« terug naar overzicht

Ontdek Libanon: de Mohammad Al-Amin moskee van Beiroet

Door Rob van Helvoort in Libanon
14-12-2018

Een van de grootste en meest toonaangevende gebouwen van Beiroet is de Mohammad Al-Amin moskee. Dit islamitische gebouw heeft een kenmerkende blauwe koepel met een doorsnee van maar liefst 48 meter.

Zeg je Beiroet, dan zeg je de Mohammad Al-Amin moskee. Deze Blauwe Moskee staat middenin de stad en is al van veraf te bewonderen. In de altijd bruisende Libanese hoofdstad vind je een mengeling van geloven, van druzen tot de islam en een reeks Oriëntaalse invloeden. Dat komt in Beiroet tot uiting in een verscheidenheid aan relgieuze gebouwen en sferen.

De moskee is dé blikvanger van het centrum van Beiroet en siert de skyline van de stad met haar 72 meter hoge minaretten en kenmerkende blauwe koepels. Het religieuze gebouw is in 2003 geopend en het oppervlak beslaat ruim 10.000 vierkante meter. Het is gebouwd naar het voorbeeld van de Hagia Sophia Moskee in Istanboel uit het Byzantijnse tijdperk en is zowel aan de buiten- als binnenzijde een indrukwekkend bouwwerk. De Blauwe Moskee dient als symbool van de herrijzing van het land na de burgeroorlog van de jaren '70. Pal tegenover de moskee vind je de Saint George Kathedraal, wat maar weer eens het diverse karakter van Beiroet bewijst. Je vindt hier ook het chique Le Gray Hotel. Dit hotel is ideaal voor een lunch op het dakterras en biedt een spectaculair uitzicht over de stad. 

Insidertip: in de avond is de moskee prachtig verlicht. Mocht je in de buurt zijn, ga er dan zeker even naartoe!


  

  


Benieuwd naar wat Libanon nog meer te bieden heeft? Lees dan hier verder of neem een kijkje bij onze reizen naar Libanon »