In de zomer naar Oman?

25 mei 2018

Afgelopen zomer reisde ik samen met een vriend door Oman. Onze rondreis door Oman begon in Muscat en we eindigden in Salalah, de uitvalsbasis voor de Omani’s in de zomer. De reis was inderdaad warm, maar er zaten vooral heel veel voordelen aan het reizen in de zomer door het Sultanaat Oman.

Na onze aankomst in Muscat namen we eerst een paar dagen om te acclimatiseren in het Hyatt Muscat. Een goed hotel met vernieuwde kamers en bijpassende Arabische kitsch inrichting. In Muscat is het rond de 40 graden in augustus, maar als je in de middaguren een beetje uit de zon blijft, is het echt prima te doen. De warmte is droog en is daarom dragelijk. Daarnaast ligt Muscat aan de kust waardoor er altijd een lekker windje staat.

In Muscat bezochten we natuurlijk de highlights als het Opera gebouw, de souq, het Paleis van de Sultan en de beroemde Sultan Qaboos Moskee. Deze laatste is overigens alleen tussen 09:00 en 11:00 ’s ochtends te bezoeken. En hier gelden speciale kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen. Het grote voordeel van reizen in augustus: er zijn geen toeristen! Hierdoor maak je snel contact met de lokale bevolking in de souq en heb je de moskee voor je alleen. Vooral dat laatste is bizar wanneer je bedenkt dat de Sultan Qaboos Moskee zo’n 416.000 vierkante meter beslaat.

Bergen, wadi’s en het binnenland van Oman

Nadat we Muscat uitgebreid bezocht hadden, was het tijd om het binnenland in te trekken. Gewapend met kampeeruitrusting, voldoende water en een paar flessen whiskey begon onze rondreis door Oman nu echt. We begonnen de trip met een bezoek aan het fort van Nakhl en reden vervolgens naar Bilad Sayt. Door een handige planning zorgden we dat we op het heetst van de dag in de auto zaten. Via de off-road route kwamen we aan het einde van de dag aan bij Jebel Shams. Het resort van Jebel Shams ligt op zo’n 2.200 meter. Het is hier dan ook meteen zo’n 10 graden frisser dan aan de voet van de berg. Lekker verkoelend dus! Het was hier uiteindelijk zo koud, dat we in avond zelfs een kampvuur aangestoken hebben. Vanuit Jebel Shams bezochten we de dagen erna andere plekken in de omgeving zoals Jebel Akhdar, Nizwa en Wadi Bani Khalid. Door dit telkens in de vroege ochtend te plannen, waren we iedere dag redelijk op tijd terug boven in de bergen waar het goed toeven was. Vanuit Jebel Shams vervolgden we onze reis door Oman met een nachtje in het bijzondere Alila Hotel. Even de luxe van Oman ervaren om vervolgens drie dagen te gaan wildkamperen.

Wildkamperen in Oman

Na de extreme luxe van Alila stond ons volgende avontuur te wachten. Met de uitgebreide kampeeruitrusting die bij onze auto’s ter plekke geleverd werd, reden we via de kustroute richting Salalah. Je kunt Salalah op twee manieren bereiken: via de woestijnroute door het binnneland en via de kustroute langs Duqm en Masirah Island. Wij kozen voor de laatste optie. Omdat er onderweg enkel hotels in Duqm te vinden zijn, word je door deze route gedwongen te kamperen onderweg. Zeker in de zomer is dit goed te doen. Onze flessen whiskey kwamen hier dan ook goed van pas ;). Het kamperen in Oman zorgt ervoor dat je wat meer met de uren van de dag gaat leven: je staat op wanneer het licht wordt en gaat slapen als de zon ondergaat. De eerste dag naar Duqm is een vrij saaie route, maar je kan onderweg super leuk kamperen op het strand. De volgende dag reden we verder richting Salalah en hebben we een heel stuk over het strand gereden met onze 4WD. Na de Pink Lagoon met de vele flamingo’s, stopten we bij Wadi Shuwaymiah. Dit is werkelijk een van de mooiste wadi’s van Oman. Deze verborgen vallei kun je enkel vinden door in het dorp te vragen naar de Sinkhole Shuwaymiah. Vanuit het kustgbebied kom je vervolgens aan in de Dhofar regio. Een van de redenen waarom je in de zomer naar Oman moet reizen.

Onverwacht Oman: Dhofar – Salalah

Verlaten stranden, groene oases en kamelen die op het strand genieten van de zee. Een typisch plaatje voor Salalah. Het is niet voor niets dat de Sultan zijn zomer paleis hier aan de kust bij Al Baleed heeft gebouwd. Er is hier het hele jaar door een zelfde luchtvochtigheid en temperaturen tussen de 25 en 32 graden. Salalah is hierdoor een grote groene oase. Prachtige natuur zoals het gebied rondom de Dhofar berg. Je vindt hier vele waterbronnen, riviertjes en bossen. Het mooiste gebied van de regio is Wadi Darbat. Dit is echter ook erg populair onder de Omani’s in de zomer waardoor het er druk kan zijn. Als je vroeg op pad gaat, ben je ze echter voor. De meeste Omani’s zijn namelijk geen vroege vogels!

De voordelen om te reizen in de zomer in Oman op een rijtje

  1. Het is goedkoop!
  2. Weinig andere toeristen
  3. De warmte valt reuze mee
  4. De natuur in Salalah & Dhofar is op zijn mooist
  5. Veel bijzondere vogels en andere dieren

Lijkt jou een vakantie naar Oman in de zomer iets? Bekijk dan eens ons aanbod aan reizen naar het Sultanaat »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman