Wandelgebieden die je niet mag missen in Jordanië

22 juni 2016

Jordanië staat vooral bekend om zijn culturele schatten, zoals het wereldwonder Petra. Maar Jordanië is meer dan dat. Het heeft ook nog eens een prachtige natuurgebieden waar je schitterende wandelingen kunt maken.

Ajloun Natuurreservaat

In het noordwesten van Jordanië ligt natuurreservaat Ajloun, op ongeveer anderhalf uur rijden van Amman. Het is een diverse omgeving met onder andere pijnboompitbomen en pistachebomen, aardbeibomen en hazelnootbomen. Een interessante omgeving, waarin je bovendien kunt zien waar je voedsel vandaan komt. In het natuurreservaat zijn twee verschillende hiking trails uitgezet met speciale plekken om te kamperen. Deze zijn geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf ongeveer 12 jaar.

Op de website van Hiking in Jordan zijn de oude coördinaten te downloaden. Mocht je nog niet eerder met GPS gewandeld hebben, dan is het wellicht handig om vooraf een GPS-cursus te volgen. 

Wadi Mujib reservaat

Bij de oostkust van de Dode Zee ligt het reusachtige Wadi Mujib reservaat. Het is het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld, met een kloof die op 410 meter onder zeeniveau ligt. Maar het reservaat strekt zich zo ver uit dat sommige plaatsen op 900 meter boven zeeniveau liggen. Een hoogteverschil van 1.300 meter in een natuurreservaat dus!

De Siq Trail in Wadi Mujib, Jordanië
Wandelen door het water in Wadi Mujib, Jordanië

Wandelen in het Wadi Mujib reservaat is dus met name geschikt voor gevorderden vanwege de hoogteverschillen die het zwaar kunnen maken. Vergeet niet om naast hiking schoenen, een paar mee te nemen dat tegen water kan. Je loopt geregeld door riviertjes of stukken water en kunt er zelfs kanoën, het dragen van watersandalen is in dit geval aan te bevelen. De voordelen van deze waterschoenen zijn dat ze waterafstotend zijn en dat ze snel drogen.

Natuurlijk kun je het ook wat rustiger aan doen en heerlijk genieten van de enorme biodiversiteit: er leven meer dan 420 soorten planten, 100 soorten vogels en diverse roofdieren. 

Dana natuurreservaat

Het Dana natuurreservaat wordt ook wel de Inca Trail van het Midden Oosten genoemd. Het is het grootste natuurreservaat van Jordanië en ligt in het zuiden van het land. Je wandelt door valleien, langs bedoeïenen dorpjes en eindigt bij de schat van Jordanië: Petra.

Hiken in Dana, Jordanië
Hiken in Dana, Jordanië

Ook in dit reservaat is de biodiversiteit enorm. Je vindt hier honderden plantensoorten, vogelsoorten en zoogdieren. Naast deze diversiteit kun je hier ook geweldige wandelen.


Jordanië is dus een paradijs voor wie van wandelen houdt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië