Sameba is op zijn hoogste punt 101 meter hoog. De kathedraal is versierd met mozaïeken en is een echt hoogtepunt bij een bezoek aan Tbilisi.

Abanotubani

Abanotubani is een historische wijk gelegen in het centrum van Tbilisi. De wijk staat bekend om zijn therapeutische zwavelbaden en is een bestemming die je niet mag missen tijdens een verblijf in Tbilisi. De wijk ligt aan de voet van het Narikala Fort en kenmerkt zich door kronkelende, smalle straatjes. De wijk trekt niet alleen veel toeristen aan, maar ook veel lokale mensen. Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende badhuizen die elk een unieke sfeer hebben. Naast de beroemde badhuizen heeft Abanotubani nog veel meer te bieden, zoals de Jumah Moskee en de iconische Metekhi Kerk.

Sioni Kathedraal

De Sioni Kathedraal, gelegen in het centrum van Tbilisi aan de rivier de Koera, is een Georgisch-orthodoxe kathedraal die werd gebouwd in de 6e en 7e eeuw. Wat deze kathedraal bijzonder maakt, is dat hij meerdere keren herbouwd is. De Sioni Kathedraal neemt een zeer belangrijke plaats in in de geschiedenis van Tbilisi, omdat het de plaats is waar het kruis van Sint Nino wordt bewaard. Hoewel Georgië vele kathedralen herbergt, raden we tijdens een bezoek aan Tbilisi zeker aan om deze kathedraal te bezichtigen!

Gabriadze Theater

Het Gabriadze Theater, ook wel bekend als het poppentheater, bevindt zich in het oude centrum van Tbilisi. Het theater is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Tbilisi, mede vanwege het feit dat er elk uur een gouden engel uit de deuropening tevoorschijn komt. Verder kun je er twee keer per dag een poppenshow bijwonen, om 12:00 uur en om 19:00 uur. Het theater is erg populair onder zowel de lokale bevolking als toeristen. De klokkentoren is het meest bekende onderdeel van het theater.


Enthousiast geworden over een reis naar Georgië? Kijk hier voor ons aanbod »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Georgië