Olav over het WK in Qatar in 2022

30 mei 2014

Vandaag volg ik de actualiteit een keer: volgens meneer Blatter is het toewijzen van het WK aan Qatar “een fout”. Nou, daar kom je dan mooi op tijd achter. Het is toch niet zo dat er zoveel veranderd is in Qatar sinds de toewijzing, dat het nu opeens “een fout” is.

Want laten we eerlijk zijn: vanaf het moment dat het WK in december 2010 aan Qatar werd toegewezen, is er al commentaar op deze toewijzing. Soms terecht (rechten van de arbeiders), soms lijkt er toch wel sprake van selectieve verontwaardiging (corruptie: lees “de voetbalmaffia” van David Yallop maar eens: als corruptie nog niet bestond had de FIFA het uitgevonden). De meest gebruikte argumenten zijn echter de hitte en het feit dat Qatar geen voetballand zou zijn.

Om met dat laatste te beginnen: voor competitiewedstrijden loopt het inderdaad niet erg storm met publiek, maar dat zou best eens met het niveau te maken kunnen hebben: veel hoger dan de topklasse is het niet. Aan de andere kant worden er hier ieder jaar een aantal beroemde ploegen voor een vriendschappelijk potje naartoe gehaald, zoals dit jaar in januari Real Madrid en Paris Saint Germain. De 40.000 kaarten voor deze wedstrijd waren in een half uurtje uitverkocht en het dubbele aantal waren ze ook wel vanaf gekomen. Voor wedstrijden op topniveau loopt men blijkbaar wel warm, en dat is toch wat we op zo’n WK voorgeschoteld krijgen. Daarnaast heb je hier natuurlijk meer dan een miljoen expats van over de hele wereld die graag hun eigen nationale team in actie willen zien, mocht dat zich kwalificeren. Ik maak me geen seconde zorgen over lege stadions! En meer in historisch perspectief: toen de VS het WK in 1994 organiseerden bestond er niet eens een profcompetitie in dat land, toch zaten alle stadions bomvol tijdens het WK.

Dan de hitte: ik heb daar al eerder over geschreven en ja, het is inderdaad bloedheet in de zomer, maar dat wil nog niet zeggen dat je niet kunt voetballen. De vaak aangehaalde temperaturen zijn de piektemperaturen tijdens de middag en niet op het moment van spelen. Niet dat het dan lekker afkoelt hoor, het blijft ’s avonds 30 graden en meer. Een relatieve mazzel hier is dat de luchtvochtigheid in juni en juli op zijn laagst is en je dus wat makkelijker zweet dan bij 40 graden in tropische landen (zoals de VS destijds). En dan nog: een heel makkelijk argument is dat er hier ook de hele zomer gevoetbald wordt. Het antwoord daarop luidt vaak: “maar die zijn eraan gewend!”. Klopt, en daar heb je meteen de kern van de oplossing te pakken: je zult je goed moeten voorbereiden. Een aantal van mijn collega’s doet al een paar jaar onderzoek naar inspanning in de hitte in het algemeen en voetbal in het bijzonder en zijn daarbij tot een aantal interessante conclusies gekomen. Zo vergeleken zij een aantal wedstrijden van dezelfde teams in de hitte en onder koele omstandigheden en vonden zij dat de spelers weliswaar in totaal minder afstand aflegden per wedstrijd, maar dat er ook hogere sprintsnelheden gehaald werden en dat er nauwkeuriger gepasst werd. Dat zou er dus op kunnen wijzen dat men anders gaat spelen. Dit is natuurlijk iets voor de coaches tegen die tijd om rekening mee te houden. Ook vonden zij op basis van tests na de wedstrijden dat het herstel helemaal niet beïnvloed wordt door het spelen in de hitte: de spelers herstelden net zo snel als onder “normale” omstandigheden.

Nou blijft het natuurlijk zo dat je niet zomaar even naar Qatar vliegt in de zomer en er een maand op topniveau gaat voetballen. Het belangrijkste hieraan is een goede voorbereiding. Uit studies sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw weten we al dat het menselijk lichaam zich in 7-10 dagen volledig aanpast aan hete omstandigheden. Als je je ploeg goed wilt voorbereiden, dan zul je dus een week of twee voor het begin van het toernooi in het land zelf moet zijn om te acclimatiseren.

Er is de afgelopen tijd ook regelmatig gesuggereerd om het WK naar de winter te verplaatsen. Ondanks wat ik hierboven beschreef kan ik me daar wel iets bij voorstellen, maar laten we dan even naar de praktische gevolgen kijken: alle competities moeten dan wereldwijd minstens 3 maanden stilgelegd worden, spelers in koude landen als Scandinavië en Rusland zijn op dat moment op vakantie en wat te denk van de grote wintersporttoernooien: die zullen moord en brand schreeuwen omdat er geen hond meer naar hun wedstrijden zal kijken als op hetzelfde moment het WK bezig is. En laten er nou net Olympische winterspelen zijn in 2022. Saillant detail misschien: Sepp Blatter is ook lid van het IOC.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Qatar