Tonnie – Smakelijk eten in Oman

29 december 2014

Het weer, het hotel en het eten zijn voor de meeste mensen de belangrijkste succesfactoren van hun vakantie. Als je besluit naar een land als Oman te gaan heb je waarschijnlijk ook nog een heleboel andere wensen.

Eten in Oman

Maar lekker eten blijft voor veel mensen belangrijk. Een beetje verwachtingsmanagement kan dus geen kwaad. Qua eten heb je in Oman een grote variëteit.  De Omaanse keuken is een combinatie van de Arabische, Indiaase en Oost-Afrikaanse keuken .’Biryani’, een ogenschijnlijke Indiaas gerecht, is de national dish, maar dan in een mildere versie. Rijst, kip, lamsvlees, vis en groente vormen de basis van de maaltijd. Als voorgerecht wordt er meestal een combinatie van mezzes met hummus en ‘baba ganoush’ – auberignepuree- geserveerd dat je kan eten met Arabisch “flat bread” en verse ‘fatoush’ salade – sla met tomaat, komkommer en stukjes gefrituurd brood met een dressing van citroensap. In Muscat vind je ook andere restaurants, zoals Italiaans, Japans, Indiaas, Chinees en fastfood.  Alcohol is alleen verkrijgbaar in de luxere hotels en in Muscat bij een beperkt aantal licentie houdende restaurants zoals bijvoorbeeld midden klasse Indiase restaurants. ‘Laban’ is een verfrissend drankje dat lijkt op karnemelk, maar wat minder zuur is. ‘Lemon Mint’ is een heerlijke combinatie van limoensap met gecrusht mint, vermengd met ijs.

Buiten de hoofstad  bieden de meeste accommodaties een buffet aan. Misschien een beetje saai, maar je zult dan in elk geval iets vinden wat je lekker vindt. Het is bovendien een goede manier iets te proberen van de gerechten die ik hierboven heb beschreven.

Tonnie’s tips voor de beste restaurants in Oman

Kargeen 
Dit restaurant is een beetje verstopt achter wat winkels  in een expatwijk. ‘s Avonds kan je er heerlijke mezzes en gegrilde gerechten eten in een groene tuin. Ook veel Omani’s komen hier om een waterpijp te roken.

Bollywood
Mijn persoonlijke lunchfavoriet. Voor 5 Euro kan je genieten van een buffet met een grote keuze aan  vegetarische Indiase gerechten. Wat de naam al doet vermoeden; tijdens het eten kan je Bollywoodclips zien in een moderne setting.

Bin Ateeq
In Nizwa neem ik mijn bezoek graag mee naar Bin Ateeq.  Dit is een traditioneel Omaans restaurant waar je met je gezelschap op kussentjes op de grond zit in je eigen kamertje. Ze hebben ook branches in Muscat en Salalah. Mocht je op doorreis zijn naar Ras al Jinz om de schildpadden te bezoeken dan  kan ik je het Sahiri restaurant aanbevelen . Het is gelegen naast het Al Ayjah Plaza Hotel aan de lagune in de havenstad Sur. Ze hebben een heerlijk terras met uizicht op de Dhow botenwerf.

Picknicken in Oman
Mijn beste eettip is eigenlijk om te gaan picknicken. Dit is iets wat de Omani’s zelf ook graag doen. Hiervoor schaf je een ‘Wadi mat’ aan, overal te koop voor ca. 5 Euro. Koop wat plastic bordjes, bekers en bestek,  een pot pindakaas, Nutella, jam en wat kaasjes. Bij de meeste benzine stations vind je  verse melk , juice en en ook (arabisch) brood is overal te krijgen.  Vul dit aan met wat fruit en je hebt een perfecte onderbreking op een lange reisdag.

Smakelijk eten en tot in 2015! 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman