Warm in Qatar of koud in Nederland?

11 maart 2014

De eerste twee dingen waar mensen aan denken als je het over Qatar hebt, zijn de warmte en het WK voetbal van 2022. Dat WK hebben we het nog wel eens over, laat ik me voorlopig beperken tot het weer. Je blijft Hollander.

Vorige week plaatste mijn vrouw een bericht op Facebook waarin ze zei dat de wintervesten weer opgeruimd waren en dat ze dat blijven tot we van de zomer naar Nederland komen, en ik denk dat dit het aardig samenvat: we nemen de WINTERvesten mee voor de ZOMER in Nederland. Toen we afgelopen zomer in Nederland aankwamen waren er temperaturen van onder in de 20 graden en iedereen liep heerlijk in korte broek en hemdjes te genieten van het mooie weer. Iedereen, behalve een zeker Nederlands gezin uit Qatar: lange broeken en truien omdat we het zo koud hadden!

Om maar te zeggen: je went aan de warmte. Toen ik hier in juni 2011 aankwam dacht ik dat ik dood zou gaan van de hitte: 40+ and climbing. Eind juli maakte ik voor het eerst van mijn leven temperaturen van meer dan 50 graden mee. Maar ik kan niet zeggen dat je er echt last van hebt. Het hele bestaan is er hier namelijk op afgestemd: het leven speelt zich binnen af, want iedere ruimte heeft airconditioning: je huis, je auto, de winkels in de mall, je werk en de restaurants. Dat is volgens mij ook één van de redenen waarom de winkels in malls zitten: dat is de enige plek waar mensen uitgebreid willen winkelen en flaneren. Buiten is het daar 6 maanden van het jaar te warm voor.

De temperaturen hier schommelen vrij sterk gedurende het jaar, zoals in ieder land. De zomer duurt grofweg van maart tot oktober en in die periode loopt de temperatuur gestaag op van de 30 graden die we nu hebben naar ongeveer 54 graden rond 1 augustus, waarna het weer rustig terugloopt. De periode die we hier winter noemen is heerlijk! Temperaturen van rond de 25 graden overdag, maar vooral in januari en februari kan de avondtemperatuur tot onder de 10 graden zakken. Sterker nog, dit jaar was de winter zo heftig dat we op een aantal dagen ook overdag nauwelijks boven de 10 graden uitkwamen. Vanuit Nederland werd daar nogal lacherig over gedaan, maar bedenk daarbij wel dat we hier geen verwarming in huis hebben, geen dubbel glas, geen isolatie en geen dubbele muren. En dat zijn nou net de dingen waar iedereen in Nederland gebruik van maakt als het daar 10 graden is. Probeer dat maar eens vol te houden zonder verwarming! In die periode vliegen de verplaatsbare kacheltjes hier de winkels uit. Probleem met die dingen is alleen dat ze nogal eens vlam willen vatten.

Qua regen klinkt Qatar de meeste Nederlanders waarschijnlijk als muziek in de oren: hooguit een keer of vier per jaar, en dan eigenlijk alleen maar tijdens de overgangen van winter naar zomer en andersom. Het eerste jaar duurde het tot oktober voordat ik voor het eerst regen meemaakte. De keren dat het regent verschillen nogal: van een paar druppels tot urenlange stortbuien. Mijn kinderen zijn inmiddels zo aan de droogte gewend dat ze onmiddellijk naar buiten stormen als het regent, het liefst in hun blote kont. Die kleine buitjes zijn niet zo’n probleem, maar zoals men hier niet op kou is ingesteld, is men dat ook niet op regen. De afvoer is op veel plaatsen een probleem, en dan vooral op de rotondes. Daar staat de binnenbaan over het algemeen dagen blank na zo’n stortbui. Na mijn vorige verhaal over het verkeer zal het niemand verbazen dat het in zo’n periode ook meteen ongelukken regent. Daar krijgt het weer dan de schuld van: men rijdt net zoals men anders ook rijdt….

De seizoensovergangen zijn hier sowieso bijzonder: dat is de tijd van de zandstormen. Voor ons meteen het teken dat het weer om gaat slaan. Die zandstormen verschillen ook weer in heftigheid, maar voor je mond en je ogen is het geen pretje. Op dat soort dagen ben je blij dat je een bril draagt! In de stad valt het wel mee, omdat je er beschut bent door de gebouwen. Een van de clubs waar ik voor werk ligt echter midden in de woestijn en trainen tijdens zo’n storm is geen pretje. Het vervelendste eraan is dat ze over het algemeen dagen duren en dat je er een aantal achter elkaar krijgt. Het positieve is weer dat je weet dat het weer gaat veranderen en zowel aan het eind van de zomer als aan het einde van de winter ben je daar wel aan toe!

Olav

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Qatar